киш с праз и сирене

Киш с праз и сирене

Празът – нежният вкус на зимата! Този сезонен зеленчук е отличен за супи, пайове и салати.

Празът е не само вкусен, но и изключително полезен зеленчук за зимата. С неговия леко сладък вкус той носи разнообразие на всяко ястие.


 Ето защо да включите праза в менюто си:

- Богат на витамини A, C и K, които подпомагат имунитета.

- Поддържа доброто храносмилане.

- Универсален – подходящ за супи, пайове и дори салати.


Киш с праз и сирене – топло и вкусно предложение за зимните вечери

Необходими продукти:

За тестото:

- 1 ½ ч.ч. брашно

- 100 г студено масло, нарязано на кубчета

- 1 яйце

- 2 с.л. студена вода

- Щипка сол

За плънката:

- 2 стръка праз, нарязани на тънки кръгчета

- 200 г сирене (може да се комбинира с кашкавал)

- 3 яйца

- 200 мл течна сметана или прясно мляко

- 1 с.л. зехтин или масло за задушаване

- Сол и черен пипер на вкус

- Щипка индийско орехче (по желание)


Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на тестото:

В купа смесете брашното и солта.

Добавете студеното масло и разтрийте с пръсти до получаване на трохи.

Добавете яйцето и водата, омесете до гладко тесто.

Оформете тестото на топка, увийте го в стреч фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

2. Приготвяне на плънката:

Загрейте зехтина или маслото в тиган и задушете праза на слаб огън, докато омекне (около 8-10 минути). Подправете със сол и черен пипер.

В купа разбийте яйцата, добавете сметаната (или млякото), настърганото сирене и индийското орехче. Разбъркайте добре.

3. Сглобяване и печене:

Загрейте фурната на 180°C.

Разточете охладеното тесто и го поставете във форма за пай (или тава с диаметър около 24 см). Изрежете излишното тесто по ръбовете.

Надупчете дъното с вилица и запечете за 10 минути.

Върху изпечената основа разпределете праза и залейте с яйчната смес.

Печете за 30-35 минути, докато кишът стане златист и плънката се стегне.

Сервиране:

Нарежете на триъгълници и поднесете топъл с гарнитура от свежа салата или кисели краставички.


Тази рецепта съчетава кремообразната текстура на плънката с хрупкавото тесто и е идеална за уютни зимни вечери.




0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.