чипс от моркови

Здравoсловен хрупкав чипс от моркови

Несъмнено това е рецепта, която ще одобри от цялото ви семесйство. 

Само за 30 минути ще направите този невероятен печен чипс от моркови, който децата ви ще харесат! Просто намажете нарязаните на тънки филийки моркови със зехтин и чесън на прах, поставете ги върху тава за печене и след 30 минути можете да имате здравословна закуска или вкусна гарнитура за вашето бебе, малко дете или семеен празник.

Тази рецепта е толкова лесна за приготвяне, необходими са ви само 5 минути подготовка. Гарантирано се харесва на всички и е лесен начин да направите здравословна закуска или вкусна гарнитура. Най -хубавото е че са ви неопбходими само 3 съставки: 

- Моркови – искате да използвате пресни твърди моркови. Морковите са пълни с каротеноиди (включително бета-каротин), антиоксиданти, за които е установено, че предпазват от рак. Морковите съдържат предимно вода и сложни въглехидрати (и фибри) и са храна с нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишават кръвната захар като преработените въглехидрати. Съдържат редица витамини, като витамини С, К и В6, както и минерали като калий, фолиева киселина и магнезий. 

- Зехтин екстра върджин - да, той наистина има по-ниска точка на дим, но е едно от най-здравословните масла, които можете да използвате, поради факта, че съдържа здравословни мононаситени мазнини, които предпазват сърдечно-съдовата система.

- Чесън на прах - използва се, за да придаде на печения чипс от моркови този свеж вкус. Може да използвате и скилидка, разликата тук е, че се дабавя в края на печенето.


Как да си направим чипс от моркови?

Следвайте тези лесни стъпки:

1. Загрейте фурната до 220 ℃ и постелете лист за печене с хартия за печене.

2. Измийте и изтъркайте целите моркови. Можете да обелите морковите, но и не е необходимо.

3. Използвайте хартиени кърпи или чиста кърпа за съдове, за да ги изсушите.

4. Използвайте остър нож, за да нарежете морковите по диагонал на тънко. Може да използвате специално ренде за рязане на зеленчуци. 

5. Поставете резенчетата моркови в голяма купа, добавете зехтин, чесън на прах и сол на вкус и ги разбъркайте добре.

6. Вземете всеки резен морков и ги поставете на един слой върху пергаментова хартия.

7. Печете около 20 минути, докато получите хрупкав чипс.

Съвет: една тава за печене вероятно няма да е достатъчна, така че бихме препоръчали да подготвите две тави, които да влизат във фурната една след друга.



Варианции на рецептата: 

Можете да използвате различен вид масло, като растително масло или масло от авокадо, но ние препоръчваме зехтин поради хранителните му качества и ползи за здравето.

Използвайте подправки като лук на прах, смлян сладък червен пипер, пушен червен пипер, чили на прах, черен пипер

Може да ги изпече в еър фрайър.

Използвайте всякакви кореноплодни зеленчуци. 


Как да го съхраняване?

Те най-вероятно ще бъдат изядени веднага, но можете да ги съхранявате в херметически затворен съд в хладилника до 3 дни. Не ви препоръчваме замразяване, тъй като ще се овлажнят.

Може ли бебето да яде тези здравословни чипсове от моркови?

За деца под 12-месечна възраст трябва да бъдат подходящо нарязани, също без да добавяте сол.

С какво да ги сервирате?

Могат да се хапват самостоятелно като вкусна закуска или  като гарнитура към пиле, нахут и салати. Ако сервирате самостоятелно, можете да ги сервирате с любимия си дип, пикантна майонеза или хумус.



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.