дете в детска градина

Готово ли е детето ви за детска градина?

Тези десет житейски умения са значими за подготовката на вашето дете за детска градина


Ако имате дете на 4 или 5-годишна възраст, със сигурност си задавате въпроса - „Готово ли е детето ми за детска градина?“ 

Може би се чудите дали детето ви знае достатъчно - може да брои, знае цветовете, формите, да сортира, да оцветява и т.н.? Трябваше ли да прекарваме по-малко време в игра и повече време в различни занимания? 

Нашият отговор е твърдо НЕ.

Въпреки че учението е важно, има по-важни неща, които трябва да знаят децата, влизайки в учебно заведение за първи път.


Ето и някои основни неща, които ВСЯКО дете трябва да знае, преди да тръгне на детска градина. 


1. Комуникационни умения

Вашето дете ще се нуждае от някои ключови комуникационни умения, за да бъде готово за детска градина

- Изразявайте чувства и нужди с думи

Вашето дете може ли да обясни как се чувства, дори когато е разстроено или разочаровано? Вербализирането на разочарованието или нуждите е много важно, за да може един нов детска градина да общува с учител.

Важно е децата да навлязат в рутина и да изразяват нуждите си с думи, преди да дойдат в детската градина. Моделирането на това у дома е чудесна първа стъпка.

Ако детето ви е толкова разстроено, че не може да изрази това, което иска (случва се и на най-добрите от нас), време е да дадете малко наставления. Опитайте да кажете „Трябва да използваш думи, за да ми кажеш какво искаш/какво те разстройва“, преди детето да стане неутешимо. Това е голяма стъпка за децата, така че може да се наложи да моделирате това много пъти, преди детето ви да може да го направи самостоятелно.

- Следване на указания в две стъпки

В детската градина децата ще получават много насоки -  взмете зеления цвят и оцвете тревата или прибирете моливите в кутията.

От децата ще се очаква да следват указания от две и три стъпки. Ако това е трудно за вашето дете, то може да се почувства объркано или изгубено.

Наблюдавайте детето си и вижте как се справя, когато давате повече от една насока наведнъж. Някои деца може да са свикнали да изпълняват една задача, след което да разчитат на възрастен да даде втора насока. Може ли детето ви да изпълни две задачи, без да му напомняте по средата?

Опитайте някои прости инструкции (напр. постави играчката си на рафта и избери книга за четене; измий си зъбите и отиди до банята; бутни стола си и донеси чинията си до мивката и т.н.).

Започнете с малки и прости свързани задачи (нарисувайте жълт квадрат и го оцветете в синьо, карайте червената си кола до килима и след това вземете своя зелен камион) и постепенно работете към две несвързани задачи (оставете играчките си и измийте ръцете си за вечеря) .


2. Социални умения

- Уважаване на авторитета на възрастните

Някои домакинства са по-строги и детето знае, че трябва да се подчинява на мама или татко. Други домакинства са по-снизходителни и детето е отговорно за вземането на много решения. Това е избор на родител, който, разбира се, трябва да направите.

Ако детето ви е не е свикнало да поема отговорност, може да се наложи да проведете разговор (или вероятно няколко разговора), за да му обясните, че в детската градина е различно и то ще трябва да следва правилата и инструкциите на учителя.

Можете да формулирате това по положителен начин (г-жа Соня отговаря за училището. Тя ще ти помогне да научиш правилата, за да може да се забавляваш и да научиш много нови неща).

- Споделяне

Как се справя вашето дете със споделянето с другите? Обичайно е малките деца да проявяват притежание към играчките и материалите.

У дома това може да е добре, но в детската градина се очаква децата да споделят повечето неща.

Ако имате само едно дете или имате две или повече деца със значителна възрастова разлика между тях, добра идея е да сте сигурни, че детето ви е свикнало да играе с други деца на тяхната възраст.

Срещи за игра, групи за игра, предучилищни или летни лагери са отлични начини да изложите детето си на други деца. Бъдете присъстващи и насърчавайте споделянето. Положителното подсилване и моделирането на добро поведение ще изиграят дълъг път, за да помогнат на детето ви да се научи да споделя.


- Как да бъде приятел

Добротата е толкова важна и толкова красива за виждане в малките деца. Да се ​​научиш да бъдеш приятел започва у дома. Говоренето за това как да бъдете мили и, което е по-важно, моделирането на това за вашите деца ще ви помогне много.

Прекарването на много време с други деца е важно, за да развиете това важно социално умение. Дава възможност не само да играят и да се разбират с другите, но и учи децата колко възнаграждаващо е да показват доброта!


3. Умения за самообслужване

 - Самостоятелно обличане

Ако детето ви не може да облече якето си само, това може да добави много стрес към деня му. Учителят в детската градина е там, за да помогне, но няма да може да облича всяко дете поотделно.

Предприемете някои стъпки сега, за да сте сигурни, че детето ви може да обуе собствените си обувки и яке/пуловер. Когато настъпи зимата, отделете известно време, за да ги научите как да обличат панталони за сняг, ръкавици без ръкави и т.н.

Също така е важно да изпратите детето си с подходящо облекло, за да може да се облича самостоятелно. Красива дантелена пола с много малки копчета не е практична за петгодишно дете да отиде до тоалетната. Ботушите с връзки може да изглеждат модерни, но ако детето ви не може да завърже връзките си, може би трябва да ги запазите за вкъщи.

Ако детето ви не може да се облича самостоятелно, това може да му се отрази негативно. Самоувереността може да пострада, когато видят връстниците си да правят това, което те не могат. По същия начин те могат да се разочароват, чакайки учител да им помогне. Определено си заслужава да отделите време да ги научите на това важно умение за самообслужване.

- самостоятелно хранене

Много деца отказват да се хранят, ако някои не им дава лъжичка по лъжичка в устата. Други не се хранят самостоятелно без екран. Заслужава си да поработи в посока изчистване на тези неща. 

- Умения за тоалетна

Добре е детето да има умея да се бърше само и да знае как. Има случай в който училите може да не могат да реагират или да са ангажирани с друго дете. 

Умения като самостоятелно миене на ръце и закопчаване на панталони с цип също са важни. Да, учителят ще помогне с един труден бутон, но може да бъде неудобно за детето да пита.


4. Умения за подпомагане на ученето

Фина моторика

Фините двигателни умения са важна част от успеха в детската градина. Освен че може да изпълнява изброените по-горе задачи за самообслужване, притежаването на фини двигателни умения (способността да прави малки, прецизни движения с ръка) позволява на детето ви да бъде по-спокойно и уверено. 

Може да прекарвате време в занимания с фина моторика (всичко това може да стане чрез забавление и игри, а не чрез структурирани дейности или работни листове). Нуждаете се от идеи? Разгледайте тези бързи дейности за фина моторика, които са почти толкова неусложнени, колкото и да са.


5. Отношение към институцията

Когато обсъждате детската градина с вашето дете в предучилищна възраст, не забравяйте да покажете вълнението си. Ако говорите за училището, сякаш е най-прекрасното нещо, и вашето дете ще мисли така. От друга страна, ако сте имали проблеми със собственото си обучение, детето ви може да усети напрежението и да започне да се страхува да ходи на детска градина.


По същия начин шегите за това, че не искат да пишат домашни или да играят куки, също могат да променят възприятието на детето за училище. Ние като възрастни просто се шегуваме, децата могат да възприемат тези коментари).


Ако имате критики към училището или учителя на детето си, не обсъждайте това пред детето си. Не предполагам, че опасенията ви са неоснователни. Въпреки това, това може да повлияе на отношението на вашето дете към училище, така че си струва да се уверите, че малките уши не слушат.



Мислите ли, че вашето дете е готово за детска градина? Бихте ли добавили още нещо към този списък? Кажете ми по-долу!



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.