аптечка за път и лекарства

Семейна аптечка за първа помощ при пътуване

Случвало ли ви се е напълно здравото ви детете да вдигне температура точно в деня, в които пристигнете на плануването от вас място за почивка?

Никога не съм носила каквито и да е лекарства за себе си при пътуване. Спомням си първото пътуване с голямата ми дъщеря (тогава на 2м) не взех нищо с мен и за щастие не ме изненада. Но помня много добре и следващо ни по-дълго пътуване (вече на 1г) и как търсехме аптеки и лекари. От този случай започнах, преди планувана почива, да се допитвам до педиатъра й, за да подготвя чанта с най-необходимите неща. Признавам, че постепено започнах да добавям по някои неща и за нас, тъй като хроничното недоспиване и умората намалят имунитета и често вирусите не подминават мама и тати. 


За ваше спокойствие обобщихме най-важните медикаменти, които да вземете  при пътуване с малко дете: 


1. Лекарства за понижаване на температурата 


Както знаем, това е най-неприятния момент и обикновено е вечер или уикенд. За това вземете с вас поне три групи температуропонижаващи, за да имате възможност да овладеете нещата. Съобразно възрастта на детето има многообразие от лекарствени форми. 

* Има голямо разнообразие на термометри , подходящи за деца и възрастни, за това вземете този/тези които ви допадат на вас. 



2. Болкоуспокояващи - няма по-неприятно нещо от болките в стомаха или зъбобол по време на почивка. 

Тук е добре да вземете и капки за уши срещу болки и възпаления. 


3. Медикаменти против разстройство, поръщане и диария - задължително пробитоик (които започнам седница-две преди пътуване) и симетикон при нужда. 


4. Лекарства при хрема и кашлица -  най-добре да ги обсъдите с педиатъра на детето. Но нещо за прочистване и овлажняване на ностната лигавица не би ви било излишно. 


5. Кремове при навяхвания и подувания 


6. Слънцезащита и репиленти - за децата задължително фактор 50, шапка и възможно най-малко време на пряка слънчева светлина. 


7. Превързочни материали - лепенки, бинт, марли, кислородна вода и др. 


Добавям още някои неща, които с времето съм се убедила, че е по-добре да си имаш, пък нека не ти потрябват!


8. Лекарства против алергии


9. Лекарства спрямо специфичните нужда на детето (предписани от лекар!) - преполагам, че не съм единственият родител, които пътува с два инхалатора (имам све деца), кортикостероиди и бронходилатори.  


Бъдете здрави и се насладете на всяко пътуване!


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.