деца,който помагат в ежедневито

25 основни житейски умения, които всяко дете трябва да знае

Като родител трябва да внушите някои основни житейски умения на децата, включително социални, междуличностни, координационни, решаване на проблеми и творчески умения. За децата, които са добре запознати с тези умения, може да им е по-лесно да вземат решения, да се справят с ежедневните предизвикателства и да се справят по-добре със ситуации в отсъствието на възрастните.

Житейските умения трябва да се учат от децата от ранна възраст. Ученето и практикуването на тези умения биха помогнали на децата да израснат в бъдеще успешни възрастни.

Като родител трябва да внушите някои основни житейски умения на децата, включително социални, междуличностни, координационни, решаване на проблеми и творчески умения. За децата, които са добре запознати с тези умения, може да им е по-лесно да вземат решения, да се справят с ежедневните предизвикателства и да се справят по-добре със ситуации в отсъствието на възрастните.

Житейските умения трябва да се учат на децата от ранна възраст. Родителите трябва да се уверят, че децата им учат и практикуват тези умения, за да израснат в успешни възрастни в бъдеще.

Какво представляват житейските умения?

Световната здравна организация определя житейските умения като „група от психосоциални компетенции и междуличностни умения, които помагат на хората да вземат информирани решения, да решават проблеми, да мислят критично и креативно, да общуват ефективно, да изграждат здрави взаимоотношения, да съчувстват на другите и да се справят и управляват живота си по здравословен и продуктивен начин.“

Значение на житейските умения за деца

Развитието на житейски умения е процес през целия живот и помага на хората да растат, да станат зрели и да постигнат успех. Изграждането на основни житейски умения е упражнение, което помага на децата да развият правилна преценка и добри навици. Също така помагат за развитието на личността, талантите и умствените и физически способности на децата.

В ежедневието притежаването на житейски умения помага на децата, а именно: 

- Да намират различни начини за решаване на проблеми.

- Да изграждат самочувствие.

- Да анализират опциите.

- Да развият по-голямо чувство за самосъзнание.

- Да оценяват другите и да проявяват съпричастност.

- Да вземат по-добри решения.

- Да разпознават въздействието на техните действия.

- Да станат отговорни.

- Да предотвратят негативното и високорисково поведение.


Основни житейски умения, които децата да научат

Ето дълъг списък от основни житейски умения, които родителите трябва да помогнат на децата си да придобият:


1. Култивиране на независимост

За да позволите на децата да изградят независимост, позволете им да разберат някои неща сами и им дайте възможност да изпълняват задачи и дейности без помощ. Това помага за изграждането на самочувствие и самочувствие и ги насърчава да изпълняват прости задачи без помощ и да разчитат на себе си.

2. Вземане на решения

Вземането на подходящи решения е основно житейско умение, което всяко дете трябва да научи и практикува от крехка възраст. Например, позволете на детето си да избира между различни видове дрехи, играчки, храна и игри. Насърчаването на детето ви да разбира резултатите от своя избор може да подобри способностите му за самоконтрол. Водете детето си през този процес, за да му помогнете да претегли плюсовете и минусите, преди да вземе каквото и да е решение. Също така, позволете им да правят грешки, когато вземат решения и се учете чрез практика.

3. Самозащита

Уменията за самозащита ще помогнат на детето да придобие самочувствие и вътрешна сила и ще му служат добре в живота му. Самозащитата не означава само защита от физическа сила. Вместо това включва проактивност за предотвратяване на проблеми и използване на увереност в отговор на тормоз. Освен това учи децата как да идентифицират опасни ситуации, да ги оценяват и след това да се справят с тях.

4. Разбиране на гледната точка на друг човек

Когато детето ви обяснява някаква трудна ситуация, с която то или неговите приятели са се сблъскали, насърчавайте детето да погледне на сценария от гледната точка на друг човек. Научете детето си на емоционалните реакции, които хората дават в различни ситуации. Това може да подобри техните умения за решаване на проблеми и способността им да разбират хората около тях.

5. Разговор с непознати

Докато вашето малко дете расте, то ще среща различни хора, включително учители, съученици, шофьори на автобуси и собственици на магазини. Развивайте социални умения у децата си. Научете детето си как да говори с непознати и да се обяснява. Това ще помогне за подобряване на техните умения за общуване и слушане и ще ги направи по-общителни. Обяснете на детето си, че не всички непознати са лоши и че трябва да се държат приятелски с хората, като през цялото време знаят, че трябва да поддържат безопасно разстояние и да не бъдат твърде приятелски настроени с всички.

6. Управление на времето

Управлението на времето е умение, което помага на децата във всяка дейност, която извършват. Учи ги да правят разлика между важна работа и неотложна работа и да приоритизират своите задачи и задължения. За да научите няколко съвета как да преподавате управление на времето на децата, щракнете тук. 

7. Справяне с провала

Провалът е част от живота и помага на всеки човек да научи житейски уроци. Не забравяйте, че няма да сте там, за да успокоявате детето си всеки път, когато се почувства изоставено или не се справя с дадена задача.

Накарайте детето си да разбере, че провалът е част от учебния процес и го научете да прегръща провалите си. Обяснете им, че провалът не определя човека и че е важно как хората се справят с провалите и излизат по-силни от това.

8. Критично мислене

Критичното мислене е едно от основните умения, които всяко дете трябва да научи.То помага на човек да анализира и усвоява информация, да сравнява ситуации, да разглежда нещата от различни ъгли и да прави изводи. 

За да развиете критично мислене у децата си, осигурете им възможности да играят игри, които включват критично мислене, позволете на детето си да решава проблемите си, научете го да разсъждава върху отговорите си, задавайте отворени въпроси и го насърчете да мисли на нов и различни начини.

9. Изправяне пред предизвикателства

Детето може да израсне като силен възрастен, когато се научи как да приема предизвикателствата с положително отношение. Затова насърчавайте детето си да опитва нови и различни неща. Можете да им позволите да започнат, като се научат как да карат колело или да се катерят на дърво. Оставете детето си да избере предизвикателствата си, да се сблъска с провала, да се възстанови от провала и да продължи да опитва. Поемането на предизвикателства помага за изграждането на увереност и отношението на никога да не се отказват от тях.

10. Устойчивост

Устойчивостта е важно умение, на което трябва да научите детето си. Това може да се развие, като не захранвате детето си постоянно с решения, а като му позволите да разбере проблема, да помисли какво може да направи и да го реши самостоятелно. Уверете се, че детето ви има достатъчно гъвкавост, за да се адаптира към различни видове промени и среда. Уверете се, че детето ви е достатъчно гъвкаво, за да се адаптира към различни видове промени и среда. Ето няколко стратегии, които бихте могли да приемете, за да помогнете за изграждането на устойчивост у децата си.

11. Бюджетиране и управление на парите

Да си наясно с парите е жизненоважно умение, което всеки човек трябва да притежава. Научете детето си как да управлява парите, как да харчи отговорно и да инвестира за бъдещето си в ранна възраст.

Можете да дадете на детето си определена сума джобни пари веднъж на петнадесет дни или веднъж месечно. Ако детето ви иска да купи нещо скъпо, помолете го да спести пари и да го купи. Тази практика ще гарантира, че планират бюджета си, спестяват преди да похарчат и няма да се отдадат на импулсивни покупки.


12. Добро здраве и хигиена

Жизненоважно е да научите детето си на важността на здравето и личната хигиена от най-ранна възраст. Научете ги колко е важно да си мият зъбите два пъти на ден, да мият ръцете си, да се къпят и да се хранят здравословно.

Освен това обсъдете различните видове храни според интересите на вашето дете. Например, ако детето ви обича да се грижи за косата си, говорете за храни, които съдържат протеини и калий. Ако детето ви обича физическата активност и спорта, говорете за храни, които повишават стабилността и издръжливостта.

13. Лечение на рана

Не е възможно всеки път да сте около детето си. Дайте възможност на детето си да се грижи за себе си в случай на спешност. За да сте сигурни, че детето ви няма да се тревожи, гледайки рана, избягвайте да реагирате прекалено. Уведомете детето къде е комплектът за първа помощ и как да лекува рани и порязвания.

Научете детето си да притиска мястото с чиста кърпа, да държи раната под чешмяната вода, да я измие с мек сапун, да нанесе мехлем с памучен тампон и да покрие раната с бинт, марля или лента.

14. Готвене на ястия

Помолете детето си да ви помогне да приготвите храна. Можете да им възложите няколко задачи, като нарязване на зеленчуци и плодове, нанасяне на конфитюр или масло върху парче хляб или поставяне на нарязаните зеленчуци в купа, за да направите салата.

Приготвянето на прости ястия и помощта ви в кухнята ще им помогне да разберат здравословните хранителни навици и ще ги научи да бъдат независими.

15. Пране

Ако научите децата си как да перат, ще намалите тежестта си и ще им възпитате отговорни навици. Малките деца могат да помогнат при сдвояването на чорапи и поставянето на мръсни дрехи в коша за пране, докато по-големите деца могат да бъдат научени как да използват перални машини, да измерват правилното количество препарат, да окачват прането за сушене и да сгъват дрехите си.

16. Опаковане на подаръци

Опаковането на подарък ще помогне за развитието на уменията за творческо мислене на детето и ще му помогне да научи различни техники за опаковане. Можете да им дадете хартия и тиксо и да ги помолите да опаковат подаръци за своите приятели или баби и дядовци при специални поводи. Опаковането на подаръци също е чудесен начин да подобрите двигателните уменияi и координацията око-ръка на вашето дете.

17. Градинарство

Позволете на детето си да ви помага в градината и да научи за различни цветя, плодове и зеленчуци. Насърчавайте малките деца да поливат растенията редовно, докато по-големите деца могат да се включат в плевенето, боядисването на оградните панели и косенето под наблюдение. Можете също така да ги запознаете с някои забавни и креативни дейности по градинарство или идеи за градина „Направи си сам“.

18. Гледане на домашни любимци

Наличието на домашни любимци у дома ще помогне на детето ви да изгради емпатия и да се научи как да бъде грижовно и отговорно. Вашето дете може да ви помогне да почистите клетките, да приготвите храна, да изведете домашните любимци на разходка и да подготвите леглото за тях.

19. Дигитална грамотност

Децата от това поколение прекарват значително време пред екраните си. Затова е важно да затвърдите няколко правила, за да им помогнете безопасно да навигират в цифровия свят. Първо, позволете на детето си да използва мрежата разумно и с основателна причина. Второ, научете ги как да използват интернет безопасно и отговорно.

20. Почистване и вършене на домакинска работа

Включването на децата в дейности по почистване е предизвикателство. Започнете, като ги помолите да поддържат стаята си чиста, да оправят леглото си и да подредят масата си. Можете също да ги помолите да ви помогнат да подредите масата за хранене или да почистите чиниите след хранене. Научаването как да вършат домакинска работа помага на децата да разберат своите отговорности и да станат независими.

21. Подготвяме се

Важно е да позволите на детето си да се подготви. Оставете ги да изберат тоалета си за деня и да го носят сами. Научете ги как да си мият зъбите, да се къпят и да сресват косата си преди училище. Това са основни умения, които всяко дете трябва да научи от най-ранна възраст.

22. Обноски на масата

Научете детето си на основни маниери на масата, като използване на нож и вилица по време на хранене, миене на ръцете преди хранене и ядене със затворени уста. Можете също да научите детето си как да се държи в ресторант и как да поръчва храна.

23. Плуване

Плуването е едно от основните житейски умения за децата. То е от полза за децата по няколко начина, както физически, така и психически, и им помага да изградят увереност. Плуването също е отличен начин да научите децата на безопасност във водата и да подобрите тяхната издръжливост.

24. Използване на карти

Насочете детето си с маршрутите из града и му помогнете да запомни различните маршрути чрез забележителности. Можете също така да помолите детето си да ви насочва към дома ви всеки път, когато излизате, за да сте сигурни, че ще запомни маршрута. Научете ги как да четат карта и да използват GPS.

25. Пътуване

Важно е детето ви да знае основите на пътуването. Като започнете от обществения транспорт до колоезденето, уверете се, че детето ви е добре запознато с това как да стигне от едно място до друго. Например, научете ги как да си купят билет за автобус или билет за метро и им обяснете кое метро или автобус води до дома ви.


Контролен списък за житейски умения за деца, които е добре да се развиват:


За 2 и 3 години

- Измиване на ръцете и лицето;

- Сресване на косата с помощ;

- Миене на зъбите с помощ;

- Организиране на играчките;

- Поставяне на мръсните дрехи в коша за пране;

- Сътрудничество;


За възраст от 4 до 7 години

- Измиване на чиниите след хранене;

- Помагане при подреждането на масата;

 - Ръкуване и поздравяване на другите с уважение;

- Събуждане се с помощта на аларма;

- Разбиране важността на парите;

- Организиране и подреждане на играчките;

- Помощ при подреждането у дома;

- Полване на цветята;

- Оправяне на леглото;

- Избърсване на праха и почистване на стаята си с помощ;

- Помага на мама и татко в кухнята;

- Помощ при подреждането на масата за хранене;

- Закачане кърпите на закачалката след баня;

- Помощ при сгъване на дрехи;

- Хранене на домашните любимци;

- Миене на зъбите и ръцете.


За възраст от 8 до 12 години

- Разрешаване на конфликти;

- Научаване да прави компромиси;

- Да разбере подходящо поведение според околната среда;

- Да прочете аналогов часовник;

- Предаване на домашните навреме;

- Водене на дневник;

- Проследяване на разходите и спестяванията;

 - Сортиране на вещите и поддържане на стаята подредена;

- Помощ при измиването на колата;

- Помощ при работа в двора;

- Поддържане на велосипеди, като например подаване на въздух в гумите и намазване на скърцащи части;

- Измиване на чиниите;

- Използване на пералнята;

- Закачане и сгъване на дрехите;

- Прахосмукачка, метене и бърсане на пода;

- Почистете тоалетната с помощ;

- Хвърляне на боклук;

- Рязане на ноктите си;

- Познаване на основната първа помощ; 

- Подреждане на задачите по приоритет;

- Създаване на списък с плюсове и минуси, когато взема решение.



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.