семейство на плажа

Дестинация - чужбина! Но в чужбина детска кухня няма. Ами сега?!


Семейната ваканция наближава, куфарите са стегнати, очаквате с нетърпение пътуването. Дестинация - чужбина! Но в чужбина детска кухня няма. Ами сега?!

Готовите пюрета са удобство при пътуване, но някои по-придирчиви малчугани биха им се намусили сериозно. А и Вие самата предпочитате детето да консумира прясно приготвена храна, като за целта сте се въоръжила с уред за готвене на пара и пасиране.

Ето и няколко предложения от нас как да организирате приготвянето на обяда и вечерята на малкото човече, без да прекарате цялата ваканция, залепена за кухненската печка. Предложенията ни са подходящи за деца,  вече захранени с месо, риба, млечни продукти и глутен.

Подгответе си месни и рибни заготовки предварително. Вариант е да пасирате предварително свареното месо/риба и да го замразите във формички за лед. Ако това би ви затруднило, то може да използвате и месните заготовки за бебета. Ще ги намерите в хранителните магазини, непосредствено до бебешките пюрета. 


Ден 1 

Подгответе си заготовка от 1 батат, 2-3 моркова, 1 шайба червен лук, 1/2 червена чушка. След сваряване добавете малко масло и пасирайте.

От това може да приготвите обяд и вечеря под формата на супа и пюре от по около 250 гр. всяка порция. За супата - част от пюрето може да се разреди с вода, прясно или адаптирано мляко според предпочитанията на детето.

Към зеленчуковото пюре пък добавете свинско или друго месо* по избор. 


Ден 2 

Сварете една купичка кус кус.

Пригответе млечна супа като към половин купичка от сварения кус кус добавите 150-200 мл. прясно или адаптирано мляко, едно кубче /обезсолено**/ сирене, 1 сварено яйце и малко масло. Пасирайте и поднесете като крем супа.

С остатъка от кус куса подгответе паста болонезе. За соса трябват един домат, 1 шайба лук, 1-2 листенца пресен босилек /или 1-2 гр. суха подправка/. Сварете ги на пара, добавете масло и пасирайте. Залейте кус куса с готовия сос. Може да поръсите с малко настърган кашкавал. 


Ден 3 

Заготовката е от 2-3 моркова, 1 картоф, 200 грама спанак, 1 шайба лук. Предварително сварявате киноа /може да заместите с булгур, амарант, елда или друго според предпочитанията си/. Пасирате я заедно със зеленчуците и добавяте малко масло. Към супата може да добавите малко натрошено /обезсолено/ сирене и да предложите сухар или филийка хляб. Остатъка от зеленчуковото пюре предложете за основно. Ако безмесно хранене*** не ви е по вкуса, може да комбинирате зеленчуковото пюре с пуешко или заешко месо. 


Ден 4 

Заготовката е от 1/2 батат, 2-3 моркова, 1 шайба лук, 1/3 червена чушка, 1 скилидка чесън. Сварете червена леща и пригответе крем супа от леща с 1/3 от зеленчуковото пюре.

Остатъка от зеленчуковото пюре може да поднесете като основно, като размесите с намачкан твърдо сварен жълтък. 


Ден 5 

Заготовката е от 2 картофа, 3 моркова, 1 шайба лук, 2-3 стръкчета магданоз.

Пригответе пилешка супа с едната половина от зеленчуковото пюре. Другата оставете за основно, като може да натрошите малко обезсолено сирене в пюрето. 


Ден 6 

Заготовката е от 3 моркова, 1 шайба лук, 150-200 гр. грах, масло. За супата използвайте 1/3 от зеленчуковото пюре и добавете телешко месо и вода до достигане на желаната гъстота. Остатъка от зеленчуковото пюре използвайте за основно. Може да натрошите малко /обезсолено/ сирене. 


Ден 7 

Подгответе си филе от риба - пъстърва, сьомга, треска или друга според предпочитанията ви.**** Рибата трябва да е добре обезкостена и сварена на пара.

Зеленчуковата заготовка е от 2-3 моркова, 1/2 чушка, 1/2 домат, една малка скилидка чесън.

Супата пригответе, като пасирате зеленчуците с 2/3 от рибата и добавите вода до достигане на желаната гъстота.

За основното използвайте остатъка от рибата, като я нарежете на малки, фини кубчета или лентички и я комбинирате с пюре от едно добре узряло авокадо. Може да ги пасирате заедно, ако на малчо все още не му е по вкуса да дъвче. За малките човечета, които обичат да си похапват, пюрето може да се предложи намазано върху сухарче или филийка.


*Препоръчителното дневно количество месо за деца на възраст 1-3 год. е около 2 супени лъжици. 

**Препоръчително е до 2-годишна възраст приемът на сол да бъде сведен до минимум или изцяло ограничен. 

***Препоръчително е в седмичното меню на децата да има поне един изцяло постен ден. 

****Препоръчителният дневен прием е около 70-80 гр. веднъж в седмицата.


Тази статия е с чисто информативен характер и цели да ви улесни в избора на меню за период от седмица-две. Рецептите, които предлагаме не са изготвени от диетолог/нутриционист и е възможно в определени дни храната да надвишава или да не достига препоръчителния за деца на възраст 1-3 години дневен калориен прием.

Ето защо, скъпи мами, експериментирайте смело, като адаптирате рецептата към предпочитанията на своето дете, защото ... мама знае най-добре.



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.