Мъфини с праскови

Домашни мъфини с праскови

Домашните мъфини с праскови са интересна алтернатива на класическите мъфини. Със сигурност ще станат фаворит на вашето дете за закуска или лека закуска! 

Необходими продукти: 

  1. 1 3/4 чаши брашно (можете да използвате универсално бяло пълнозърнесто брашно, смес от 50/50 бяло и пълнозърнесто пшенично брашно или безглутеново брашно едно към едно. )
  2. 1 ч. л. бакпулвер
  3. 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  4. 1/2 ч. л. сол
  5. 1 ч. л. канела
  6. 1/4 чаша чист кленов сироп, мед (бебета над 1) или нектар от агаве
  7. 1/4 чаша захар (можете да го замените с повече кленов сироп, но истинската тръстикова захар ги прави по-пухкави и малко по-сладки. Може да използвате и кокосова захар)
  8. 1/3 чаша разтопено масло или масло (мек зехтин, масло от авокадо, растително масло или разтопено кокосово масло)
  9. 1/3 чаша мляко, обикновено или всяко обикновено растително мляко
  10. 2 големи яйца
  11. 1 ч. л. ванилов екстракт
  12. 1 чаша праскови, пресни или замразени, нарязани

Топинг с крем сирене

  1. 1/4 чаша пълномаслено крема сирене, стайна температура
  2. 2 супени лъжици чист кленов сироп
  3. 1/8 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне: 

  1. Загрейте фурната до 220 градуса. Напръскайте или покрийте форма за мъфини.
  2. В купа разбийте заедно сухите съставки - брашното, содата за хляб, бакпулвера, солта и канелата. 
  3. В друга купа смесвате добре мокрите съставки. 
  4. След това внимателно обединявате сухите с мокрите съставки. 
  5. Добавете и парченцата праскови и внимателно разбъркайте.
  6. Изсипете сместта във формички или тава за мъфини, като оставите 1/3 място до горе (за да не избягат от формата при печене)
  7. Може да добавите допълнително парченца праскова върху горната част на мъфините.
  8. Печете 18-20 минути на 180 градуса с вентилатор или докато станат златисто кафяви.

За да си приготвите топинга разбийте на бавна скорост с миксер или блендер всички съставки. Накрая полейте мъфините с глазура от крема сирене.


Тези бързи и лесни мъфини са страхотни както за малки, така и за деца. Можете да ги сервирате такива, каквито са, или с глазура от крема сирене, масло или любимият ви ядков тахан. Подходящи са за училищни обеди и закуски в движение.

Може да приготвите тази рецепта заедно с децата си, за да изградят своите умения в кухнята. Има много различни начини, по които малките и по-големите деца могат да помогнат.

 Малките деца могат да ви помогнат: 

- да преброите формите за мъфини и да ги поставите във формичките за мъфини. Също да ги сортират по цветове например. 

- да помогнат при измерването и поставянето на съставките в купата.

- да помогнат за смесването на съставките.

- за разпределянето на тестото във формичките за мъфини. 


По-големите деца могат:

- да избират и измерват всички съставки. 

- да помогнат за рязане на праскови с помощта на безопасен за деца нож (с наблюдение на възрастен).

- да помогнат за смесването на съставките.

- да помогнат за изсипването на тестото във формичките за мъфини.

В зависимост от възрастта и нивото на умения на вашето дете, то може внимателно да постави формата за мъфини във фурната (с наблюдение на възрастен) и да я извади, след като се изпече.


 СЪВЕТИ: 

Оставете мъфините да се охладят за около 10 минути, преди да им се насладите, и ги оставете да се охладят напълно, преди да ги приберете.

Използвайте съставки със стайна температура (ако е възможно). Яйца, мляко (и масло, ако използвате вместо олио) при стайна температура ще направят по-леки и пухкави печени изделия. 




0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.