майка и деца готвят заедно

6 страхотни причини да готвите с децата си

Да оставите децата си да помогнат при приготвянето на вечерята, като същевременно и се наслаждавате заедно с тях, има редица предимства. 

Готвенето с деца отнема малко повече време и търпение, но носи позитиви за всички. Тъй като все повече семейства разчитат на бърза храна за вечеря и затлъстяването при децата нараства, родителите могат да направят промяна в цялостното здраве на децата си, като приготвят храна у дома и включат децата.

Ето някои от страхотните причини да доведете децата си в кухнята, докато приготвяте храна за семейството си.


1. Уроци по математика

Готвенето е практически урок по математика за деца. За деца в предучилищна възраст те ще се упражняват да броят, като добавят две яйца и три чаени лъжички от това или онова. Децата от началното училище учат за дроби в реална среда. Ако рецептата трябва да се удвои или намали наполовина, децата могат да използват своите умения за умножение и деление, за да изчислят новите количества. Децата от всички възрасти ще се научат да следват указанията, докато четат внимателно рецептата и помагат за добавянето на съставки.

2. Самочувствие

Децата изграждат своето самочувствие, докато научават нещо ново и виждат крайния резултат от цялата си упорита работа. Те също така ще получат веднага положителна обратна връзка от семейството си, когато опитат храната, която са направили. Децата ще започнат да разбират усилията, свързани с готвенето, и ще го оценяват повече приготвената от родителите храна. Готвенето изгражда самочувствие и учи на добра работна етика.

3. Житейски умения

В забързаното ежедневие все повече семейства взимат храна за вкъщи.  Децата, които се учат да готвят в ранна възраст, ще са по-склонни да приготвят храна вкъщи, когато станат големи. Готвенето е едно от най-практичните житейски умения, на които можете да научите децата си. Това им осигурява ползи за здравето физически и емоционално. 

4. Уроци по природни науки

Готвенето не само учи математика, но и наука. Какво се случва, ако добавите твърде много сода за хляб? Няма достатъчно брашно? Децата ще научат как работят нещата и колко е важно да следвате указанията и да използвате правилните измервания. Те ще научат на внимание към детайла и какво се случва, ако се направи грешка.

5. Време един за друг

Децата жадуват за време прекарано с родителите си и готвенето предоставя страхотна възможност да го направите. Децата, които готвят с родителите си, са по-склонни да се отворят и да говорят за деня си и какво се случва в живота им. Готвенето не трябва да е скучна работа, направете го забавно и се възползвайте от времето, за да се смеете и да говорите заедно, докато приготвяте ястията у дома.


6. Ползи за здравето

Има много ползи за здравето от готвенето у дома. По-вероятно е ястията да бъдат добре балансирани, да имат по-добър контрол на порциите, да съдържат по-малко сол и трансмазнини и просто да имат по-добър вкус. Като готвите у дома с децата си, вие им осигурявате тези навици за цял живот, които подобряват цялостното здраве. Готвенето на ястия у дома с децата ви им показва, че превръщате времето със семейството и здравословните ястия в приоритет. Като ги учите на това практично житейско умение, вие им показвате, че цените помощта им и искате да прекарвате време заедно.


Защо да превърнете семейната вечеря в приоритет?

- Децата са по-отворени да опитват нови храни, дори зеленчуци

- Контрол на порциите

- Отваря комуникация

- Подобрява семейната динамика

- Спестява пари

- Децата са по-склонни да имат по-високо самочувствие и по-малък риск от депресия и е по-малко вероятно да развият хранителни разстройства. 




0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.