витамин Д

Всичко, което трябва да знаете за употребата на витамин D при деца

Витамин D има основна роля за здравето на децата, особено в подкрепа на развитието на костите, имунната функция и цялостния растеж.

Защо витамин D е важен за децата?

Витамин D е от съществено значение за:

- Здравето на костите: Помага на тялото да абсорбира калций и фосфор, които са необходими за образуването и растежа на костите.

- Подкрепа на имунната система: Витамин D засилва имунната система, като помага в борбата с инфекциите.

- Предотвратяване на рахит: Дефицитът на витамин D може да доведе до рахит, състояние, което омекотява костите и може да причини скелетни деформации при децата. Затова на всички новородени е редно да се предписва приема на витамин Д. 

Кога и как се приема витамин D?

1. Бебета (0-12 месеца)

Бебетата, които са изключително кърмени или получават по-малко от 900 мл адаптирано мляко на ден, са изложени на риск от дефицит на витамин D.

Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва 400 IU (международни единици) витамин D дневно за кърмачета, като се започне от първите няколко дни след раждането.

Обикновено се използват течни капки, които се прилагат лесно директно в устата на бебето.

Ако бебето консумира изцяло адаптирано мляко дневно, то обикновено не се нуждае от допълнителен витамин D, тъй като адаптираното мляко е обогатено с витамина, НО все пак може е важно да се коментира с педиатъра му, тъй като обикновено се предписва приема на витамин в по-малко количество или през ден. 

2. Малки деца и деца (1-12 години)

Дневна препоръка: Деца на възраст 1-12 години трябва да получават 600 IU витамин D на ден.

Източници на витамин D:

- Излагане на слънчева светлина: Витамин D може да се синтезира в кожата при излагане слънчева светлина, но децата често не прекарват достатъчно време навън, както и използването на слънцезащита намаля синтеза. 

- Храна: Nякои храни съдържат витамин D (обогатено мляко, яйца и мазна риба), но не е достатъчно, за да се приемене препоръчиътелното дневно количество от витамина. 

- Добавки: Много деца имат полза от приемането на ежедневна добавка с витамин D, особено ако имат ограничено излагане на слънце или следват растителна диета.

3. Юноши (13-18 години)

Ежедневна препоръка: Подрастващите също се нуждаят от 600 IU витамин D на ден.

Това може да дойде от комбинация от храна, слънчева светлина и добавки. Въпреки това, подобно на по-малките деца, може да се наложи да приемате добавка, за да достигнете препоръчителния дневен прием.

Как да прилагаме витамин D

 Предлагат се като течни капки, таблетки за дъвчене или капсули в зависимост от възрастта на детето. Намира се също и под формата на спрей. 

Най-доброто време за прием: Витамин D е мастноразтворим, така че се усвоява най-добре, когато се приема с храна, която съдържа мазнини, като закуска или обяд. 

Изисква ли се предварително изследване?

За повечето деца не са необходими изследвания или тестове преди започване на добавка с витамин D. Препоръчва се от здравни власти като AAP за всички бебета и деца, тъй като недостатъците са често срещани.

В райони с ограничено излагане на слънце или за деца, които прекарват по-голямата част от времето си на закрито, обикновено се препоръчва  добавка на витамин D без предварително изследване.

Кога и как се тестват децата?

С кръвен тест, в случаите, когато детето може да е изложено на висок риск от дефицит на витамин D (напр. деца с тъмна кожа, деца, живеещи в северен климат, такива с ограничено излагане на слънце или деца със състояния като малабсорбция или затлъстяване), лекарят може да назначи кръвен тест, за да провери нивата на витамин D.

Ако детето показва признаци на рахит, болки в костите, забавен растеж или чести инфекции, се препоръчва изследване за дефицит на витамин D.

3. Рискови фактори за дефицит

- Тези с по-тъмна кожа (тъй като повече меланин намалява синтеза на витамин D от слънчевата светлина).

- Деца, живеещи в райони с ограничена слънчева светлина (северни ширини, зимни месеци).

- Деца с определени здравословни проблеми (кистична фиброза, целиакия или затлъстяване).


Трябва ли витамин D да се приема с други витамини и минерали?

Да, витамин D работи в синергия с други витамини и минерали, за да оптимизира своите ползи.


1. Калций

Витамин D помага на тялото да абсорбира калций, който е от решаващо значение за здравословното развитие на костите.

Източници на калций: млечни продукти (мляко, кисело мляко), обогатени млека на растителна основа и листни зеленчуци.

При деца с нисък прием на калций, комбинирането на добавки с витамин D с богата на калций диета или добавки може да помогне за осигуряване на правилното здраве на костите.

2. Магнезий

 Магнезият е от съществено значение за превръщането на витамин D в неговата активна форма в тялото. Без достатъчно магнезий витамин D не може да се използва ефективно.

Източници: Ядки, семена, бобови растения и пълнозърнести храни осигуряват магнезий, така че е важно да се гарантира, че те присъстват в диетата на детето.

3. Витамин К2

Витамин K2 работи с витамин D, за да помогне за насочването на калция към костите и зъбите, а не към меките тъкани.

Източници: Ферментирали храни, сирене и млечни продукти, осигуряват витамин К2.

Някои мултивитамини, предназначени за здравето на костите, могат да комбинират витамин D3 и K2 за подобрено усвояване и разпределение на калций.

4. Омега-3 мастни киселини

Синергия с витамин D: Омега-3 (съдържащи се в рибеното масло) имат противовъзпалителни свойства и могат да поддържат цялостното здраве, включително когнитивната функция и развитие, при деца.

Източници: Мазни риби като сьомга или добавки, съдържащи DHA и EPA.

5. Мултивитамини

Много педиатрични мултивитамини включват витамин D заедно с други основни хранителни вещества като калций, витамин К и магнезий, за да осигурят цялостен пакет от хранителни вещества.

Внимание 

Излишък от витамин D (токсичност)

Докато витамин D е от съществено значение, твърде много може да бъде вредно. Високите дози могат да доведат до натрупване на калций в кръвта, което води до увреждане на бъбреците или сърдечни проблеми.

Препоръчителни горни граници: Допустимото горно ниво на прием за кърмачета е 1000-1500 IU, а за деца и юноши е 2000-4000 IU, в зависимост от възрастта. Винаги се консултирайте с педиатъра на детето, преди да давате високи дози витамин D.

Колко излагане на слънце е необходимо за да си набавим витамин D?

Обикновено около 10-30 минути обедно излагане на слънце няколко пъти седмично е достатъчно за децата, в зависимост от цвета на кожата им и мястото, където живеят.

Внимание: Прекомерното излагане на слънце без защита може да доведе до увреждане на кожата и да увеличи риска от рак на кожата, така че балансът е ключов.


Никога не си предписвайте сами добавки и комбинации от тях. 

Родителите трябва да следват препоръчаните дози, за да предотвратят недостиг, като същевременно избягват излишъка. Лекарят може да предложи насоки относно индивидуалните нужди въз основа на здравето, диетата и начина на живот на детето. 


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.