жена,която спи с бебето си

Защо кърменето върви ръка за ръка със съня и как да ги съчетаем, за да спим достатъчно?

Иска ми се да ви върна хиляди години назад, когато човешкия вид е оцелявал само с това, което природата му е давала на разположение. Не е имало къщи, легла, адаптирано мляко, помпи, консултанти и други подобни улесняващи живота условия (не, че са лоши, просто ги е нямало).


Какво са правели майките тогава, за да оцелее бебето им? 

Какво ви хрумва на вас? 

Смята се, че са държали бебето си близо през цялото време (и през деня и през нощта), спели са заедно на пода, подредени отвън- навътре -> племе- баща- майка- бебе. Кърмели са, защото друг начин не е имало.

Разбира се, не живеем в тези времена, когато много от нещата, изброени горе са били въпрос на оцеляване. Науката е напреднала дотолкова, че да се елиминират много от рисковете, които са съществували тогава. Ако погледнем еволюционно обаче, физиологично хората не сме се променили много. 

В състава на човешката кърма има основно въглехидрати, поради което тя не засища за дълго и бебето има нужда да се кърми често. Ние сме от тази част на бозайниците, които не могат да оставят бебетата си за дълго сами, защото те огладняват много бързо, т.н carry mammals или носещи бозайници (маймуни, торбести). Те са и най-незрели при раждане и разчитат много повече и по-дълго на родителите си, за да оцелеят. За разлика от други, чиято кърма е основно мазнини и те оставят малките си някъде на сигурно и отиват да ловуват, т.н nest mammals (големите котки, например).

Освен това, биологично погледнато, кърменето като процес отделя в майката хормони на съня. По време кърмене на нея естесвено й се доспива. Кърмата от своя страна съдържа мелатонин (хормон на съня), благодарение на който на бебето също му се доспива. Самото сучене също има успокояващ ефект за нервната система на кърмачето. Резултат- процес, в който и на двамата участници им се доспива.

Защо ви казвам всичко това?

За да ви илюстрирам защо бебетата имат нужда от често кърмене, от контакт и близост в първите години от живота си, когато са най-уязвими, независимо дали е през деня или през нощта, дали е за заспиване или не. Също и за да ви покажа, че кърменето и съня имат много общи допирни точки. Това е и причината кърменето да е един от най-ествените начини за приспиване на бебето.


В днешно време съществува много информация за това кое причинява проблеми със съня и кърменето често е посочвано като силна, дори “негативна” асоциация, която накъсва нощния сън на детето. 

За една млада майка, която иска да кърми, но среща такива съобщения би било много трудно да вземе решение кое е правилно. Да кърми или да спи? 


Разбира се, начин да се кърми и да се заспива по друг начин има. Възможно е и да се кърми за приспиване и всички вкъщи да се наспиват. Но все пак стреса и вината, че правим нещо, което потенциално може да наруши съня на цялото семейство е налице.


Има ли друг начин?

Да, и то не само един. Разбира се изборът винаги е индивидуален за всяко семейство и няма добро или лошо решение. Тук ще изброя само няколко начина за съчетаване на кърмене и сън.


Вариант номер 1: Да се запази кърменето като честота през деня и да се намали само кърменето за заспиване, т.е да се отдели кърменето от съня. Като последствие могат да отпаднат и кърмения през нощта, които са само за успокоение и близост (които по принцип са абсолютно нормални биологично погледнато, но ако майката се чувства крайно изтощена, може да вземе решение да ги премахне). Тук може да ви помогне консултант по сън, който да разбира тежестта на решението ви и да ви подкрепи в това, бавно и плавно да разграничите кърменето от съня без да елиминирате кърмения, особено в ранните часове на нощта (след 4ч сутринта), особено в първата година и да направите промяната максимално щадяща за детето. При този подход кърменето за заспиване се замества с друга приятна за майката асоциация, а кърменето се измества за малко по-рано.


Това е стратегия, която трябва да бъде добре обмислена, тъй като потенциално кърмения през нощта могат да отпаднат, затова кърменето трябва да е добре установено преди това. Затова и тази стратегия се препоръчва след 6ти месец на бебето. При желание за дълго кърмене (до 2г и повече) евентуална консултация с консултант по кърмене би била полезна.


Вариант номер 2: Вариант, малко дискутиран в нашите среди, но все пак широко практикуван от родителите дори неосъзнато- така наречения breastsleeping.

Според Джейм МакКена, водещ учен в тази област, това е най-естественият начин за спане между майка и бебе. Той представлява съвместно спане на една повърхност, при което бебето има неограничен достъп до кърмене от майката. Поради близкия контакт по между си, майка и бебе обменят топлина, миризма, синхронизират се мозъчните вълни, дишането и сърдечния ритъм. Много често майката до такава степен се синхронизира с бебето, че не се събужда напълно при самото кърмене и на практика спи по-дълго и по-спокойно от майки, на които се налага да стават от леглото, за да кърмят или успокоят бебето.

При breastsleeping е много важно да се съблюдават условията за безопасност:


  • Леглото да е с твърд матрак и опънат чаршаф

  • В леглото да няма излишни предмети, освен възглавницата на родителя и завивка, която потенциално да не успява да покрие бебето (да покрива родителя до кръста)

  • Ако друг родител спи в леглото, той трябва да е от другата страна на майката и да е с ясното съзнание, че в леглото има бебе

  • Който и да спи в стаята не трябва генерално да употребява алкохол, цигари, други психотропни вещества

  • Да няма други малки деца в леглото

  • Да няма домашни любимци в леглото

  • Майката да не е с дълга опашка или връзки по дрехите и косата,  които потенциално да се увият около бебето

  • Да няма пролука между матрака и рамката на леглото (най-добре леглото да е ниско на пода в средата на стаята)

  • Бебето да не е повито и да е леко облечено 

  • Майката да е в поза лъжичка



Източник: La Leche Liga International llli.org


Този вариант със сигурност не е за всеки. Има майки, които се събуждат при най-малкото движение на бебето, притесняват се, че могат неволно да притиснат бебето с тялото си и да му навредят. В този случай е по-добре да потърсите друг устройващ ви вариант (например бебето е в кошара next-to-me, прилепена за спалнята)


Вариан 3: Съществува и смесен вариант, в който за една част от нощта бебето спи в отделно пространство, а после майката се присъединява към него и практикува breastsleeping или вариант на cosleeping с кошара тип next-to-me, в който бебето е на една ръка разстояние.

Моят личен опит с кърменето и съня започна с частично практикуване на breastsleeping за дневения сън на моята дъщеря и за ранните часове на нощта (последните хранения след 4-5ч сутринта). Затова за мен беше важно да знам условията за безопасност при подобен подход.


След като дъщеря ми стана на 6м и след като кърменето вече се беше регулирало, започнах да я приспивам и по други начини през деня, а през нощта да я връщам в леглото й след всяко нощно кърмене. Всичко това беше съобразено с нейните сигнали и позитивно приемане от нейна страна на тези промени. 


Въпреки че сме минавали и през трудни момент, с този подход успях да кърмя близо 2г и бих казала, че имам позитивен личен опит със съчетаването на сън и кърмене.


Каквото и да изберете, знайте, че няма правилно и грешно. Вие най-добре познавате себе си, детето си и семейството си!


Ако имате нужда от съдействие в избора си или нужда от подкрепа при преход от един избор към друг, можете да се свържете с мен и заедно да обсъдим всички ваши притеснения!



Автор: Боряна Николова консултант по детски сън 

Вижте повече информация ТУК



* Важно! Запознайте се обстойно с препоръките за безопасност какъвто и вариант на организация на съня изберете, за да се чувствате максимално спокойни и вие и детето и да можете да направите оценка на рисковете спрямо ползите за вашата индивидуална ситуация!



Източници:

Thoman, B. Evelyn, (2006), Sleep Medicine Reviews, Volume 10, Issue 6, Pages 407-417, Co-sleeping, an ancient practice: issues of the past and present, and possibilities for the future https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079205001267?via%3Dihub


Elaine S Barry et al., (2022), Reasons mothers bedshare: A review of its effects on infant behavior and development

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34929477/


James J McKenna et al. (2007) American Journal of Physiology and Anthropology, Mother-infant cosleeping, breastfeeding and sudden infant death syndrome: what biological anthropology has discovered about normal infant sleep and pediatric sleep medicine

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18046747/


James McKenna, Safe Infant Sleep: Expert Answers to Your Cosleeping Questions


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.