желирани мечета

Домашни желирани мечета

Приготвянето на домашни желирани мечета е по-здравословна алтернатива на купените от магазина желирани бонбони, а може да бъде и забавно. Имате възможност сами да изберет какво да сложите и така, любимата храна за повечето деца, да бъде и хранителна. 

Ето една лесна рецепта, за да направите свои собствени желирани мечета у дома.

Съставки

- 1 чаша малини, боворинки или прясно изден сок (като портокал, ябълка, грозде или комбинация);

- 2-3 супени лъжици мед или кленов сироп (на вкус);

- 1/4 чаша неовкусен желатин на прах;

- 1 чаена лъжичка лимонов сок (по желание, за допълнителен вкус);

- Силиконови форми за мечета;

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: 

Изсипете плодовете или сока от тях в малка тенджера.  Добавянето на чаена лъжичка лимонов сок може да подобри вкуса и яркостта на гумените мечета.

Съвет: Ако комбинирате няколко вида пресни плодове или сок от тях, следвайте общото количество да бъде 1 ч.ч.

Стъпка 2:

Добавете 2-3 супени лъжици мед или кленов сироп към сока. Регулирайте сладостта според вашите вкусови предпочитания. Разбъркайте, докато подсладителят се разтвори напълно.

Стъпка 3:

Поръсете 1/4 чаша неовкусен желатин на прах върху сместа от сок. Оставете го да престои няколко минути, за да може желатинът да набъбне. Тази стъпка е от съществено значение за постигане на правилната текстура на вашите гумени мечета.

Стъпка 4:

Поставете тенджерата на слаб огън. Внимателно загрейте сместа, като бъркате непрекъснато, докато желатинът и подсладителя се разтворят напълно. Не го оставяйте да заври, тъй като това може да повлияе на текстурата. Този процес трябва да отнеме около 2-3 минути.

Стъпка 5:

След като сместа стане гладка и целият желатин се разтвори, махнете тенджерата от котлона.

Стъпка 6: 

С капкомер или малка лъжичка напълнете внимателно силиконовите формички за мечета с желатиновата смес.

Съвет: Работете бързо, тъй като желатинът ще започне да стяга, докато се охлажда.

Стъпка 7:

Поставете напълнените формички в хладилника. Оставете да стегнат поне 2 - 3 часа или докато станат твърди на допир.

Стъпка 8: 

След като желираните мечета са напълно стегнати, внимателно ги извадете от формите.

Как да ги съхранявате? 

Ако изобщо остане някакво количество мечета, съхранявайте в херметически затворен съд в хладилник, за около 1-2 седмици.


Да ви е вкусно и здравословно!



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.