майка и дете чистя

Как да поддържате къщата си чиста с тодлър?

Случвало ли ви се е да приключите с почистването на хола си и да завъртите глава за 2 секунди, за да откриете, че отново е апокалиптично?

Поддържането на къщата ви чиста с малко дете НЕ е лесно!

Вероятно си мислите, че да имаш чиста къща с малко дете е невъзможно. Но ние ще ви убедим, че това не е така и дори може да бъде лесно!

Само защото имате малко дете (или няколко!) Не означава, че трябва да се примирите с живота в разхвърлян и неорганизиран хаос. Ако сте затрупани с това да поддържате къщата си подредена, да сте в крак със задълженията си и да се грижите за децата си, това е за вас!

Ключът към поддържането на къщата ви чиста с малко дете е да действате в преднина и да използвате времето си разумно. Може би си мислите, че това е невъзможно да се направи... но ще ви покажем 3 различни начина КАК ЛЕСНО можете да поддържате къщата си чиста с малко дете!

 

1. Винаги почиствайте, преди да започнете нова дейност

Това е ВАЖНО за поддържането на къщата ви чиста. Това е и първото нещо, което забравяме да направим като заети майки. Но повярвайте, това ще ви спаси здравия разум! Когато приключите с дадена дейност, винаги почиствайте, преди да преминете към друга дейност. Важи за всяка една дейност, която можете да правите всеки ден. Приложете това правило и с децата си, за да си спестите прескачането на дрехи и играчки из цялата къща. 

Това правило не само ви помага да премахнете бъркотията навсякъде, но също така ви помага да управлявате бъркотията през целия ден. Както и ще ви спести МНОГО, МНОГО ВРЕМЕ.

Например, можете да прекарате повече от час в почистване на 10 различни бъркотии, след като децата ви заспят ИЛИ можете да отделите 2-5 минути след всяка дейност през деня за почистване.

Като използвате времето си разумно, това ви дава цял допълнителен час всяка вечер!

Почистването може да бъде такова, каквото ВИЕ искате да бъде. Ако се чувствате напълно добре къщата ви да е малко разхвърлена, но донякъде чиста, това е, към което се стремите. Ако ви е добре играчките да са разхвърляни, но всички на едно място, тогава това е, което правите.

Не се опитвайте да „чистите“ и да бъдете „перфектни“, само защото мислите, че това е, което хората искат. Само вие знаете колко правите през деня, така че вие ​​решавате докъде ще стигне почистването ви!


2. Включете малкото си дете в домашни задължения

Друг наистина умен начин да поддържате къщата си чиста с малко дете е всъщност да научите малкото си дете как да чисти! Изглежда толкова просто, но е брилянтно. Да научите малкото си дете да почиства след себе си е не само полезно за вас, но и започва да го учи на отговорност. Той също така постави нова рутина, която те да следват. Когато приключите с играта с нещо, оставете го. Можете да започнете да показвате на малкото си дете как да почиства добре, преди да навърши 2 години. То всъщност няма да може да ПРАВИ много от това, но усвоява това, което правите, и го научава. Това не се отнася само за играчките, но може да бъде всичко! Научете малкото си дете да ви помага да сгъвате дрехи, да сушите пластмасови чинии, да мете и дори да му дадете ръчна прахосмукачка.

Научаването на малкото ви дете да чисти ще ви помогне не само да поддържате къщата чиста, но и да имате малък помощник. Използвайте го във ваша полза!


3. Осигурете система за почистване

Основава се на организация, графици и рутина. Тези 3 неща са основата в едно добре функциониращо домакинство!

Наличието на система за почистване помага на семейството да знае къде,кога и как да завърши определени домакински задължения.

Настройвате всичко и само пускате на автопилот. :) Не е нужно да се вманиачавате, просто трябва да работи за вас и вашето семейство.

Например, проста система за почистване или рутинно почистване е да се уверите, че когато се приберете вкъщи, всички събуват обувките си, поставят ги на правилното им място и закачат якетата си.

Това ви спестява от почистването на тонове обувки на пода и събирането на якета от произволни места в къщата ви.

Друга система за почистване е да миете съдовете преди лягане всяка вечер. ИЛИ накарайте всеки човек да измие чинията, която поставя в мивката. Или просто всеки да постави чинията си в съдомиялнята. Това намалява голямата купчина ястия, които ще имате всяка вечер.


Пробвайте и вижте разликата!


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.