семейство приготвят пълноценна храна у дома

Пълноценно хранене за цялото семейство

По - лесно е от колко си мислите да започнете всички у дома да се храните по-пълноценно,освен това е чудесно за здравето и благополучието на вашето семейство. Всичко все пак тръгва от родителите, като модел на подръжание.

Нека първо поясним какво имаме предвид под пълноценно хранене. Тук включваме зеленчуци плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, понякога животински храни от пасищно отглеждани животни. 

Винаги е добра идея вместо пакетирана храна, да предложите банан или нарязана ябълка. Както и купа с накистати овесени ядки, шепа ядки и семена или топла салата, приготвена с лимец и печени зеленчуци.

Минималната обработка позволява на храната да запази своята хранителна цялост и по този начин предлага на тялото ви най-богатата доза антиоксиданти, витамини, минерали и други полезни фитохимикали. Пълнозърнистетите храни са богати на хранителни вещества храни!

Ще ви дадем 3 причини да включите пълнозърнести храни в семейното меню

- Пълните храни са неподправени източници на хранителни вещества, което означава, че получавате максимално хранителни вещества във всяка хапка, което се нарича ​​хранителна плътност.

- Съдържат фитохимикали, естествени растителни съединения, които помагат на тялото да бъде здраво.

- Вътре в тялото едно хранително вещество не работи самостоятелно, то взаимодейства с други хранителни вещества и хранителни компоненти – това е сложно взаимодействие.

Ще обобщим съвети за пълноценна храна и трикове за родителство, които да ви помогнат да накарате децата си и всички у дома да хапват повече пълнозърнести храни за нула време. Има вече безброй доказателства, свързващи консумацията на преработени храни със здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания при възрастни и епидемията от затлъстяване сред децата. Преминете към диета, базирана предимно на цели храни и намалете количеството захар, сол и изкуствени оцветители и аромати, които вие и вашето семейство консумирате.

Никога не е имало по-добро време да изберете пълнозърнестите храни за вашето семейство. За да ви помогнем да успеете, ето нашите 5 начина :

1. Направете размяна

Понякога простата размяна може да бъде най-лесният начин да накарате семейството си да яде повече пълнозърнести храни. Преминете към най-чистата форма на храната. За закуска разменете обработените инстантни овесени ядки с купа варени овесени ядки, подсладени с кленов сироп/мед. Обикновено сутринтите са много динамични, за това може да накиснете в малки буркани овесени ядки за една нощ и имате бърз начин да предложите пълноценна закуска. Направете ги още по-здравословни, като ги гарнирайте с пресни плодове или ядки. В кутиите за обяд на вашето дете заменете преработените закуски с плодов вкус с парченца ябълка или банан.  За обяд можете да приготвите нарязани зеленчуци с парче месо или да превърнете остатъците от вечерята в топла салата от аспержи на скара и сладки картофи.

2. Ограничете периметъра

Семействата ядат това, което им е под ръка. Преработени ли са храните във вашия дом? По-лесно е да накарате вас и вашето семейство да ядете повече пълноценни храни, когато храните около вас са такива. Следващия път, когато пазарувате, ограничете се в периметъра около здравословните храни. Изберете любимите си пресни плодове, зеленчуци, хумус, тофу, яйца, пълнозърнести храни, морски дарове и месо от пасищни животни. Спрете в средната пътека, за да вземете няколко други цели храни, като кафяв ориз, пълнозърнести тестени изделия, боб, ядки, семена и кленов сироп.

3. Стъпвайте бавно

Правенето на промени в начина ви на хранене може да бъде непосилно, ако се опитате да поемете твърде много наведнъж. За да имате по-голям успех не се фокусирайте от раз да замените всичко у дома. А започнете с малки стъпки към големия успех. Първата седмица добавете една нова нова пълнозърнестта храна, следваща друга и така докато изключите вредните и преработени храни от списъка си. 

4. Изберете бързи цели храни

Пресни плодове, като череши, банани, круши и ябълки, могат да се консумират за секунди. Вашето семейство ще яде повече цели храни, ако е удобно. Изберете бързи цели храни, когато сте в магазина, до който децата ви имат лесен достъп. Това ще помогне на децата ви да се насочат към тях. Също много зеленчуци - бейби моркови, чери домати и зелен фасул, могат да бъдат сервирани за секунди. Гарнирайте тези зеленчуци с хумус и след минута ще създадете здравословна, пълноценна закуска. Това е чудесен трик за родители, да ограничете децата да потърсят нещо преработено преди вечеря.

5. Запасете се с любите храни

Много по лесно за вас и децата ви ще бъде ако у дома се запасите с храни с които обичате най-много. Всяка седмица, докато създавате списъка си за пазаруване, накарайте членовете на вашето семейство да ви кажат своите три най-любими плодове и зеленчуци. Дръжте ги винаги на лесно място у дома. Включете децата в готвенето. Участието в приготвянето на храната мотивира децата да се хранят по-здравословно. Забавен начин да започнете е да дадете на децата си купа. Позволете им да я напълнят със смес от любимите си ядки, семена, сушени плодове и дори парченца черен шоколад. През следващите няколко дни ще откриете, че ръцете им ровят в тези храни, за да им помогнат да поддържат енергия. 

Промяната тръгва от родителите, избирайте по-добрата храна за вас и оставете на достъпно място за децата пълноценна храна към която да посягат сами. 



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.