Смути с ленено семе

5 невероятни ползи от лененото семе за деца

Лененото семе е още една храна, която попада в категорията на суперхраните и тук ще разгледаме ползите от него при децата.

Когато даваме ленено семе на дете, то трябва да бъде в малки количества, защото  има слабителни свойства и твърде много от него може да причини проблеми на детската  храносмилателната система .


Ползи от ленено семе за деца

Проучванията показват, че лененото семе има много ползи за здравето както за деца, така и за възрастни.

1. Лененото семе е богат източник на определени съединения, които стимулират производството на омега-3 мастни киселини, които играят много важна роля за укрепване на имунната система и подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Неговият дефицит може да доведе до ниска енергия, умора и липса на мотивация.

2. Лененото семе е богат източник на протеини и фибри, хранителни вещества, необходими за здравословно храносмилане. Фибрите помагат за предотвратяване на запек.

3. Лененото семе осигурява на тялото алфа-линолова киселина, градивен елемент за омега-3 мастни киселини. Помага за подобряване ннервната система и здравето на очите.

4. Консумирането на ленено семе може също да намали възпаленията в организама и да намали риска от състояния като ревматоиден артрит, мигрена, детска астма и др.

5.Лененото семе също съдържа лигнани, наричани още фитоестогени и антиоксиданти, които помагат за предпазване от много различни форми на рак.

6.Също са богат източник на минерали като фосфор, магнезий и калций.


Интересен факт:

10 g ленено семе съдържа около 4,2 g мазнини, 2,7 g фибри и 1,8 g протеин, което може да помогне за задоволяване на хранителните нужди на децата


Странични ефекти на ленено семе за деца

Въпреки че ленените семена са една от най-добрите храни за включване в диета, ако не се консумират правилно, то те могат да се окажат вредни .

1. Ленените семена са склонни да потискат способността на тялото да абсорбира и разгражда определени лекарства или добавки, особено при перорална консумация. 

2. Лененото семе също има умерено слабително действие и може да доведе до диария, ако се приема в големи дози.

3. Понякога вашето дете може да развие алергична реакция към ленено семе. За съжаление, никакви тестове не могат да помогнат да се определи дали вашето мъниче е алергично към ленени семена. Ако детето ви получи обриви, сърбеж, хрипове и т.н., избягвайте да го храните с ленено семе.

4. Лененото семе също може да направи детето ви по-податливо на синини и може да причини прекомерно кървене. Рискът от тези явления обаче е доста нисък.


Консултирайте се с вашия педиатър, преди да включите ленено семе в диетата на вашето дете. Обърнете изключително внимание на дозировката.


Съвети за включване на ленено семе в храни

Растящите деца могат да бъдат капризни по отношение на храната и придирчиви към яденето. 

Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да добавите лененото семе в здравословните закуски на вашето дете.

1. Добавете няколко смлени ленени семена към смутито на вашето дете – то няма да усети разликата, а смутито ще е здравословно.

2. Добавете малко ленени семена в тестото за орехов и хрупкав привкус към печевата, които предлата у дома - кекс, палачинки, крекери и т.н.

3. Добавете малко смлени ленени семена към подправки и сосове, супи и ястия за да ги направите по-здравословни.


Не консумирайте цели ленени семена, тъй като те могат да преминат през тялото неусвоени. Вместо това ги консумирайте на прах за по-лесно храносмилане и оптимално усвояване на хранителните вещества.


Колко ленено семе трябва да консумира едно дете на ден?

Децата могат да консумират около две супени лъжици ленено семе на ден. Въпреки това е препоръчително да се консултирате с педиатър, преди да дадете ленено семе на деца.


Кои са най-добрите начини за съхранение на ленено семе за деца?

Целите ленени семена могат да се съхраняват в хладилник до една година. Смлените ленени семена лесно се окисляват и трябва да се съхраняват в херметически затворен контейнер в хладилник (до шест месеца).


Как се сравняват ленените семена с други източници на омега-3 мастни киселини за деца?

Трите основни омега-3 мастни киселини са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), от които ALA е есенциална мастна киселина (тялото не може да я произвежда). Една супена лъжица цели ленени семена съдържа около 2,35 g ALA. Една унция семена от чиа и орехи съдържат съответно 5,06 g и 5,27 g ALA. Три унции риба, като сьомга, съдържат около 1,2 g DHA и 0,5 g EPA


В обощение бихме казали, че лененото семе за деца може да подобри растежа на мозъка и очите им и да подобри храносмилането. Въпреки това, трябва да давате ленени семена в умерени количества поради техните слабителни свойства. Тези семена са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, противовъзпалителни средства и лигнани. Те също допринасят за набавяне ежедневните нужди на детето от фибри и протеини. 

Като всяка нова храна добавяйте я в малки количества и следете за реакция. Консултирайте с вашия педиатър дали лененото семе е подходяща храна за вашето дете. 


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.