майка с две деца

Защо създадох групата "Майките и детските кухни"

Здравейте, казвам се Ани, майка на две прекрасни момичета - Никол на 6 години и Дея на 1 година.  Част съм от екипа на НРДК, платформа създадена преди всичко за майките. Защото майките си имаме достатъчно други тревоги, за които да мислим. Нека храненето на детето не е от тях!


Майчинството разкри пред мен един нов свят, изпълнен с непрестанни възходи и падения. Първото ми майчинство беше свръх амбициозно - да спортувам и да бъда в добра форма, да се храня разнообразно и да кърмя максимално дълго, да захраня детето си "на време", да яде от всичко, да съм сготвила аз, да сме прекарали максимално време навън, да се срещаме с други деца и трупаме умения в детски центрове за развитие. И всичко това в динамиката на големия град. 

Дотук добре, но комбинацията от едно неспокойно бебе и завършваща магистратура, доведе до разбиване на моя идеален свят, в който правя всичко най-добре. Изтощих организма си, тъй като нямах време за сън и възстановяване от изтощителните тренировки, успявах да се храня добре, но явно не достатъчно. Кърмих до 8-месечна възраст, когато кърмата ми спря рязко един ден. И всъщност тепърва започна трудното - поредица от тежки боледувания, ларингиални спазми и развитие на астма при Никол. Все пак времето прекарано заедно и дейностите останаха един добър спомен. Някак неусетно днес гледам към нея и виждам едно пораснало, самостоятелно и добро дете, което все още боледува, но в границите на нормалното.

С втората бременност и майчинство от самото начало бях решила, че тук нещата ще оставя да се случват в своето време със собствения си темп на развитие. И все пак имах своите предизвикателства - Дея беше спокойно бебе, докато не започна да я мъчи лактозната й непоносимост. За щастие бързо разбрахме проблема и тя отново беше едно спокойно и позитивно бебе. Отново не кърмих дълго, този път по здравословни причини - е, приех го. Дадох каквото можах. Определено бях увеличила количеството на храната, не за сметка на качеството и спях повече, но отново не се възстановявах бързо и усещах огромно изтощение. Захранването ни вървеше доста трудно, появи се глутенова непоносимост, Дея не желаеше да дъвче храната и късно изникнаха първите зъби. Е, вече нещата влизат в някакъв ритъм и граници, но не от таблици и препоръки, а продиктувани от самото детето. Готвя й рядко и взимам по-често детска кухня (от качеството и разнообразието, на която съм доволна), но сме щастливи и в нашия случай това работи идеално за нас. 

Като майка правилното хранене за моето дете е от ключово значение. И тук не говоря за "модерното", а това, което е съобразено с основните нужди и физиологичните особености на детето, за да може да расте нормално и да бъде предпазено от заболявания в по-късен етап от живота му. 

Детските кухни са алтернатива, която спестява време и енергия, без това да бъде за сметка на качеството. В своето съревнование коя е по-по-най-майка, много често ние пропускаме факта, че храната, приготвена в специализирано за тази услуга място, е разнообразна с подбрани продукти. Има изисквания при готвенето и то става по утвърден рецептурник от Министерство на здравеопазването. Не се използват храни, които съдържат вредни мазнини като преработени, полуфабрикати и колбаси. Количествата сол и захар отново са съобразени.

Да, като всяка дейност, извършена от човек, е възможно да се случат грешки. Но това не е изключено да ни се случи и вкъщи, особено с бебе, плачещо за внимание. Не е важно колко пари ще похарчим за играчки, с които детето да си играе само, докато му приготвяме храната, а времето, което ще прекараме в активности с него. 

В днешно време има много възможности за вземане на готова храна, близка до домашно приготвената, без това да лишава децата ни от правилно и здравословно хранене. 


Създадох тази група водена от желанието да коментираме условията на различните детски кухни – за каква възраст са предлаганите ястия, използвани рецептурници, седмично меню, грамаж, условия на съхранение и доставка, материал на използваните съдове и хигиенните условия, при които се приготвя храната. 

За да бъде по-лесно за всяка от нас, адекватно да прецени и избере детска кухня за своето дете. 

Надявам се тук заедно да обсъждаме наболели въпроси относно детските кухни и детското хранене и заедно да търсим решението им. Не на последно място - надявам се това да бъде една градивна обратна връзка за бизнеса с цел здравето на нашите деца.




0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.