дете,което спортува

На каква възраст детето трябва да започне да спортува?

Всеки родител се пита коя е най-подходящата възраст за детето му да започне да спорува. Никога не е късно да се стартира с начинание, което ни е запалило. 

Ако имате малко дете, което се интересува от спорт, но не сте съвсем сигурни дали е „достатъчно голямо“ и ви притесняват куп въпроси, като „Може ли детето ми изобщо да разбере играта?“, „Бързо ли ще загуби интерес?“, „Трябва ли просто да изчакам, докато порасне?“. 

Абсолютно нормлано да ви се ръртят страшно много въпроси, за това ние ще се опитаме да дадем повече информация, за да може по-лесно да вземете най-доброто решение за вашето дете.

Трябва ли малките деца да спортуват?

Децата между 1г - 2г са много активни и тогава минават първите мисли дали е време да го запишете на спорт. В крайна сметка знаете, че спортът насърчава умственото и емоционалното развитие и дава възможност за социализация и физически упражнения. Повечето малки деца обаче не са готови за организирани спортове. Много деца в тази възрастова група се нуждаят от допълнителни насоки, когато става въпрос за редуване и работа в екип. Те също така все още развиват своите двигателни умения и координация. Плюс това, следването на многоетапни инструкции или сложни правила може да е извън техните възможности.

Значи ли това, че трябва да разубедите малкото си дете да бяга, скача и хвърля? Разбира се, че не! Отборните спортове може все още да не са подходящи, но изчакайте няколко години и вашето дете спортист ще бъде повече от готово да играе. 


Какви спортове могат да играят 3-годишните?

Това е най-ранната възраст, която препоръчваме на децата да започнат да спортуват. Разбира се, на тази възраст неструктурираната  игра обикновено е най-доброто  начало. След това инструкторите могат да преминат към по-структурирана игра с леко прилагани правила. Акцентът винаги трябва да бъде върху играта, забавлението и експериментирането, а не върху състезанието и победата.

Видовете спортове, които 3-годишните могат да обичат да играят, включват:

- плуване;

- танци;

- бягане;

- гимнастика.

Как да разбера кога детето ми е готово за спорт?

За да извлекат максимума от изживяването, децата се нуждаят от определени умения, преди да започнат да спортуват, независимо от възрастта си. В противен случай те може да се разочароват и изобщо да не искат да играят.

Ето някои насоки, които ще ви помогнат да разпознаете кога детето ви е готово за спорт:

 - Повечето деца развиват умения като бягане, подскачане, скачане, хвърляне, хващане и ритане между 3 и 5 години. Това са физическите способности, необходими за спортуване в най-основната им форма.

- До колко имат интерес към спорта. 

-  Каква е способността на вашето дете да следва инструкциите от треньор.

Колко добре детето ви следва, когато вие или учител му давате указания. 

- Каква е способността на вашето дете да регулира настроението си. 

Спортът може да помогне на децата да се развият емоционално, докато се справят с работата в екип и се изправят пред загуба. Те обаче се нуждаят от основна способност да регулират чувствата си, преди да са готови за спорт.


Какъв спорт е подходящ според възрастта?

 Знаем, че 3-годишно дете се учи по различен начин от 9-годишно дете и че тренировките могат да направят цялата разлика в опита, който вашето дете има, независимо от възрастта, на която започват да играят.


Деца на възраст 3-6 години

За тази възрастова група са добре тренировки, насочени към подобряване на големите и фини двигателни умения, баланса и координацията око-ръка. Дейностите и игрите трябва да поддържат децата в постоянно движение, като им дават възможности да използват специфични умения в забавни упражнения и дейности. Нужно е да има повторяемост на основните умения и надграждане със седмици на нови.  Главната цел е детето да разбере основните умения на спорта – като например как да рита, хваща, бяга, стреля и хвърля – както и правилата на играта.


Деца на възраст 7-10 години

В тази възрастнова група трябва  усъвършенстват уменията си и да подобрят разбирането си за играта. Дейностите са предназначени да развият атлетични таланти, като същевременно изграждат по-голяма оценка за работата в екип. Тъй като повторението изгражда познаване и увереност, тренировките се повтарят от седмица на седмица с добавянето на по-напреднали умения. Тренировките е добре да са насочени към укрепване на уменията на вашето дете, времето за игра подчертава разбирането на всеки играч за спорта, правилата на играта и отборното състезание.

Деца от 11 до 14 години

Тук се разботи с децата да станат по-комфортни със спорта. Дейностите са бързи, интегрира се отборната игра, увеличава се сложността на тренировките. Целта тук е  всяко дете да извлече максимума от способностите си. 






0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.