праскова парчета

Праскова за хранене с пръсти

Прасковата е мощен малък плод, пълен с основни хранителни вещества и антиоксиданти.  Идеален плод за засилване на имунната функция и поддържане на здрави бебета и малки деца. Сочни, сладки, прасковите са перфектната първа храна, която да представите на вашето бебе. Също така съдържа други основни витамини и минерали като разнообразие от витамини от група В, витамини А, Е и К и мед.  Добър източник на витамин С, те могат да се консумират нарязане на ленти, добавени към смутита или като гарнитура за кисело мляко или овесени ядки. 

ПРАСКОВКИ ЗА ХРАНЕНЕ С ПРЪСТИ

Чудите ли се  вашето мъниче дали е готово да яде праскови? Или как да сервирате праскови за хапване с пръсти? Прасковите представляват ли опасност от задавяне?

Ще се опитаме да разгледаме цялата информация, от която се нуждаете, за да сервирате без проблем прасковите в периода на захранването водено от вашето бебе. 

Могат ли прасковите да бъдат първата храна на бебето?

Да, прасковите определено могат да бъдат първата храна на бебето, ако решите. Прасковите могат да се дават на вашето бебе веднага щом започне да яде твърди храни на около шест месеца.

Чест алерген ли са прасковите за бебето?

Не, прасковите не са често срещан алерген, но, както при всяка друга храна, започнете с малка порция и внимавайте за всички признаци, които може да са алергична реакция след въвеждането й.  Измивайте я много добре и белете кората й. 

Прасковите представляват ли опасност от задавяне за бебета?

Прасковите обикновено не представляват опасност от задавяне, освен ако не са узрели. Уверете се, че сервирате меки и узрели праскови в подходяща за възрастта форма. 

Причиняват ли прасковите запек при бебета?

Не е известно, че прасковите причиняват запек при бебета, но всъщност са един от плодовете  (като круши, сини сливи, сливи), за които е известно, че помагат за облекчаване на запека.

КАК ДА СЕРВИРАТЕ ПРАСКОВИТЕ ЗА ХРАНЕНЕ С ПРЪСТИ?

Можете да сервирате праскови на бебета и малки деца на половинки, резени, нарязани на кубчета или цели в зависимост от възрастта им. Можете също така да изберете да оставите кожата или да ги обелите, в зависимост от нуждите на бебето и нивото на умения. 

Пюре от праскови: Можете да предлагате пюрета и все пак да позволите на вашето бебе да води пътя в самостоятелното хранене, като предлагате пюрето на лъжица за самостоятелно хранене, като поставите няколко лъжици от пюрето директно върху таблата или в купа за вашето бебе в които да потапят пръстите си, или дори можете да използвате пюрето като дип за твърди храни като банан или парче препечен хляб.

Ето някои продукти, които ви помагат да направите и сервирате круши на вашето бебе още по-лесно! 

- Столче за хранене

- Тенджери

- купа или чинийка 

- Лесни за държане вилица и лъжица

- Купа или секционирана чиния

- Чаша с отворен капак

- Лигавник с джоб 

- Лигавник с ръкави

- Подложка за покриване на пода

СЪВЕТИ 

Замразените праскови са също толкова хранителни, колкото и пресните и се предлагат през цялата година, така че ако не можете да намерите пресни, изберете замразени. Ако купувате консервирани, избягвайте тези, опаковани в сироп, който е пълен със захар.

Може да изглежда контраинтуитивно, но предлагането на по-малки бебета на по-голямо парче, като праскови или дебели резени, всъщност ще намали рисковете от задавяне, тъй като е по-малко вероятно те да отчупят по-голямо парче, което е трудно за управление. Сервирането на по-големи парчета също е по-лесно за хващане от по-малките бебета (6-9 месеца), докато се хранят.

Прасковите понякога могат да бъдат хлъзгави, така че опитайте да ги оваляте във фино смлени бебешки зърнени храни, конопено семе, смляно ленено семе или ситно настърган кокос, за да помогнете на вашето бебе да хване по-добре.

Пюрираните и пасирани праскови също са чудесни за добавяне към кисело мляко, овесени ядки и други пюрирани плодове и зеленчуци.

Mоже да изберете органични, за да избегнете синтетичните пестициди.

Резени или малки нарязани на кубчета парчета (12+ месеца): Парчета с големина на хапки ще помогнат на бебето да тренира хващането на щипки. Ако са твърде хлъзгави, опитайте да оставите кората или да ги оваляте в натрошен кокос, конопени семена или семена от чиа, за да ги вземете по-лесно.

СЪХРАНЕНИЕ

Можете да съхранявате нарязани праскови, увити в хартиена кърпа, в херметически затворен съд в хладилника до 2 дни.


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.