thumb

За Проекта "Национален Регистър на Детските Кухни".

В помощ на майките, бизнеса и държавата.

Кой стои зад проекта?

Аз съм Ани и съм майка на две деца - Никол на шест години и Дея на 1 година и половина. Казват, че аз съм лицето на НРДК. Покрай отглеждането на децата съм се сблъсквала с какви ли не премеждия и трудности.
Точно както и ти!

По образование съм Магистър Човешки Ресурси, също така съм сертифицирана по "Детско хранене и готвене" към Университета Станфорд. Но най-големият ми опит и знание идват от бойното поле като родител вече почти 7 години (към датата на писане на тази статия)!
Сертификат Станфорт Онлайн За Детско Хранене на Анелия Желязкова.

Изградихме НРДК със съпруга ми Николай (програмист) и нашите съдружници (и преди всичко скъпи приятели) - Мирослав (търговец) и Надя (адвокат и майка на прекрасната Ивет, 1 г.).
Така НРДК се сдоби с мотивиран и непоколебим управленски екип от професионалисти в ключови сфери, който гарантира, че НРДК ще изпълни своята мисия!

Няколко думи за моя опит като майка.

Голямата ми дъщеря Никол е вече на 6 години. Тя има астма и със съпруга ми подозираме, че имаше същата лактозна непоносимост както и малката ми дъщеря Дея, т.к. в продължение на година и половина тя не спираше да се буди през час и да плаче нощем. Беше много трудно.

Никол беше доста самостоятелна като малка и за това я пуснахме на частна градина в София, още докато беше на 1г.2м. Дотогава тя не боледуваше. Малко преди да я пуснем на градина направихме ваксина морбили, която в комбинация с вирусната среда на градината отключи астма. Последваха години с десетки болнични престои, пулмикорт и флексотит терапии по 8 месеца без прекъсване и какво ли още не! Изключително сме благодарни на д-р Слави Филчев (детски пулмолог) (ЛИНК!) - той главно следеше детето ни и назначаваше леченията. леченията.

Аз съм от майките, които вярват, че основополагащо в развитието на детето е начинът, по който се храни. Вярвам, че вкусът на детето към полезна и вредна храна се възпитава в най- ранна детска възраст. Никол се хранеше с домашно приготвена храна от мен. Признавам си, тогава отричах алтернативата, смятайки, че ако си го позволя, ще ощетя детето си. С второто си дете, започнах да изпитвам други угризения - дали съм успяла да предоставя достатъчно разнообразни хранителни елементи в точното количество и съотношение за възрастта на първото (нещо, което детските кухните предлагат и нека не си кривим душата поради голямата конкуренция и качеството много се повиши, особено в столицата).

Ани и Никол на Риските Езера през 2018г. (Никол е на 2г. и половина.)
Никол се хранеше само с домашно приготвена храна от мен (въпреки че аз учих редовно в УНСС през този период и се опитвах да тренирам финес 3 пъти седмично! Казвам го, защото знам, че и ти се опитваш), с чисти продукти (намирахме си селска продукция от нашите роднини от провинцията и тук-там от някои проверени групи във Фейсбук). Никол изкачи Черни Връх на 2г., а на 2г. и половина - Рилските Езера. Водихме я често в Сандански, Трявна и Старозагорски Минерални Бани.  И въпреки всичките ни усилия тя често боледуваше отново и отново.

Болезнено е, когато виждаш всичките старания за твоето дете да боледува по-малко и когато отвън ти кажат:

"Абе, как го гледате това дете, то все е болно?!".

Как се роди идеята за НРДК?

Както вече споменах по-горе, малкото ми дете е с глутенова непоносимост.За щастие вече такава е възможно да се установи за разлика от времето, когато кака й беше на нейната възраст (колко е хубаво, че медицината се развива в тази посока!). Истинско приключение беше да намеря подходяща кухня - в интернет е пълна каша! За всички деца е важно менюто да бъде разнообразно и да доставя необходимите елементи на детето, особено на алергичните деца, където много основни храни липсват в диетата. Сега съм на държавна кухня, защото качеството ми харесва много - разнообразие, вкус, порции. Но винаги се притеснявам дали бурканчетата, които взимам са с диетично меню, а не объркано с друго - цялата система ми изглежда доста нестабилна и податлива на грешки. Случвало се е супата да е застроена, което не трябва да е така за диетично меню. Когато търся други варианти за кухни виждам един хаос в социалните мрежи (сега живеем в провинцията) - повечето кухни тук нямат сайтове, нито онлайн форми за лесни поръчки, т.к. може би е скъпо да се изгради, а майките правят поръчки под постове с менюто за деня. Пълен хаос.

Попитах се как въобще работи това?!

Разбира се, картинката не е такава навсякъде - в София (и не само) например нещата са доста по-организирани, въпреки че има още много накъде. Поръчката по телефон (чрез обаждане) не винаги е най-лесният избор за майката, а и не е най-оптималният за работата на кухните - представете си персонала, който приема обажданията и записва поръчките. Когато добавим и купонната система на някои кухни - тогава вече ефективността съвсем се чупи.

Майка дезинфекцира ръцете на дете,по време на пандемията.

Пандемията. Всичко изведнъж стана много объркано, наложиха се различни забрани, часови пояси за пазар. Някак си цялата ситуация стимулира онлайн бизнеса и дигитализацията по естествен начин. Не само започнахме да свикваме с онлайн поръчките, но и да ги търсим, питаме се:

Няма ли начин да поръчам онлайн?

Започнах да се питам дали не може да се измисли нещо по-добро; нещо, което да улеснява всички и да бъде полезно за всички? Мъжът ми е програмист, споделих му проблемите в сектора и той се захласна по идеята. Направихме проучвания, дефинирахме основните неща по проекта. Споделихме идеята ни с Миро и Надя - те се вклюбиха в нея и така един ден пъзелът просто се нареди!

Така се роди идеята за НРДК.

Днес НРДК е вече реалност и помага на мен, теб и на детските кухни!

И ние сме горди с това.

За кого е НРДК?

НРДК е за майките преди всичко. Майките си имаме достатъчно други тревоги, за които да мислим. Нека храненето на детето не е от тях!
Прочетете и нашите Често Задавани Въпроси (ЛИНК!) за да разберете как точно работи НРДК за вас.

Защо Национален Регистър на Детските Кухни, а не друго име?

Защото звучи институционално, защото дава усещане за институция, слабилност и сигурност. Точно това цели целият екип на НРДК - намирайки кухня в НРДК и поръчвайки от тук, да бъдат спокойни. Ние се стараем да улесним живота им.


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.