Есенни рецепти с тиква
Като всяко друго време от годината и есента има своя чар и магичност. Меките й цветове излъчват спокойствие, сякаш пред нас се открива нова възможност за възобновяване.
Есента ни носи също много цветни и разнообразни плодове и зеленчуци. Един от най-ярките вкусове на този сезон е тиквата.
Тиквата съчетава в себе си множество ползи:
- Съдържа витамини А, В6, В2, В1, В3, Е, а също и цинк.
- Има високо съдържание на каротеноиди, което предпазва ретината от разрушаване и неутрализира ефектите на свободните радикали.
- Съдържа B-каротин и то 5 пъти повече спрямо морковите. А В-каротинът в съчетание със съдържащия се в тиквата витамин Е, намалява риска от рак и укрепва имунната система.
- Помага за намаляване на високата киселинност на стомаха, тъй като създава алкална среда.
- Има високо съдържане на фибри, което е полезно за почистване на червата.
- Богата е на витамин С и L-карнитин, които в комбинация с витамините от В групата са ценни за повишаване на издръжливостта и укрепване на имунната система.
- Съдържа в себе си макронутриенти като калий, фосфор, калций, хлор, сяра, магнезий, натрий и микроелементи като мед, флуор, цинк, желязо, манган, йод, кобалт - безценни за човешкия организъм.
Предлагаме Ви няколко бързи и лесни рецепти, подходящи за малки и големи :)
Крем супа с тиква
Необходими продукти:
- 500 гр. тиква;
- 1 малка глава лук;
- 2 моркова;
- 3 скилидки чесън;
- масло на вкус;
- сол, черен пипер, куркума, джинджифил на вкус.
Начин на приготвяне:
Тиквата, морковите и лукът се нарязват и се задувшават в тенджера с малко количество масло. След това добавяме чесън и вода. Варим около 40 минути. Накрая прибавяме подправките и пасираме.
Може да се поднесе с домашни крутони, натрошено сиренце или печени тиквени семки.
Отново на вкус може да се добави растителна или животинска сметана.
Печено пиле със зеленчуци
Необходими продукти:
- 3-4 пилешки бутчета;
- 500 гр. тиква, нарязана на кубчета;
- 3 картофа;
- 2 моркова;
- 1 глава лук;
- сол, черен пипер, червен пипер, чубрица;
- 2 с.л. мазнина по избор.
Начин на приготвяне:
Овкусяваме пилето с подправките и 1 с.л. мазнина. Добавяме нарязаните зеленчуци, останалата мазнина и 2 ч.ч. вода към него. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 60-70 минути.
Може да се поръси нарязан магданоз при сервиране по желание.
Брауни с тиква
Необходими продукти:
- 500 гр. сварена тиква;
- 2 с.л. какао или рожков;
- 2-3 с.л. подсладител по желание - кокосова захар, петмез от фурми и др.;
- 2 с.л. кокосово масло или друга мазнина по избор;
- 3 с.л. брашно от лимец.
Начин на приготвяне:
Сварената тиква се намачква към нея се добавят какаото, захарта, мазнината и брашното. Всичко се смесва и се изпича за 30-40 мин. на 180 градуса във форма, постелена с хартия за печене.
Приятна и вкусна есен!
Все още няма коментари.