Домашни курабии
Традиционно на Великден на трапезата наред с боядисаните яйца, агнешкото, козунаците, присъстват и курабийте - тези стават толкова вкусни, че може да си ги приготвяте и доста по-често.
Не са особено подходящи за ежедневна консумация от деца (за тях вижте тези овесени бисквити за деца), поради високото количество захар, но това е една рецепта буквално извадена от старите тефтери.
Необходими продукти:
- 5 яйца;
- 1 и 1/2 ч.ч. захар (може да изпозлвате кафява, кокосова);
- 15 с.л. мазнина (масло или нашият съвет е мас, така стават най-пухкавите курабии)
- 1/2 ч.ч. кисело мляко;
- 1 бр амонячна сода;
- сокът на половин лимон и кората му;
- ванилия на вкус;
- брашно около 800-900 гр, докато се омеси тесто.
Начин на приготвяне:
1. Разбиваме яйца със захрата до разтварянето й.
2. Добавя се киселото мляко.
3. Амонячната сода се шупва в лимоновия сок и се прибавя към сместа.
4. Следва мазнината, лимоновите корички и ванилията.
5. Започва да се добавя постепенно брашното и се бърка с лъжица до получаване на тесто, което се омесва с ръце.
6. Полученото тесто се разделя на четири и се оставя за една нощ в хладилник (трябва да е покрито с фолио).
7. Разстилате всяка топка тесто с дебелина около 2-3мм и нарязвате на ромбоиди или с различни формички по ваш вкус.
8. Печете на 180 градуса за 14-15мин.
9. След като изстинат добре, може да съхраняване в кутия.
Все още няма коментари.