боколени топчета

Броколени топчета

Топчетата от броколи са лесни, вкусни и интересно предложение за малкото дете.  А комбинацията от броколи със сирене е перфектната вкусова комбинация. 

Освен това тази рецепта е изключително подходяща за хора, които не консумират глутен.

Защо броколи?

Всички знаем, че "трябва" да ядем зелени зеленчуци, но какво е толкова специалното на броколите?

Броколите са чудесен източник на витамини К и С, фолат (фолиева киселина), а също така осигуряват калий, фибри. Има дори 2,6 грама протеин в 1 чаша броколи.

Броколите могат да се консумират сурови или варени, за да улеснят храносмилането. Дългото готвене променя хранителния им състав.


Съставки:

• 3 чаши цветчета броколи, пресни или замразени

• 1/4 ч. л. чесън на прах

• 1/4 ч. л. лук на прах 

• 2 яйца

• 2/3 чаша бадемово или овесено брашно

•  Подправки на вкус - босилек, риган, розмарин, магданоз, мащерка, 

• 1/2 ч. л. морска сол

• 1/2 чаша сирене Чедър, настъргано


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Намажете голяма тава за печене с малко олио или покрийте с хартия за печене и оставете настрана.

Сварете броколите на пара за 5 минути и след това изплакнете със студена вода, за да спрете процеса на готвене. Оставете броколите да се отцедят много добре. Можете да използвате кърпи или цедка за това.

Нарежете на ситно броколите в кухненски робот или ги намачкайте на ръка. 

В голяма купа смесете броколите с останалите съставки. 

С помощта на супена лъжица или малка лъжица  разпределете сместа от броколи на малки топчета. Може да ги оформите с ръце. Поставете върху подготвения лист за печене.

Печете за 20-25 минути или до златисто кафяво отгоре, като не забравяйте да обърнете малките по средата на печенето.

Може да им се насладите в компанията на сос от заквасена сметана с билки :)


Може да пробвате също: 

Печете ги на котлона. Добавете малко кокосово масло или масло от авокадо в тиган на среден огън и гответе топчетата от броколи от всички страни до готовност. Готвенето на  котлона им дава прекрасна хрупкавост. 

Заменете броколите с карфиол. 

Ако нямате проблеми с глутена използвайте традиционните галета. 

Направете ги във форма за мини мъфини. Ако цялото нещо с оформянето на малките топчета не е за вас, просто ги изпечете във форма за мини мъфини. 

Направете ги без млечни продукти. В наши дни има толкова много страхотни „сирена“ без млечни продукти. Използвайте любимото си (просто се уверете, че е вид, който лесно се топи) без млечни продукти вместо традиционното, ако желаете!




0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.