Домашни мъфини с праскови
Домашните мъфини с праскови са интересна алтернатива на класическите мъфини. Със сигурност ще станат фаворит на вашето дете за закуска или лека закуска!
Необходими продукти:
- 1 3/4 чаши брашно (можете да използвате универсално бяло пълнозърнесто брашно, смес от 50/50 бяло и пълнозърнесто пшенично брашно или безглутеново брашно едно към едно. )
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат
- 1/2 ч. л. сол
- 1 ч. л. канела
- 1/4 чаша чист кленов сироп, мед (бебета над 1) или нектар от агаве
- 1/4 чаша захар (можете да го замените с повече кленов сироп, но истинската тръстикова захар ги прави по-пухкави и малко по-сладки. Може да използвате и кокосова захар)
- 1/3 чаша разтопено масло или масло (мек зехтин, масло от авокадо, растително масло или разтопено кокосово масло)
- 1/3 чаша мляко, обикновено или всяко обикновено растително мляко
- 2 големи яйца
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 1 чаша праскови, пресни или замразени, нарязани
Топинг с крем сирене
- 1/4 чаша пълномаслено крема сирене, стайна температура
- 2 супени лъжици чист кленов сироп
- 1/8 ч. л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса. Напръскайте или покрийте форма за мъфини.
- В купа разбийте заедно сухите съставки - брашното, содата за хляб, бакпулвера, солта и канелата.
- В друга купа смесвате добре мокрите съставки.
- След това внимателно обединявате сухите с мокрите съставки.
- Добавете и парченцата праскови и внимателно разбъркайте.
- Изсипете сместта във формички или тава за мъфини, като оставите 1/3 място до горе (за да не избягат от формата при печене)
- Може да добавите допълнително парченца праскова върху горната част на мъфините.
- Печете 18-20 минути на 180 градуса с вентилатор или докато станат златисто кафяви.
За да си приготвите топинга разбийте на бавна скорост с миксер или блендер всички съставки. Накрая полейте мъфините с глазура от крема сирене.
Тези бързи и лесни мъфини са страхотни както за малки, така и за деца. Можете да ги сервирате такива, каквито са, или с глазура от крема сирене, масло или любимият ви ядков тахан. Подходящи са за училищни обеди и закуски в движение.
Може да приготвите тази рецепта заедно с децата си, за да изградят своите умения в кухнята. Има много различни начини, по които малките и по-големите деца могат да помогнат.
Малките деца могат да ви помогнат:
- да преброите формите за мъфини и да ги поставите във формичките за мъфини. Също да ги сортират по цветове например.
- да помогнат при измерването и поставянето на съставките в купата.
- да помогнат за смесването на съставките.
- за разпределянето на тестото във формичките за мъфини.
По-големите деца могат:
- да избират и измерват всички съставки.
- да помогнат за рязане на праскови с помощта на безопасен за деца нож (с наблюдение на възрастен).
- да помогнат за смесването на съставките.
- да помогнат за изсипването на тестото във формичките за мъфини.
В зависимост от възрастта и нивото на умения на вашето дете, то може внимателно да постави формата за мъфини във фурната (с наблюдение на възрастен) и да я извади, след като се изпече.
СЪВЕТИ:
Оставете мъфините да се охладят за около 10 минути, преди да им се насладите, и ги оставете да се охладят напълно, преди да ги приберете.
Използвайте съставки със стайна температура (ако е възможно). Яйца, мляко (и масло, ако използвате вместо олио) при стайна температура ще направят по-леки и пухкави печени изделия.
Все още няма коментари.