бебе с шише мляко, което плаче

Лактозна непоносимост при бебетата

Повечето хора са чували за непоносимост към лактоза, но не всеки разбира какво представлява. Накратко, непоносимостта към лактоза означава, че тялото ви се бори да смила млякото и млечните продукти, което от своя страна може да доведе до развитие на симптоми като подуване на корема, болки в стомаха и гадене. Много възрастни страдат от това състояние, но лактозната непоносимост при бебетата е по-рядка.

 Бебетата могат да се родят с или да развият непоносимост към лактоза. За това ще ви дадем повече информация  този тип непоносимост при бебетата.


КАКВО Е ЛАКТОЗНА НЕПОНОСИМОСТ?

Лактозната непоносимост е често срещан храносмилателен проблем, който възниква, когато тялото не може да произвежда достатъчно лактаза. Това е ензим, който се произвежда в тънките ви черва и който тялото използва, за да смила лактозата, която е захарта, която се съдържа в млякото и млечните продукти. Без достатъчно лактаза тялото ви е в състояние, в което не може да абсорбира достатъчно лактоза и това може да доведе до симптоми, след като сте яли или пили млечни продукти като мляко, сирене, сметана и кисело мляко. Лактозната непоносимост може да бъде временна или постоянна.


КАКВО ПРИЧИНЯВА ЛАКТОЗНАТА НЕПОНОСИМОСТ ПРИ БЕБЕТАТА?

Лактозната непоносимост при бебета е рядка, тъй като бебетата се раждат с лактаза в червата. Въпреки че нивото на лактаза намалява с възрастта, това отнема време и непоносимостта към лактоза обикновено не се проявява до тригодишна възраст.

Въпреки това, някои бебета се раждат с рядко заболяване, наречено вродена лактазна недостатъчност, което е генетично състояние, предавано и от двамата родители, което означава, че те произвеждат много малко или никаква лактаза и не могат да разграждат лактозата нито в кърмата, нито в адаптираното мляко мляко и в резултат на това може да се развие тежка загуба на тегло и дехидратация.

Ако вашето бебе е родено с вродена лактазна недостатъчност, педиатърът ще препоръча то да бъде хранено с формула за кърмачета без лактоза.

Друга форма на непоносимост към лактоза при бебета се нарича лактазен дефицит в развитието. Това може да се случи при недоносени бебета, тъй като тънките черва не са напълно развити по време на раждането и може да доведе до някои проблеми, но обикновено се подобрява с възрастта.

По-често срещана причина при бебета е временна непоносимост към лактоза след вирусна коремна болест. Това може да продължи няколко седмици след остър епизод на гастроентерит.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ЛАКТОЗНАТА НЕПОНОСИМОСТ ПРИ БЕБЕТАТА?

Симптомите на непоносимост към лактоза при бебета обикновено се развиват в рамките на няколко часа след консумация на храна или напитка, съдържаща лактоза. Един издайнически признак за непоносимост към лактоза е диарията.


Други симптоми на непоносимост към лактоза при бебета включват:

  1. Подут корем
  2. Не наддава на тегло
  3. Раздразнителност
  4. Плач при акане
  5. Обрив 

 

МИСЛЯ, ЧЕ БЕБЕТО МИ ИМА ЛАКТОЗНА НЕПОНОСИМОСТ – КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ?

Ако смятате, че вашето бебе може да има непоносимост към лактоза, тогава е важно да говорите с вашия педиатър или личен лекар възможно най-скоро.


КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЛАКТОЗНАТА НЕПОНОСИМОСТ?

Това ще зависи от възрастта и тежестта на симптомите на вашето бебе. Вроденият или развиващ се лактазен дефицит ще доведе до насочване към педиатър и могат да бъдат извършени специфични тестове за потвърждаване на диагнозата. Ще ви бъдат дадени препоръки по отношение на храненето на вашето бебе заедно с насочване към диетолог и проследяване на напредъка и теглото на вашето бебе.


Ако вашето бебе има постоянни симптоми на диария, обилно отделяне на газове и подуване на корема след вирусен гастроентерит, вероятно то има временна непоносимост към лактоза. Може да не са необходими специфични тестове, въпреки че проба от изпражненията на вашето бебе може да бъде изпратена в лабораторията, за да се изключи персистираща инфекция. Говорете с вашия личен лекар за повече съвети, ако подозирате, че вашето малко дете има временна непоносимост към лактоза.


ЛАКТОЗНАТА НЕПОНОСИМОСТ СЪЩОТО ЛИ Е КАТО АЛЕРГИЯ КЪМ МЛЯКО?

Може да е трудно да разберете дали вашето бебе или дете има нежелана реакция към млякото поради непоносимост към лактоза или защото има алергия към мляко. Млечната алергия може да се развие, когато бебетата за първи път започнат да пият краве мляко или когато кравето мляко от диетата на майката премине към бебето чрез кърмата.


Въпреки че това може да доведе до симптоми, подобни на непоносимостта към лактоза, това са напълно различни състояния – алергията към мляко, както при всички алергии, е свързана с имунната система, докато непоносимостта към лактоза е храносмилателно състояние. Добре е да се консултирате с вашия личен лекар, ако бебето ви има симптоми, които биха могли да подсказват едно от двете състояния.


ИМА ЛИ СПЕЦИАЛНО МЛЯКО ЗА БЕБЕТА С ЛАКТОЗНА НЕПОНОСИМОСТ?

Да, предлага се адаптирано мляко без лактоза, което можете да закупите от аптеките и супермаркетите. Това може да помогне при непоносимост към лактоза при бебета, хранени с адаптирано мляко. Но първо трябва да говорите с Вашия лекар, за да видите дали той препоръчва това, особено тъй като соевата формула – вид мляко без лактоза – не трябва да се дава на бебета под шест месеца, тъй като може да навреди на тяхното развитие.

За да помогнете за лечение на временна непоносимост към лактоза при кърмени бебета след епизод на гастроентерит, можете да закупите капки заместител на лактазата в аптеките, които добавяте към кърмата и които помагат на вашето мъниче да смила вашето мляко.


АКО ИМАМ НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ЛАКТОЗАТА, БЕЗОПАСНО ЛИ Е ЗА МЕН ДА КЪРМЯ БЕБЕТО СИ?

Да – напълно безопасно е да кърмите детето си, ако имате непоносимост към лактоза. Не можете да го предадете.


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.