Тиква

Есенни рецепти с тиква

Като всяко друго време от годината и есента има своя чар и магичност. Меките й цветове излъчват спокойствие, сякаш пред нас се открива нова възможност за възобновяване. 

Есента ни носи също много цветни и разнообразни плодове и зеленчуци. Един от най-ярките вкусове на този сезон е тиквата

Тиквата съчетава в себе си множество ползи:

  • Съдържа витамини А, В6, В2, В1, В3, Е, а също и цинк.
  • Има високо съдържание на каротеноиди, което предпазва ретината от разрушаване и неутрализира ефектите на свободните радикали.
  • Съдържа B-каротин и то 5 пъти повече спрямо морковите. А В-каротинът в съчетание със съдържащия се в тиквата витамин Е, намалява риска от рак и укрепва имунната система.
  • Помага за намаляване на високата киселинност на стомаха, тъй като създава алкална среда.
  • Има високо съдържане на фибри, което е полезно за почистване на червата.
  • Богата е на витамин С и L-карнитин, които в комбинация с витамините от В групата са ценни за повишаване на издръжливостта и укрепване на имунната система.
  • Съдържа в себе си макронутриенти като калий, фосфор, калций, хлор, сяра, магнезий, натрий и микроелементи като мед, флуор, цинк, желязо, манган, йод, кобалт - безценни за човешкия организъм. 

Предлагаме Ви няколко бързи и лесни рецепти, подходящи за малки и големи :) 

Крем супа с тиква 

Необходими продукти:

- 500 гр. тиква;

- 1 малка глава лук;

- 2 моркова;

- 3 скилидки чесън; 

- масло на вкус;

- сол, черен пипер, куркума, джинджифил на вкус. 

Начин на приготвяне:

Тиквата, морковите и лукът се нарязват и се задувшават в тенджера с малко количество масло. След това добавяме чесън и вода. Варим около 40 минути. Накрая прибавяме подправките и пасираме. 

Може да се поднесе с домашни крутони, натрошено сиренце или печени тиквени семки.

Отново на вкус може да се добави растителна или животинска сметана. 


Печено пиле със зеленчуци 

Необходими продукти:

- 3-4 пилешки бутчета;

- 500 гр. тиква, нарязана на кубчета;

- 3 картофа;

- 2 моркова;

- 1 глава лук; 

- сол, черен пипер, червен пипер, чубрица;

- 2 с.л. мазнина по избор.

Начин на приготвяне:

Овкусяваме пилето с подправките и 1 с.л. мазнина. Добавяме нарязаните зеленчуци, останалата мазнина и 2 ч.ч. вода към него. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 60-70 минути. 

Може да се поръси нарязан магданоз при сервиране по желание.


Брауни с тиква 

Необходими продукти:

- 500 гр. сварена тиква; 

- 2 с.л. какао или рожков;

- 2-3 с.л. подсладител по желание - кокосова захар, петмез от фурми и др.;

- 2 с.л. кокосово масло или друга мазнина по избор;

- 3 с.л. брашно от лимец.

Начин на приготвяне:

Сварената тиква се намачква към нея се добавят какаото, захарта, мазнината и брашното. Всичко се смесва и се изпича за 30-40 мин. на 180 градуса във форма, постелена с хартия за печене. 

Приятна и вкусна есен!



 


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.