Дете, което гледа екран

Децата и технологиите

Трудно е да си представим живота без телевизия, компютри, таблети и смартфони. Използваме ги в работа, за игра и училище. Децата също се интересуват от тези „играчки“ в много ранна възраст.  Все пак е добре да предпазвате бебетата и малките деца от времето пред екрана. Те се учат най-добре от игра и разговори в реалния живот. Когато детето порасне, може да решите да му позволите да използва електронни устройства. Можете да помогнете да използва тези устройства безопасно и разумно, като зададете ограничения и знаете как се използват устройствата.


Задайте ограничения за времето пред екрана

Американската академия по педиатрия препоръчва:

1. Дръжте деца на 18 месеца и по-малки далеч от телевизия, видео и компютърни игри.

2. Ограничете по-големите деца и тийнейджъри до 1 или 2 часа време пред екрана на ден.

3. Дръжте телевизори, компютри и таблети извън спалнята на вашето дете.

4. Изключете телевизора по време на вечеря и когато не го гледате.


Бъдете модел за подражание

Ако детето ви види да гледате телевизия или да играете на телефона си, то ще иска да направи същото. Бъдете добър модел за подражание на детето си и ограничете собствената си употреба на технологии. Стъпките, които предприемате сега, ще научат детето ви как да управлява технологиите през целия си живот.


НЕЩА, КОИТО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ


 Знайте какво гледа вашето дете

Не позволявайте на детето си да гледа шоу или да използва приложение само защото рекламите изглеждат добре. Прегледайте го сами и се запитайте „Какво ще научи детето ми от това?“


Включете се

Седнете с детето си, докато то изследва ново приложение, игра или филмче.

Намерете такива видеа, които карат детето ви да мисли, да задава въпроси и да открива нова информация.

Правете дейности заедно, като например да се обаждате на баба и дядо със Skype, да разглеждате цифрови снимки и да четете електронни книги.

Следете обратната връзка за видео съдържананието 

Използвайте я,  за да научите дали е подходящо за възрастта на вашето дете. Насилието във видеата и игри може да доведе до кошмари и агресивно поведение.

Намерете баланса за вашето детето, тъй като знаем,че в дигиталното време, което живеем е много трудно да изолизаме децата от всякакъв вид екрани, а и може дори да не е полезно. 


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.