дете с дистанционно

Препоръки за време пред екрана от педиатри

Тъй като дигиталните медии са все по-нарастваща част от ежедневието, Американската академия по педиатрия (AAP) споделя препоръки и ресурси, за да помогне на семействата да вземат информирани решения относно времето на екрана за техните малки деца.

Новите насоки, които бяха обявени през октомври, са лека промяна от предишната позиция на AAP за липса на екранни медии преди 2-годишна възраст. Въпреки че все още препоръчват родителите на деца под 18 месеца да избягват използването на екранни медии – различни от видео чат с отзивчив възрастен – AAP сега казва, че родителите на малки деца и деца в предучилищна възраст, които искат да въведат цифрови медии, трябва да изберат висококачествени програми, да ги гледат с децата си, за да им помогнат да разберат какво виждат, и да ограничат времето на екрана до не повече от един час на ден.

„Знаем, че използването на медиите е предизвикателство за днешните родители. Знаем също, че родителите искат да помогнат на децата си да учат и да растат. Тези нови насоки подчертават, че малките деца се развиват най-добре чрез положителни, грижовни взаимоотношения със своите родители и други лица, които се грижат за тях,” каза д-р Фара Локи, медицински директор по бедността и детското здраве за Аризонската глава на AAP. „Твърде много време пред екрана може да означава по-малко време за игра, разговори и взаимодействие лице в лице, които са жизненоважни за здравословното развитие на малкото дете.“

Новите препоръки са придружени от „Медии и млади умове“, декларация за политика, фокусирана специално върху бебета, малки деца и деца в предучилищна възраст и последиците от времето пред екрана върху тяхното учене, здраве и детско развитие.

Сред препоръките на AAP за малки деца:

Под 18 месеца: Родителите трябва да избягват използването на екранни медии, с изключение на видео чат със семейството и приятели чрез услуги като Skype и Facetime.

18-24 месеца: Ако родителите изберат да изложат малкото си дете на медии, това трябва да бъде висококачествено образователно програмиране, като предложения от PBS и Sesame Workshop, а болногледачите трябва да гледат с детето, като участват в разговор за това, което виждат.

2-5 години: По същия начин родителите трябва да избират висококачествени медии, да ги гледат заедно с децата си и да ги ангажират в диалог, за да им помогнат да приложат това, което виждат, в реалния свят. Времето пред екрана трябва да бъде ограничено до 1 час на ден.

Освен това AAP разработи инструменти за създаване на семеен медиен план, за да помогне на родителите да мислят за медиите и да създадат цели и правила, които да отговарят на ценностите на семейството и стила на родителство.


1 Коментара
miroslav, Написано на 04/11/2023 18:11:25

Полезна статия. На теория всичко ни е ясно, но на практика има дни в които искаш, просто, детето да гледа филмче и да си мълчите :D


Само регистрирани потребители могат да коментират.