Нахут печен на фурна

Хрупкав нахут

Нахутът съдържа в себе си Витамин C, Калций, Желязо, Витамин D, Витамин B12, Магнезий. Богат е на белтъчини, като в същото време не съдържа холестерол и наситени мазнини. Богат е и на фибри, което спомага контролирането на нивата на кръвна захар. 

В модерната кулинария той е все по-популярен и е главен участник в яхнии, супи, сосове, разядки като хумус, кюфтенца и др. Добре си партнира с месо, домати, лук и определно обича екзотични подправки като кориандър, джинджифил, кимион.  

Нахутът е подходяща храна за хора, които не консумират месо. Освен това много добре допълва боб, леща и други бобови култури.

Предложението ни е подходящо както за междинно похапване, когато просто "нещо ти се хрупа", така и като допълнение на салати и гарнитури. 

Необходими продукти: 

  • 500 гр. сварен нахут; 
  • 2 с.л. мазнина; 
  • 1 ч.л. сол; 
  • 1 ч.л. кимион; 
  • 1 ч.л. къри;
  • 1 ч.л. червен пипер.

Начин на приготвяне:

Омесваме добре отцедения нахут с подправките и мазнината. Изсипваме в тавичка, покрита с хартия за печене и го слагаме във фурната за около 45-50 мин., в зависимост колко хрупкав искаме да бъде. 

Така сготвен, е идеално допълнение към зелена салата. :) 



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.