мед

Мед за деца - Кога е безопасно да го предложим?

Въпреки множеството полезни качества на меда, консумацията му от деца под 1 годинка е противопоказна според здравните организации.

Това се дължи на факта, че медът може да съдържа спори на бактерия, наречена Clostridium Botulinum, предизвикваща заболяването ботулизъм. Ботулизмът е остро инфекциозно заболяване, спадащо към групата на хранителните токсикоинфекции.  

При тази възрастова група липсват необходимите защитни механизми, неутрализиращи попадналите в меда бактерии, тъй като имунната система и стомашно-чревният тракт и микрофлората в него все още не са напълно развити. Това позволява на бактериятя C. Botulinum, попадайки в чревния тракт на децата, да се размножава и да произвежда невротоксин. Именно този токсин е отговорен за клиничната проява на заболяването.

Американската Педиатрична академия /АПА/ препоръчва включването на допълнителни захари и други подсладители в менюто на децата, включително мед, да се случи след 2-годишна възраст. Освен това АПА съветва количеството добавени захари да не надвишава 25 гр. дневно, което се равнява приблизително на 6 чаени лъжички. Други организации съветват дори за още по-малко количество.

Как да въведем меда в менюто на детето?

Както при всички добавени подсладители, не е нужно да бързате да давате мед на Вашето бебе. Ако искате да въведете мед, просто добавете малко количество към любимите на детето храни.

Както при всяка нова храна, добре е медът да се въвежда бавно. Един от методите е подходът „четири дни изчакване“, за да видите дали Вашето мъниче прави някаква алергична реакция. За да използвате този метод, дайте на детето си (ако е по-голямо от 1 година) мед и след това изчакайте четири дни, преди да го добавите към друга напълно нова храна. Може да започнете с ½ чаена лъжичка. Ако видите реакция, свържете се с Вашия педиатър.

Няколко начина да въведете мед към менюто на детето:

  1. Мед в овесена каша.
  2. На препечен хляб с мед.
  3. Смесете меда в киселото мляко.
  4. Върху палачинки.
  5. Мед, разтворен във вода.

Ползи от консумацията на мед

Mедът притежава научно-доказани лечебни и полезни свойства. Съдържа въглехидрати, витамини, минерали и антиоксиданти.

Може да се използва като подтискащо кашлицата средство, а също и в помощ за заздравяването на рани, когато се прилага локално.

Медът е по-сладък от стандартната захар. Това означава, че можете да използвате много по-малко от него, отколкото бихте използвали захар и пак да получите страхотен вкус.

Съветваме Ви задължително да се консултирате с Вашия педиатър преди въвеждането на мед и други пчелни продукти в диетата на Вашето дете.



1 Коментара
miroslav, Написано на 09/23/2022 08:32:44

Супер полезно и синтезирано. Точно на този етап сме с дъщеря ни.


Само регистрирани потребители могат да коментират.