семейство на пазар за зеленчуци

13 съвета за въвеждане на здравословни хранителни навици при малките деца

Когато вашето бебе стане малко дете, вие ще бъдете мотивирани да му помогнете да стане независимо. Бъдете подкрепящи, насърчаващи и защитаващи, толково до колкото дете има нужда от вас. 

Едно от важните умения са здравословните хранителни навици и децата се учат от това, което виждат около себе си. Затова е важно родителите да правят това, което поучават децата си.

Тук сме събрали някои полезни съвети за поставяне на основите на здравословни хранителни навици у малките деца:


1. Разнообразие и красота 

Важно е да сервирате разнообразие не само за да ги запознаете с вашето дете, но и за да го предпазите от скуката. Сервирайте питателни, цветни ястия и вашето дете ще започне да им се наслаждава рано или късно.

2. Малки порции

Родителите често се чувстват изкушени да препълнят чиниите на детето си с храна. Това може да отблъсне детето и то да не изяде това, което иска, и също така да доведе до загуба на храна. Малките порции и честите хранения са правилният начин. Ако детето довърши чинията или иска още от нещо, винаги можете да сервирате отново. 

3. Режим на хранене 

Не трябва да позволявате на детето си да яде през целия ден и да пропуска часовете за хранене. Може да е изкушаващо да го направите, ако детето не се е хранило добре, но това ще продължи, ако то напълни малкото си коремче между храненията. Сервирайте закуска, обяд и вечеря заедно с  2 междинни закуски.

4. Яжте заедно

Опитайте се да се храните заедно като семейство, когато е възможно. Когато децата виждат по-възрастните хора да ядат, са мотивирани да им подражават. Ако детето ви види да се наслаждавате на здравословна, домашно приготвена храна, е по-вероятно да пожелае да опита само.

5. Намалете млякото

Ако вашето малко дете все още пие мляко, това може да намалява апетита му за твърди храни. Добре е да ограничите количеството и честотата, особено за децата над 2г. Докато детето ви расте, ограничете приема на мляко до не повече от 250-300 мл. през деня.

6. Позволете на вашето дете да изследва

Покажете на детето си истински зеленчуци, плодове и други сурови продукти. Много по-добре е, отколкото да им показваш снимки в книга. Освен това ще ги примами да ги опитат сурови или на салата. Зеленчуци като краставица и домат са страхотни.

7. Сервирайте храни за ядете с пръсти 

Храните с пръсти позволяват на малките деца да отстояват своята независимост и да се чувстват горди, че могат да се хранят сами. Трябва да насърчавате това, като сервирате здравословни храни за пръсти. Храната за пръсти може да бъде всякакъв вид, която е безопастна и удобна за вземане с малки пръсти и слагане в устата. 

8. Без бързи и пакетирани храни

Всичко в лъскави опаковки, пържени картофки, бургери и т.н. Отложете запознанството с тях максимално дълго. Когато детето разбере за тях, сервирайте ги само от време на време (примерно семейното "джънк" време). Освен това говорете с детето за здравословни и нездравословни храни, така че те сами да взимам съзнателни избори. Тези добри навици ще им служат цял ​​живот.

9. Често предлагайте нови храни

Ако детето отхвърли нещо ново, не го насилвайте, но не се отказвайте след известно време и под друга форма да предложите пак.  Вашето дете може най-накрая да се почувства достатъчно изкушено да опита. Например детето ви не харесва яйцето, когато го сервирате бъркано, след това го сервирайте като омлет или варено.

10. Маскирайте храната,като нещо по примамващо. 

Тук всключете цялата си креативност - направете сандивица и зеленчуците в интересни форми за малкото дете. Вмъкнете някои зеленчук като гарнитура на домашния ви бургер или завити в питка. Сервирайте салати в иновативни форми.

11. Десертите не са задължителни.

Запазете десерти и сладкиши за специални поводи. Те не трябва да бъдат част от ежедневните ястия. Дръжте шоколадите на разстояние колкото е възможно повече. Малките деца, които не са запознати с шоколадовите бонбони у дома, не се чувстват изкушени, дори когато другите предлагат.

12. Вместо сок, предлагайте само вода.

Водата е най-добрата напитка. Ако детето ви не обича вода, изстискайте пресни плодове като лайм, лимон и портокал във вода и му дайте вместо да сервирате пакетирани сокове и напитки.

13. Бъдете пример!

Преди всичко не можете да очаквате вашето малко дете да се храни здравословно и да пие вода, когато вие сами пиете газирани напитки и ядете мазна, тежка храна. Не забравяйте, че децата не правят това, което им казваме, а следват това, което виждат около себе си.


Бихме добавили давайте собода на избор и нека детето участва във всеки пазар. Виждайките вашите избори, то самото с времето ще изгради свои по-добри. Постоянното следване на тези съвети определено ще гарантира, че вашите деца ще развият здравословни хранителни навици с течение на времето.

Имате ли други съвети, които бихте искали да споделите? 


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.