Дете яде зеленчуци.

Какво е необходимо на децата, за да растат здрави?

Също както възрастните и децата се нуждаят от хранителни вещества като витамини, минерали, въглехидрати, протеини и мазнини. Тук не става въпрос да се изяде "просто нещо, за да е пълно коремчето", а да се предоставят точните хранителни вещества на детето в необходимото количество през различните етапи на израстване. 


Според най-новите препоръки за хранене в САЩ, менюто на децата е добре да съдържа следните хранителни групи: 


  • Протеин - детето може да си го набави от риба, месо /пилешко, пуешко, заешко и т.н./, яйца, боб, грах, соеви продукти и несолени ядки и семена.

  • Плодове - осигурете и насърчавайте детето си да яде разнообразие от пресни, замразени или сушени плодове. Намалете консумацията на плодови сокове в кутии. Ако детето ви държи да пие сок, най-добре е той да е приготвен от вас и за подраставащите да бъде разреден с вода в съотношение 1 към 3. 

  • Зеленчуци - предоставяйте на децата си разнообразие от зеленчуци, включително тъмнозелени, червени и оранжеви, боб и грах, картофи и други. Важното тук е да се избират продукти с по-ниско съдържание на натрий. 

  • Зърнени храни -  За предпочитане са пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, овесени ядки, царевица, киноа, кафяв или див ориз. Ограничете рафинираните зърнени храни като бял хляб, паста и ориз.

  • Млечни продукти - За по-доброто усвояване на витамин Д е необходим калций, който може да се набави от прясно мляко, кисело мляко, сирене, извара. Включете в менюто безлактозни, обогатени растителни и ядкови продукти.


Следните неща е добре да бъдат ограничени от детското меню: 


  • Добавена захар - Максимално трябва да се ограничат добавените захари като кафява захар, царевичен сироп и други. 

Препоръчва се да не се дава захар на децата преди навършване на 2-годишна възраст. Тя няма хранителна стойност, така че реално е празни калории. Веднъж създаден, навикът да се консумира захар е доста трудно да се премахне.

  • Наситени и трансмазнини -  Ограничете наситените мазнини – такива, които идват главно от животински източници на храна като червено месо и пълномаслени млечни продукти. Потърсете начини да замените наситените мазнини с растителни и ядкови масла, които осигуряват есенциални мастни киселини и витамин Е. По-здравословни мазнини присъстват в маслините, ядките, авокадото и морските дарове.

  • Натрий -  Повечето деца в САЩ имат твърде много натрий в ежедневната си диета. Вместо чипс и бисквитки между храненията е добре да се предлагат по-често плодове и зеленчуци. 


Една балансирана детска чиния трябва да съдържа половин плодове и/или зеленчуци, малко над една четвърт зърна, и малко под една четвърт протеин. Винаги предлагайте здравословна закуска, включваща полезен въглехидрат, мазнина и протеин. 


За да изградят правилното отношение към храната, за децата е много важен примерът в семейството. Тези малки стъпки ще помогнат да се променят навиците на всички в семейството: 

  • Информирайте се за здравословни храни и здравословни рецепти - в интернет пространството има безброй информация и всеки може да избере най-подходящото според вкусовете си. 

  • Планирайте храненията и закуските за седмицата -  Твърде често взимаме нездравословни неща, защото ни е по-лесно, когато ни притиска времето. Предварителното планиране, както и подготовката за някои ястия и закуски може да помогне значително. 

  • Пазарувайте здравословно -  Ако няма вредна храна вкъщи, няма опасност и да се изкушите да я консумирате.

  • Яжте и гответе заедно - Това е възможност за затвърждаване на семейните отношения. Когато всеки се включи в приготвянето на вечерята, детето получава един добър личен пример.

  • Продължавай да опитваш -  Може да отнеме известно време докато вкусовете и навиците се променят. На децата е необходимо да се предложи нещо няколко пъти, докато разберат, че наистина е вкусно.


Добрите хранителни навици се градят стъпка по стъпка. Премахваме нещо нездравословно и съответно добавяме нов полезен навик в храненето. От добрите хранителни навици зависи и здравето на нашите деца.




Източници:

Аrticle by by Claire McCarthy, MDг, Senior Faculty Editor, Harvard Health Publishing, January 26, 2021

Article by By Mayo Clinic Staff, Feb. 02, 2021






0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.