Хрупкав нахут
Нахутът съдържа в себе си Витамин C, Калций, Желязо, Витамин D, Витамин B12, Магнезий. Богат е на белтъчини, като в същото време не съдържа холестерол и наситени мазнини. Богат е и на фибри, което спомага контролирането на нивата на кръвна захар.
В модерната кулинария той е все по-популярен и е главен участник в яхнии, супи, сосове, разядки като хумус, кюфтенца и др. Добре си партнира с месо, домати, лук и определно обича екзотични подправки като кориандър, джинджифил, кимион.
Нахутът е подходяща храна за хора, които не консумират месо. Освен това много добре допълва боб, леща и други бобови култури.
Предложението ни е подходящо както за междинно похапване, когато просто "нещо ти се хрупа", така и като допълнение на салати и гарнитури.
Необходими продукти:
- 500 гр. сварен нахут;
- 2 с.л. мазнина;
- 1 ч.л. сол;
- 1 ч.л. кимион;
- 1 ч.л. къри;
- 1 ч.л. червен пипер.
Начин на приготвяне:
Омесваме добре отцедения нахут с подправките и мазнината. Изсипваме в тавичка, покрита с хартия за печене и го слагаме във фурната за около 45-50 мин., в зависимост колко хрупкав искаме да бъде.
Така сготвен, е идеално допълнение към зелена салата. :)
Все още няма коментари.