домашни курабии

Домашни курабии

Традиционно на Великден на трапезата наред с боядисаните яйца, агнешкото, козунаците, присъстват и курабийте - тези стават толкова вкусни, че може да си ги приготвяте и доста по-често. 

Не са особено подходящи за ежедневна консумация от деца (за тях вижте тези овесени бисквити за деца), поради високото количество захар, но това е една рецепта буквално извадена от старите тефтери. 


Необходими продукти: 

- 5 яйца;

-  1 и 1/2 ч.ч. захар (може да изпозлвате кафява, кокосова);

- 15 с.л. мазнина (масло или нашият съвет е мас, така стават най-пухкавите курабии)

- 1/2 ч.ч. кисело мляко;

-  1 бр амонячна сода; 

- сокът на половин лимон и кората му; 

- ванилия на вкус;

- брашно около 800-900 гр, докато се омеси тесто. 


Начин на приготвяне: 

1. Разбиваме яйца със захрата до разтварянето й.  

2. Добавя се киселото мляко. 

3. Амонячната сода се шупва в лимоновия сок и се прибавя към сместа. 

4. Следва мазнината, лимоновите корички и ванилията. 

5. Започва да се добавя постепенно брашното и се бърка с лъжица до получаване на тесто, което се омесва с ръце. 

6. Полученото тесто се разделя на четири и се оставя за една нощ в хладилник (трябва да е покрито с фолио).

7. Разстилате всяка топка тесто с дебелина около 2-3мм и нарязвате на ромбоиди или с различни формички по ваш вкус. 

8. Печете на 180 градуса за 14-15мин. 

9. След като изстинат добре, може да съхраняване в кутия. 




0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.