майка и баща

Как връзката ви може да се промени, когато тъкмо сте станала майка

Да разбереш,че носиш живот и ще станете тримата или четирима-петима е невероятно вълнуващ момент за бъдещите родители. Но появата на малкия човек  също може да бъде предизвикателство - особено когато става въпрос за връзката ви. 

Докато в някои отношения периода на бременност и раждането на бебе може да сближи двойките, има и неща, които могат да предизвикат голямо напрежение. Липсата на сън, малко или никакво време един за друг и опитите да се ориентирате в дълбоките и все още изследвани води на родителството понякога могат да накарат и двамата да се чувствате претоварени и отдалечени.


Какво да очаквате и как връзката ви може да се промени?

Преминаването от безгрижна двойка към живота с бебе може да бъде трудно. Новите татковци може да се борят с това, че вече не са център на света за партньора си, докато мама може да се чувства под огромен натиск „инстинктивно“ да знае какво да прави. (не можете да знаете всичко и да бъдете подготвени за абсолютно всичко)

Лишаването от сън и постоянната умора също могат да окажат огромно влияние върху взаимоотношенията и неизбежно могат да бъдат източник на конфликти. Така може и липсата на време. Там, където някога сте имали привидно неограничено време за прекарване с половинката си, сега има нова динамика и нов малък човек, който привлича цялото ви внимание - което отново може да ви накара да се почувствате изтощени.

Също така може да имате финансови промени, към които да се приспособите, което да предизвика чувство на безпокойство. Единият родител е възможно внезапно да се почувства под натиск да осигури финансово семейството, докато другият може да се бори със загубата на финансовата си независимост. Неизбежно това създава леко напрежение, което в комбинация с всички нови промени е предпоставка за конфликти.

Преходът към семеен живот с малко бебе може да бъде труден. Но има някои неща, които можете да направите, за да преминете през него и дори връзката ви  да стане по-силна...

На първо място управлявайте очакванията си

Реалността на грижите за новородено, където денят е нощ и нощта е ден, може да бъде много различна от напудрените клипчета, които виждаме в социалните медии.  Ще има моменти (и то не малко), в които ще се чувствате сякаш буквално нямате представа какво правите. Приемете, че първите няколко седмици ще се борите по-скоро за оцеляване. Поддържайте очакванията си ниски, а любовта към себе си висока. Ще стане по-лесно.

На второ - просто остави...

Двойките също могат да си помагат взаимно, като показват прошка и разбиране, когато нервите са ви опънити и 3 сутринта размениете някоя остра реплика. Вместо да се карате кой е най-уморен (това ще се случи), опитайте се да си показвате подкрепа и доброта. И най-вече бъдете добри към себе си - вършите страхотна работа.

Трето - продължавай да говориш...

Въпреки че може да е последното нещо, което искате, полагането на усилия да говорите за деня си и как се чувствате е важно, за да останете във връзка и да държите недоволството настрана. Когато напрежението достигне връх, обърнете внимание на основните емоционални проблеми. Винаги спирайте да говорите, докато и двамата не се успокоите и сте готови наистина да слушате, без да сочите с пръст. Не забравяйте, че сте от един и същи отбор!

Четвърто доста важно нещо е да отделите време един за друг

Може да ви се струва, че няма излишно време в този момент или ако го направите ще лишите малкото си бебе (което абсолютно яма общо с реалността) но се опитайте да отделите време един за друг – дори и да е само час, сгушен на дивана, докато бебето спи – или поръчайте храна за вкъщи, за да ви спести готвенето. Поддържането на връзка като двойка ще означава, че сте по-подготвени да останете силни, когато бъдете потопени в предизвикатеството "живот с новородено". 

На пето място разбира се време за себе си и мама е човек, нали така?

Времето за себе си също е жизненоважно. да планирате да направите нещо за себе си не само ще ви помогне да се почувствате по-човешки, но и ще имате повече енергия за връзката си, както и за бебето. И разбира се, докато вие получавате известно време за презареждане, вашият партньор може прекара ценно време с бебето, което е в основата на една здрава връзка. Всеки печели!

На шесто място бъдете спонтанни - Когато дойде подходящият момент направете си нощна среща!

Когато се почувствате готови, поканете баба или детегледачката да се грижи за детето и отидете на среща!  Прекарването на известно време заедно далеч от натиска на родителството и наслаждаването на разговор, който не включва пелени и рефлукс, може да направи чудеса, като ви накара да се почувствате отново като двойка. Буквално ще ви обнови и рестартира!

Седем - интимните отношения

Възстановяването от физическото и емоционалното въздействие на раждането може да отнеме седмици или дори месеци, така че не оказвайте натиск върху себе си да правите секс, преди да сте готови. Бъдете честни с партньора си за това как се чувствате и намерете други начини да се сближите и да се свържете. Можете да спечелите много от това да се държите за ръце и да се изгубите в топла му прегръдка.


Дали връзката Ви някога отново ще бъде същата?

Въпреки че раждането на деца променя динамиката на връзката ви, не забравяйте, че тя не винаги ще бъде изморителна и напрегната, както когато имате новородено, за което да се грижите. Преходът от двойка към семейство с малко дете понякога може да се почувства като борба, но както всичките ви най-големи приключения заедно и това също може да ви сближи.


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.