бебе и мама, която е сложила ръка на коремчето му.

Детското коремче - Как пробиотиците могат да успокоят корема на вашето бебе?


Животът с бебе е колкото прекрасен, толкова и непредсказуем понякога. Какво се случва, когато най-милото ни същество не спира да плаче, дори след като е нахранено, оригнато и със сменена пелена? Една от най-честите причини за непрестанния плач на бебето е дискомфортът от стомашни бактерии, които могат да причинят проблеми като газове, диария или запек.

Според няколко скорошни проучвания, пробиотичните добавки за бебета могат да облекчат дискомфорта, като успокоят корема на Вашето бебе и осигурят известно облекчение.


Какво са пробиотиците? 

Пробиотиците са широко достъпна добавка не само за бебета, но и за възрастни. Те са живи микроорганизми, рекламирани с ползите си за здравето, когато се консумират или прилагат върху тялото /според Националния център за допълващо и интегративно здраве/.

Като цяло пробиотиците създават здрави бактерии в храносмилателния тракт, които могат да помогнат за смилането на храната, да унищожат клетките, които причиняват заболяване или да произвеждат витамини. Различните видове пробиотици имат различни щамове, които имат различни ефекти върху тялото - казва Антъни Порто, педиатър в болница Yale New Haven в Гринуич, Кънектикът и член на консултативния съвет на Forbes Health 2021. Най-често срещаните щамове пробиотици в бебешките добавки включват:

    - Лактобацилус

    - Saccharomyces

    - Бифидобактерия

Пробиотиците се намират във ферментирали храни като кисело мляко, кимчи и кисело зеле. Въпреки че количеството единици, образуващи колонии (или CFU, което се отнася до броя на живите и активни микроорганизми), осигурени за бебета в пробиотичните добавки, варира в зависимост от вида, според д-р Порто, то обикновено е в диапазона от милиарди, което добавя допълнителен тласък на здравето на червата.

Как действат пробиотиците?

Стомашно-чревната (GI) система на бебе, както и на възрастен, е домакин на трилиони живи бактерии - и някои от тези добри бактерии помагат за по-доброто здраве. Стомашно-чревният тракт на бебето се запълва с добрите, лошите и доброкачествените бактерии (известни също като чревна флора) при раждането, когато преминават през родовия канал и вземат микроби от майка си. Балансът между добрите и лошите бактерии е от съществено значение за здрава храносмилателна и имунна система.

Когато давате пробиотици на Вашето бебе, те обогатяват броя на добрите бактерии, които вече присъстват в червата му, като по този начин засилват правилното функциониране на храносмилателната система.

Пробиотиците поддържат здравето на храносмилателната система на бебетата

И тъй като пробиотиците поддържат и насърчават доброто здраве на червата и храносмилането, има няколко стомашни проблеми при бебета, които могат да бъдат подпомогнати с пробиотици.

Запек

Запекът при бебетата е точно като този при възрастните – има затруднено изпразване на червата поради твърди изпражнения. Може да има няколко причини, поради които Вашето бебе има запек. Освен това има много възможности, както и домашни средства. Заедно с медицинско лечение доза пробиотици може да помогне. Изследванията в Италия показват, че пробиотиците могат действително да облекчат хроничния запек при кърмачета.

Това проучване установява, че бебетата, приемащи пробиотици, са имали значително повече движения на червата в сравнение с бебетата, които са били на плацебо и не е имало забележими странични ефекти от добавянето на пробиотици.

Диария

Диарията се появява, когато има течни движения на червата всеки ден. Дехидратацията е един от основните проблеми, когато бебето Ви страда от диария, тъй като се губи много течност за кратък период от време. Основната полза от облекчаването на диарията с пробиотици е, че те подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система, като поддържат чревната флора на Вашето бебе. Диарията не може да бъде напълно излекувана с пробиотици, но може чрез тях да се намали нейната тежест. Пробиотиците могат да се приемат и като превенция. 

Ако бебето Ви е на антибиотик по някаква причина, диарията може да се появи като страничен ефект и в този случай пробиотикът може да помогне.

Газове

Когато бебетата страдат от газове, това е изключително неприятно за тях. Вашето дете може да изрази дискомфорт чрез непрестанен плач. Проучване показва, че пробиотиците улесняват преминаването на храната през храносмилателната система. Това от своя страна може да намали случаите на газове при бебета. Консултирайте се с Вашия педиатър относно възможността да давате на Вашето бебе пробиотици като добавка за намаляване на газовете.

Чревни проблеми

Пробиотиците също могат да помогнат при хронични състояния като синдром на възпалени черва, болест на Crohn, улцерозен колит и синдром на раздразнените черва. Проучванията са установили, че консумацията на пробиотици може да облекчи симптомите на Вашето бебе, когато страда от синдром на раздразнените черва. Пробиотиците за бебета могат да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите включително спазми, диария, коремна болка, газове и подуване на корема.

Какво да вземете предвид?

Има общоприето погрешно схващане, че всички пробиотични добавки са еднакви. Въпреки това, има много разновидности на пробиотични добавки и всяка е направена да включва определени щамове. Намерете тези пробиотици, които имат специализирана смес от щамове, предназначена да осигури оптимална полза за всяка възрастова група.

Имайте предвид, че пробиотиците не са заместител на медицинското лечение за Вашето дете. Говорете с педиатъра на Вашето дете относно пробиотиците за бебета, за да определите дали пробиотиците са подходящи за Вашето дете.


Източници: 

The Infant Gut Microbiome: Evidence for Obesity Risk and Dietary Intervention. Nutrients, 7(4), 2237–2260. https://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/2237

Moayyedi P, Ford AC, Talley NJ, et al The efficacy of probiotics in the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review Gut 2010;59:325-332. doi: 10.1136/gut.2008.167270

Moayyedi P, Ford AC, Talley NJ, et al The efficacy of probiotics in the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review Gut


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.