палачинки от праскови

Пухкави палачинки с праскови

Прасковите са прекрасен малък плод – ароматни, сочни и с точното количество сладост. А добавянето им към пухкави палачинки прави най-вкусната закуска, която децата ви ще харесат безкрайно.

Подходящи са при захраване водено от бебето и хранене с пръсти, както и за по-големи деца. Освен това се приготвят бързо. 

Също така може да съхраните във фризер и да им се наслаждавате за закуска, обяд или вечеря през цялата седмица. 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- Брашно: Универсално, бяло пълнозърнесто или безглутеново брашно, като количеството е едно към едно. 

- Праскови: пресните праскови ще бъдат най-добре, но можете също и размразени на купчета.

- Кленов сироп: Необходимо ви е малко количество, за да получите перфектната комбинация от пикантни и сладки, приготвени направо в палачинките. Може да се пропусне за бебета под 1г.

- Мляко: Можете да използвате всякакъв вид мляко, което предпочитате – млечно, бадемово, овесено и др.

- Яйце: Едно голямо в случая ще свърша страхотна работа. 

- Масло: Чувствайте се свободни да замените със зехтин, кокосово или растително.

- Бакпулвер: Помага палачинките да станат идеално меки и пухкави.

- Подправки – канела, индийско орехче, екстракт от ванилия и сол: Тези аромати наистина подобряват вкуса.


Съвет за праскови: За зрели праскови изберете такива, които имат лек оттенък, с жив жълт или оранжев цвят и сладък аромат.


ПОЛЗИ НА ПРАСКОВАТА

Прасковите са пълни с предимства, което ги прави отличен избор за добавяне към палачинки!

Добър източник на витамин С за усвояване на желязо и подкрепа на имунната система.

Съдържа фибри за здрава храносмилателна система и калий за мускулна функция и здрав сърдечен ритъм.

Също така съдържа други основни витамини и минерали като разнообразие от витамини от група В, витамини А, Е и К и мед.


СЪСТАВКИ :

 - 1 1/2 чаши брашно, универсално, бяло пълнозърнесто, gf смес

- 3 ч. л. бакпулвер

- 1/4 ч. л. сол за печене

- 1 ч. л. канела

- 1/4 ч. л. индийско орехче

- 2 супени лъжици разтопено масло или масло, кокосово масло, растително масло, зехтин или масло от авокадо

- 2 супени лъжици кленов сироп

- 1 голямо яйце

- 1/2 ч. л. ванилов екстракт

- 1 1/4 чаши обикновено мляко или всяко обикновено растително мляко

- 1 чаша нарязани на кубчета праскови, обелени и отстранени костилките


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Първо смесете сухи съставки: В средна купа разбийте брашното, бакпулвера, солта, канелата и смляното индийско орехче.

След това смесете мокри съставки: Добавете разтопеното масло, кленовия сироп, яйцето, екстракта от ванилия и млякото.

Внимателно разбъркайте заедно мокрите и сухите съставки.

Гответе: Загрейте тиган с незалепващо покритие или решетка за палачинки на среден до средно слаб огън. Изсипете 2-3 супени лъжици тесто върху тавата и отгоре наредете няколко парчета праскови. Гответе 2-3 минути или докато се появят малки мехурчета от външната страна на палачинката. Обърнете и гответе още 2 минути. Ако тестото стане твърде гъсто, добавете супена лъжица наведнъж мляко и разбъркайте, докато получите правилната консистенция.

Нарежете зряла праскова на малки парчета и след това ги поставете върху няколко хартиени кърпи, за да попият излишната вода. Можете да използвате и размразени от замразени праскови.

Прехвърлете палачинките върху решетка за охлаждане и повторете процеса, докато използвате цялото тесто.

Сервирайте и се насладете!


ИДЕИ ЗА СЕРВИРАНЕ:

Тези палачинки са направени така, че да са лесни, така че не се чувствайте сякаш трябва да ги сервирате с нещо твърде сложно. Ето някои от любимите ми лесни начини да ги сервирате на вашето бебе или малко дете:

Хранене с пръсти – нарязан наполовина и сервиран за отбиване, водено от бебето

Класически – нарязва се на хапки и се поднася с кленов сироп и пресни горски плодове

 Намажете с пълномасленото крема сирене и отгоре наредете нарязани праскови

Като сандвич – вземете една палачинка и намажете с любимото си сладко, след това вземете друга палачинка и намажете с масло от ядки или семена или по ваш избор, натиснете две палачинки една в друга и сервирайте като сандвич. Чудесно за предучилищни или училищни обеди.

Забавление с потапяне – нарежете палачинките на дълги ленти и сервирайте с малко кисело мляко (по-рядкото кисело мляко работи по-добре за тази рецепта), за да потопите палачинките. Сервирайте с гарнитура от любимите си плодове, всичко е подходящо – парченца банан, нарязани плодове, резенчета варени ябълки и др.


СЪХРАНЕНИЕ И ЗАМРАЗЯВАНЕ

Тези палачинки могат да се съхраняват в херметически затворен съд в хладилник до 4 дни. Може да се замразят и ще издържат до 3 месеца във фризера.  Може да ги затоплите  на ниска температура във фурна или на тиган


ДЕЦА В КУХНЯТА

Въпреки че палачинките са малко трудни за обръщане от по-малките малки деца, все още има толкова много начини, по които те могат да помогнат за приготвянето на тази рецепта.

МАЛКИ ДЕЦА

Малките деца могат да помогнат при измерването и поставянето на съставките в купата.

Те могат да нарязват прасковите с удобен за малко дете нож.

Те могат да помогнат за смесването на съставките.

Те могат да ви помогнат да излеете тестото за палачинки върху решетката за готвене (с наблюдение на възрастен).

ПО-ГОЛЕМИТЕ ДЕЦА

Те могат да избират и измерват всички съставки. 

Децата могат да помогнат за смесването на съставките.

Те могат да помогнат при изсипването на тестото върху тигана (с наблюдение на възрастен).

Те могат да помогнат при обръщането на палачинките.

Децата могат да помогнат за намазване с масло и изливане на сироп върху топли палачинки.


СЪВЕТИ ЗА РЕЦЕПТА

Направете го без млечни продукти: Използвайте ядково,соево или овесно мляко

Направете го безглутеново: Заменете това чаша за чаша безглутеново брашно.

Използвайте фурната си за затопляне: Дръжте палачинките топли, докато приключите с готвенето на останалите, като ги поставите върху лист за печене в загрята на 225 градуса фурна.

Задръжте кленовия сироп за малките: Повечето педиатри и диетолози препоръчват да изчакате с въвеждането на кленов сироп до първия рожден ден на вашето бебе и в идеалния случай, не докато малкото ви дете навърши 2 години. (Повярвайте ни, вашето бебе няма да разбере разликата и все пак ще се наслаждава на палачинки.)

Увеличете вкуса и хранителната стойност: Добавянето на малко масло, кисело мляко или тънък слой масло от ядки върху палачинките (вместо кленов сироп) не само добавя повече вкус и хранителни вещества, но помага да се гарантира, че палачинките не са прекалено сухи за вашето бебе да преглъща.






0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.