деца и вируси

Пробиотици и техните ползи за детското здраве през лятото

Нашето тяло е дом на много микроорганизми и не всички са вредни за нас. Няколко микроорганизми, наречени пробиотици, живеят в симбиоза с нас и могат да бъдат намерени в храносмилателния ни тракт, урогениталните пътища и устата.

Пробиотиците могат да бъдат получени от ферментирали храни или допълнени от тялото. Тези живи и полезни бактерии или дрожди влияят добре на организма, когато се дават в точните количества. Те помагат да се предотвратят вредните микроби, които навлизат в тялото по време на инфекция. Също така помагат за смилането на храната и усвояването на хранителни вещества. 

През лятото върлуват най-различни вируси, бактериите и гъбичките се разможнават с огромна скорост, заради високите температури. Най-податливи са децата, защото тяхната имунна система е все още слаба. 


Добри ли са пробиотиците за деца?


Пробиотиците обикновено са безопасни за деца и полезни за червата. Те могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища и диария. Пробиотиците освобождават метаболитни странични продукти, които действат като модулатори на имунното здраве и помагат за поддържане на здравословна чревна среда.

Внимание! Пробиотиците обаче може да не са безопасни за недоносени бебета или деца с намалена функция на имунната система, тъй като могат да увеличат риска от инфекции.

Нашите черва съдържат около 80% от нашата имунна система, а микробиомията на червата играе важна роля за правилното функциониране на имунната система.

Съответно оттам тръгват всички заболявания и точно там е и ключа на нашето здраве и здравето на децата ни. Летните вируси също атакуват основно стомашно-чревния тракт. Симптомите им са познати до болка – висока температура, диария, повръщане, липса на апетит. 

Педиатрите препоръчват приемът на пробиотика да започне поне няколко седмици преди планираната почивка, за да се захрани стомашно-чревната флора с добри бактерии и летният вирус да не ви изненада неприятно. Най-добре е да продължи през целия летен сезон. 


Какви са ползите от пробиотиците за деца?

Правилните пробиотици, дадени в точната дозировка, са полезни за децата. Всеки щам бактерии или дрожди предлага различни ползи за здравето:

• Подсилват имунната система;

• Подпомагат храносмилането и правилното усвояване на определени хранителни вещества;

• Правилният щам пробиотици може да съкрати инфекциозната диария и да намали тази, свързана с антибиотици;

 Няколко проучвания показват, че пробиотиците могат да намалят запека сред децата;

•  Някои проучвания твърдят, че пробиотиците намаляват честотата на синдрома на раздразнените черва, болестта на Крон и паучита (усложнение след хирургично отстраняване на улцерозен колит) .

 Когато се използват с антибиотици, пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища;

 Няколко проучвания показват, че пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване на алергични реакции като алергичен ринит.


Какви са видовете пробиотици за деца?


Три рода микроби се консумират главно като пробиотици:


Lactobacillus: Пробиотичните бактерии Lactobacillus произвеждат млечна киселина от млякото, предпазвайки червата от лоши бактерии. Лактобацилите обикновено се използват като пробиотични добавки след антибиотично лечение за възстановяване на баланса на чревния микробиом след епизоди на диария. 

Бифидобактерии: Този вид здрави бактерии също покрива червата и подпомага разграждането на храната в червата и усвояването на хранителни вещества.

Saccharomyces boulardii: Тази мая се предлага под формата на добавка и се използва с лекарства за лечение на възпалителни заболявания на червата, като болестта на Crohn и улцерозен колит

Има много щамове Lactobacillus и Bifidobacterium. Всеки подтип видове се споменава след съкратената версия на Lactobacillus (L.) и Bifidobacteria (B.).

Тъй като всеки щам е от полза за тялото по различен начин, пробиотичните добавки се предписват въз основа на техния ефект върху тялото. L. acidophilus, L. reuteri, B. lactis, B. breve, B. animalis и B. longum са често срещаните щамове пробиотични бактерии.


Каква е правилната доза за пробиотиците?

Всеки индивид има уникална нужда от полезни бактерии или дрожди. Приблизително пет до десет милиарда CFU (образуващи колонии единици) на ден се считат за адекватна доза пробиотици. Повечето пробиотични добавки осигуряват около един до десет милиарда CFU на доза. 


Какви са страничните ефекти на пробиотиците за деца?

Приемът на пробиотици има няколко странични ефекти, за това е добре да не се приема само един вид и до целогодишно. 


• Консумацията им може да е нездравословна за хора с отслабен имунитет, тъй като те могат да активират имунната система и да влошат здравословното състояние.

• Пробиотиците могат да прехвърлят техния ген, устойчив на антибиотици, на вредните бактерии в червата.

• Някои пробиотични продукти може да не посочват щама, използван в добавката. Следователно консумацията на смесени пробиотични продукти може да доведе до други заболявания.

• Пробиотиците могат също така да причинят леки храносмилателни проблеми като стомашни проблеми, диария (особено при деца с непоносимост към лактоза), подуване на корема или метеоризъм.

• Освобождаването на D-млечна киселина може да причини ацидоза при пациенти със синдром на късото черво (15).


Какви са някои естествени източници на пробиотици?

Въвеждането на пробиотици чрез естествени източници е по-безопасно, тъй като добавките може да не са регулирани. Естествените източници на пробиотици обаче могат да съдържат алергени; следователно винаги проверявайте списъка със съставките на продуктите. Ето няколко хранителни източника на пробиотици:


• Кисело мляко: Този млечен продукт е известен със своите полезни микробни колонии. Киселото мляко съдържа щамовете на Lactobacillus acidophilus или Lactobacillus bulgaricus, които превръщат лактозата в млякото в млечна киселина. Поради мекия си вкус, киселото мляко е универсално и може да се комбинира с плодове като здравословна закуска. Въпреки това обикновеното кисело мляко се препоръчва пред изкуствените аромати, предлагани на пазара.

• Кефир: Този млечен продукт се съдържа в Lactobacillus kefiri. Може да се приготви с животинско и растително мляко. Млякото се ферментира, сгъстява и пасира, за да се получат кефирни зърна, които могат да се добавят към обикновеното мляко, за да се повиши тяхното пробиотично качество.

 • Ферментирали храни: като квас, кисело зеле, кимчи, които заради солеността си обаче не са подходящи за бебета и малки деца 

• Някои сирена (лабне,чедър, пармезан, гауда и моцарела) : Това е близкоизточно сирене, направено от кисело мляко и има гъста консистенция поради елиминирането на суроватката. 


Ето пет начина, по които пробиотиците могат да поддържат здравето на вашето дете през лятото:


1. Храносмилателна подкрепа

Когато децата са извън училище, естествено има промяна в техния график, рутина и дори диетата им. Всичко това може да наруши естествения им баланс на добри бактерии, което може да доведе до храносмилателни проблеми. Разстроеният стомах може да попречи на летните дейности. Няма нищо по-нещастно от това да имаш дете със стомашна болест. Редовното добавяне на детска пробиотична формула може да помогне за снабдяването на червата с добрите бактерии, от които се нуждае, за да поддържа здравето на храносмилането.


2. По-добър сън

Летните дейности често прекъсват нормалните цикли на сън на детето. Те остават будни по-късно, дрямките лесно се забравят и моделът им на сън може да стане нередовен. Поддържането на червата здрави е от съществено значение поради толкова много причини, а добрият сън е само една от тях.

Има доказана връзка между съня и здравето на червата. Това лято включването на пробиотик може да помогне на всеки да има спокойна нощ. Пробиотиците могат дори да помогнат при коликите на бебето, позволявайки на цялото семейство да се наспи.

3. Помощ при пътуване

Отсъствието от дома понякога е трудно за храносмилателния тракт на детето, тъй като то се отдава на нови храни и сладки лакомства. Резултатът може да бъде леки до тежки храносмилателни проблеми, които сеят хаос по време на семейно приключение. Поддържането на правилния баланс на добрите бактерии ще помогне да се поддържа редовността и ще позволи по-приятно изживяване без чревен дискомфорт.

Пробиотиците може да са най-добрият партньор за пътуване за деца, така че не забравяйте да опаковате тази добавка, преди да скочите в колата или да се качите на самолет. Предварително измерени пробиотични пакети на прах за вашите малки правят лесно решение за приемане на пробиотици в движение. Те са лесни за опаковане и не изискват охлаждане.


4. Имунна подкрепа

Първата линия на защита на тялото срещу микроби е силната и здрава чревна система. Помогнете на децата си да останат здрави това лято с дневна доза пробиотици.

Около 80% от имунната система живее в стомашно-чревния тракт. В резултат на това доброто здраве на червата помага за подхранването на тялото за укрепване на устойчивостта. Проучванията показват, че пробиотиците са безопасен и ефективен метод за подпомагане на имунната система на децата. Приемът на пробиотици също е от полза за намаляването и продължителността на всякакви респираторни инфекции, с които могат да се сблъскат през тези активни месеци.

5. Поддържа настроението

Никой не харесва капризно дете (или възрастен). Изследванията разкриват, че настроението и поведението са свързани с микробиома на червата. Както показват публикувани проучвания, пробиотиците могат да поддържат по-добро разположение, както и емоционална и поведенческа регулация при децата. Да имате дете с добър темперамент ще направи лятото на всеки малко по-лесно.


Това лято опростете нещата, като подкрепите здравето на вашето дете с висококачествен пробиотик, формулиран за растящи тела и умове.



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.