Деца и родители

Подготовка на детето и родителите за адаптация в ясла и детска градина

Постъпването на детето в ясла или детска градина е значимо събитие, свързано с голяма промяна в семейната динамика и често се превръща в истинско предизвикателство за цялото семейство. Затова е от изключителна важност да разберем как можем да подпомогнем прехода, какви са най-добрите практики и как да подкрепим нашите малчугани в този ключов период от техния живот.

В следващите редове събрахме за Вас важни съвети и ценни препоръки, на база нашия личен опит като майки и професионален опит като специалисти. Вярваме, че ще Ви бъдат полезни! Про нужда от индивидуална консултация, не се колебайте да се свържете с нас.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА НА ДЕТЕТО 

Правилната подготовка за предстоящата промяна в живота на детето е неизменна част от процеса по адаптация към ежедневието в детското заведение. Тази подготовка започва от родителите в уюта и спокойствието на семейната среда.

На какво е важно да обърнете внимание в подготвителния период?

✅ Запознайте се предварително (поне месец по-рано) с режима на сън, хранене и бодърстване в детското заведение.

✅ Започнете бавно и постепенно да променяте дневния ритъм, за да съвпадне с този в яслата или градината, а детето да има време да свикне с него първо у дома. 

✅ Отново плавно започнете да променяте и начина на заспиване, ако детето заспива на гърда, с шише с мляко или има други помощни асоциации като затъмняване на стаята или бял шум и те няма как да бъдат пренесени в детското заведение.

✅ Говорете на детето за това какво предстои - разкажете му за мястото, което сте избрали, покажете му снимки, ако разполагате с такива. Обяснете какво ще бъде ежедневието там, за да знае какво да очаква.

✅ Потърсете подходящи тематични книжки, четете ги и ги разглеждайте заедно с детето всеки ден. 

ЕМОЦИИТЕ НА ДЕТЕТО

Емоциите на децата при започване на ясла и детска градина

1. Тревога и страх

Непознатата среда и раздялата с родителите могат да предизвикат тревожност. Детето може да се чувства несигурно и да се притеснява от новите преживявания.

2. Вълнение и радост

Някои деца изпитват вълнение от новите игри, приятели и учители. Те може да са любопитни и да очакват с нетърпение новите приключения.

3. Несигурност и объркване

Детето може да се чувства несигурно относно това какво да очаква, което може да доведе до объркване и притеснение.

4. Тъга

Раздялата с познатата домашна среда и родителите може да предизвика тъга, особено в първите дни и седмици. 5. Гордост Някои от по-големите деца усещат чувство на гордост, че започват "голямо приключение" и правят важна крачка към своята самостоятелност. Запомнете: Разбирането и подкрепата на всички емоции, които детето изпитва е ключово за плавната му адаптация яслата и детската градина.

5. Гордост

Някои от по-големите деца усещат чувство на гордост, че започват "голямо приключение" и правят важна крачка към своята самостоятелност.

Запомнете: Разбирането и подкрепата на всички емоции, които детето изпитва е ключово за плавната му адаптация яслата и детската градина.

ЕМОЦИИТЕ НА МАЙКАТА

Буцата в гърлото и свитото сърце при оставянето на детето на ясла или градина за първи път са естествени спътници на нас - майките, особено ако сме по-чувствителни като натура.

Дали обаче ще приемем промяната спокойно и прагматично, като част от нормалното продължение на живота след края на майчинството или тази нова страница ще ни донесе константна тревожност и притеснение, в голяма степен зависи от нашата нагласа, подкрепата на партньора (близките) и предварителната подготовка.

Отделянето на детето от майката може да бъде преживяно като нещо, което нарушава връзката и сигурността, която тази връзка осигурява.

Едни от най-честите притеснения на майката са:

- Как ще се чувства детето? Това е най-честата тревога. Майките се питат дали детето ще се адаптира бързо, дали ще се чувства сигурно и обичано, когато не е с тях.

- Ще се справя ли персоналът? Въпроси относно компетентността и вниманието на възпитателите също често вълнуват родителите.

- Вината за „изоставянето“ – някои майки могат да изпитат чувство на вина, че „оставят“ детето си в ръцете на непознати.

За да си осигурите вътрешен мир и да потушите страховете си, можете да направите следното:

✅ Предварително поговорете с персонала, който ще се грижи за детето, постарайте се да ги опознаете и да добиете впечатление за тях, задайте въпросите, които Ви вълнуват. Това ще Ви даде доза спокойствие и ще Ви помогне да подготвите себе си и детето по най-добрия начин за предстоящите промени.

✅ Не удължавайте излишно сбогуванията. Бързата раздяла на входа на яслата или детската градина ще помогне и на майката, и на детето да се откъснат по-безболезнено един от друг. Измислете кратък ритуал (целувка, дай пет, пожелание, рисунка на сърчице на ръчичката на детето), който да повтаряте всеки път преди то да влезе в детското заведение.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА НА МАЙКАТА

✅ Дайте свобода на емоциите си. Ако след оставянето на детето в яслата или детската градина изпитате нужда да си поплачете - направете го. Излейте мъката през сълзите си, но нека това не се случва в присъствието на детето. То трябва да вижда само най-широката Ви усмивка, за да му дава спокойствие и усещане за сигурност.

✅ Споделената мъка е половин мъка. Поговорете с партньора, друга майка, приятелка, близки или роднини за това как се чувствате, или потърсете специалист при нужда, който да Ви помогне да се справите със страховете си и ще Ви даде инструменти за това как да запазите спокойствие и в най-трудните и предизвикателни моменти.

✅ Погрижете се за себе си. Не забравяйте, че Вашето собствено благополучие е от съществено значение за благополучието на детето Ви.

Още много полезни съвети, препоръки и насоки можете да откриете в нашата виртуална Библиотека за родители и раздел Ресурси

Там ще намерите внимателно подбрана научно-базирана информация по всички най-важни теми в сферата на майчинството, грижата за децата, ранното детско развитие, храненето и съня. А ако имате нужда от индивидуална подкрепа и приятелско рамо, на което да се опрете по пътя на родителството, винаги сме на разположение и за лични Консултации.

Тук сме за Вас.

Ще се справим заедно!

С обич и грижа, Ирена и Ани


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.