Домашни желирани мечета
Приготвянето на домашни желирани мечета е по-здравословна алтернатива на купените от магазина желирани бонбони, а може да бъде и забавно. Имате възможност сами да изберет какво да сложите и така, любимата храна за повечето деца, да бъде и хранителна.
Ето една лесна рецепта, за да направите свои собствени желирани мечета у дома.
Съставки
- 1 чаша малини, боворинки или прясно изден сок (като портокал, ябълка, грозде или комбинация);
- 2-3 супени лъжици мед или кленов сироп (на вкус);
- 1/4 чаша неовкусен желатин на прах;
- 1 чаена лъжичка лимонов сок (по желание, за допълнителен вкус);
- Силиконови форми за мечета;
Начин на приготвяне:
Стъпка 1:
Изсипете плодовете или сока от тях в малка тенджера. Добавянето на чаена лъжичка лимонов сок може да подобри вкуса и яркостта на гумените мечета.
Съвет: Ако комбинирате няколко вида пресни плодове или сок от тях, следвайте общото количество да бъде 1 ч.ч.
Стъпка 2:
Добавете 2-3 супени лъжици мед или кленов сироп към сока. Регулирайте сладостта според вашите вкусови предпочитания. Разбъркайте, докато подсладителят се разтвори напълно.
Стъпка 3:
Поръсете 1/4 чаша неовкусен желатин на прах върху сместа от сок. Оставете го да престои няколко минути, за да може желатинът да набъбне. Тази стъпка е от съществено значение за постигане на правилната текстура на вашите гумени мечета.
Стъпка 4:
Поставете тенджерата на слаб огън. Внимателно загрейте сместа, като бъркате непрекъснато, докато желатинът и подсладителя се разтворят напълно. Не го оставяйте да заври, тъй като това може да повлияе на текстурата. Този процес трябва да отнеме около 2-3 минути.
Стъпка 5:
След като сместа стане гладка и целият желатин се разтвори, махнете тенджерата от котлона.
Стъпка 6:
С капкомер или малка лъжичка напълнете внимателно силиконовите формички за мечета с желатиновата смес.
Съвет: Работете бързо, тъй като желатинът ще започне да стяга, докато се охлажда.
Стъпка 7:
Поставете напълнените формички в хладилника. Оставете да стегнат поне 2 - 3 часа или докато станат твърди на допир.
Стъпка 8:
След като желираните мечета са напълно стегнати, внимателно ги извадете от формите.
Как да ги съхранявате?
Ако изобщо остане някакво количество мечета, съхранявайте в херметически затворен съд в хладилник, за около 1-2 седмици.
Да ви е вкусно и здравословно!
Все още няма коментари.