момиченце,което го боли коремчето от вирусна инфекция

Ротавирус и чревни инфекции - Всичко, което трябва да знаете

Този тип вируси, доста често настъпват неочаквано и прогресират доста бързо, особено при малки деца.

Ето всичко, което трябва да знаете за два от най-често срещаните стомашни проблеми: гастроентерит и ротавирус.

Какво представлява "стомашният грип"?

Официално наричан гастроентерит, "стомашният грип" е инфекция на храносмилателната система - и няма никаква връзка с обикновения грип (инфлуенца), който засяга дихателната система. "Стомашният грип" е второто най-често срещано заболяване при децата след респираторните инфекции като настинки. Въпреки че е неприятен, обикновено не е сериозен. Обикновено се причинява от вируси, но може да дойде и от бактерии като салмонела и Е. coli, както и от някои паразити.

„Бебетата и малките деца са особено податливи на инфекция, тъй като тяхната имунна система все още се формира, така че те все още не са изградили антитела, за да се борят с микробите“, казва д-р Рита Щефен, педиатричен гастроентеролог в Кливландската клиника в Кливланд, Охайо.


Колко дълго продължава стомашният грип?

При повечето хора протича леко, обикновено симптомите отзвучават за 24 часа или по-малко. Въпреки това, това храносмилателните  неразположения може да продължат със седмици. Възможно е повръщането и/или диарията при децата да продължат и/или до 14 дни.


Кога е сезонът на "стомашния грип"?

Децата могат да се заразят по всяко време, като най-разпространен е през зимните месеци. Обикновено продължава от ноември до април.


Какво е ротавирус?

Ротавирусът причинява "стомашен грип" и може да направи децата по-болни от други видове (като аденовирус, ентеровирус, астровирус и вирус Norwalk). Повечето деца са били заразени с ротавирус веднъж до 2-годишна възраст и почти всички са имали поне един пристъп до 5-годишна възраст, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Тази конкретна грешка е отговорна за около 400 000 посещения при лекар и 200 000 пътувания до спешни отделения в САЩ всяка година. Ротавирусната ваксина обаче драстично намали броя на случаите.


Какви са симптомите на стомашните вируси?

Класическият стомашен вирус включва повръщане с диария, ниска или никаква температура и болка в стомаха, която се влошава при повръщане, казва Джош Борус, доктор по медицина, асистент по педиатрия в Харвардското медицинско училище. „Колкото повече детето се придържа към този сценарий, толкова по-удобно се чувствам да диагностицирам гастроентерит.“


Бъдете нащрек за тези симптоми:


  -  Треска;

  -   Повръщане (по-голям обем от обичайното ежедневно изплюване);

  -   Водниста диария;

   -  Неспокойност или раздразнителност;

   -  Държи се по-уморен и муден от обикновено;

    - Намален апетит;


По-големите деца също могат да се оплакват от коремни спазми, болки в мускулите и главоболие. Симптомите обикновено се появяват от един до три дни след като детето ви е било изложено на болестта и могат да продължат от ден или два до 10. Основните рискове от стомашен грип не са от самите симптоми (макар и неприятни), а фактът това разстроен стомах може да направи детето ви много дехидратирано.


Колко дълго сте заразни със стомашен грип и/или ротавирус?

Стомашните бъгове са силно заразни. Играта със заразено дете е основният начин за разпространение на вируса, тъй като микробите могат да живеят върху играчки и дрехи в продължение на часове или дори дни. Ако инфекцията е резултат от бактерии или паразити, детето ви може да е консумирало замърсена храна или вода (най-вероятно докато е било в чужбина или на къмпинг, например).

Това, което прави стомашния грип особено вирулен, е, че децата са заразни, преди действително да покажат някакви симптоми. Освен това възрастните с по-силна имунна система могат да приютят микробите и да ги предадат, без сами да се разболеят.


Можете ли да предотвратите стомашен грип и/или ротавирус?

Очевидно искате да предпазите семейството си от заболяване. „Необходими са само няколко вирусни частици, за да заразят някого, а има милиарди само в една капка повръщано или диария“, казва Арън Хол, изследовател в отдела за вирусни заболявания към Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта.

Въпреки това можете да предприемете стъпки, за да предотвратите пълномащабно нахлуване.


1. Ваксинирайте се.

Вашето бебе ще получи две или три дози от ротавирусната ваксина (в зависимост от марката, която използва вашият лекар), която предпазва от 85 до 98 процента от тежките ротавирусни заболявания. Въпреки това, няма ваксина срещу норовирус.

Ваксината предотвратява само четирите най-често срещани щама, така че децата, които са били ваксинирани, все още могат да хванат различни видове ротавирус или други бъгове, които причиняват стомашен грип. Въпреки това, симптомите вероятно ще бъдат по-малко тежки при деца, които са били ваксинирани, казва Стенли Коен, MD, педиатричен гастроентеролог в Детския център за здравеопазване на храносмилателната система в Атланта, Джорджия.

2. Измивайте си ръцете.

„Не можем да подчертаем достатъчно колко важно е миенето на ръцете“, казва д-р Коен. За цялостно изтъркване използвайте сапун и топла вода и разтривайте ръцете си една в друга за поне 15 до 20 секунди (изпейте „Честит рожден ден“ за измерване на дължината); това помага за предотвратяване на разпространението на микроби около вашето семейство.

Добра идея е да се миете не само след като сте използвали банята, но и след като се приберете от обществени места като молове или киносалони или след като сте били с други деца на срещи, например. Също така измивайте ръцете си след работа с болно дете и преди приготвяне на храна. Покажете на вашите малки деца и деца в предучилищна възраст как да се мият правилно и попитайте техните доставчици на грижи за децата дали децата трябва да почистват ръцете си през целия ден (не само след използване на банята и преди хранене).

3. Изолирайте болните деца.

Дръжте болното си дете в неговата стая или семейната стая, далеч от братята и сестрите и кухнята. Ако имате повече от една баня, накарайте ги да се придържат към едната (насочете останалата част от семейството към другата) и изсушете ръцете си върху хартиени кърпи вместо кърпа за ръце. Следвайте тези мерки поне два дни, след като се почувстват по-добре, казва Хол.

4. Дезинфекцирайте къщата.

За да унищожите микроскопичните вируси, минавайте често през къщата с дезинфекционни кърпички (използвайте такива, съдържащи белина) и атакувайте местата, които детето ви може да е докосвало (кранове, дръжки на врати, плотове, ключове за осветление) и местата, където е акало или повръщало. За зони, които знаете, че са зародишни, като банята, вземете дезинфектант на основата на белина и отидете в града върху цялата област. Носенето на ръкавици за еднократна употреба и маска за лице може драстично да намали шансовете ви да хванете насекомия по време на почистване, казва Хол, както и използването на хартиени кърпи вместо парцали за многократна употреба. Поставете зародишното пране в пералнята (включете топлината и изберете най-дългия цикъл!) и изхвърлете ръкавиците си в кошчето. Измийте ръцете си със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди, за да се уверите, че всички частици, прехвърлени от ръкавиците върху кожата ви, отиват в канализацията.


Кой е най-добрият начин за лечение на стомашни вируси?

За съжаление, няма специфично лечение за ротавирус и/или вирусен стомашен грип; те просто трябва да следват своя курс. Но заместването на изгубените течности и хранителни вещества ще помогне на детето ви да се почувства по-добре по-бързо и ще предотврати влошаването на болестта.

Ето какво трябва да направите:


1. Избягвайте лекарства.

Може да е изкушаващо да предлагате лекарства без рецепта, но експертите силно препоръчват да внимавате да не давате на деца лекарства за корема на възрастни, без да се консултирате с вашия педиатър. Това е така, защото някои, като Pepto-Bismol и Kaopectate, съдържат аспирин или аспириноподобни съставки, които увеличават риска от синдром на Reye при деца под 12 години. Това рядко, но сериозно състояние причинява подуване на черния дроб и мозъка. По същия начин антидиаричните средства като Имодиум могат да доведат до нежелани реакции при малки деца и трябва да се избягват.

2. Приемайте повече течности.

Дехидратацията е проблем, тъй като течностите напускат тялото на вашето дете по-бързо, отколкото се заместват. Предотвратете дехидратацията със следните методи.

За кърмени или хранени с изкуствено мляко бебета: Оставете коремчето на вашето бебе да си почине за 15 до 20 минути след пристъп на повръщане или диария и след това опитайте отново да суче или храни с шише. „Кърмата всъщност се понася добре от болните бебета; освен това антителата в нея могат да помогнат за укрепване на имунната им система“, казва д-р Коен.

За малки деца и по-големи деца: Попитайте Вашия лекар за рехидратиращи напитки,  които се абсорбират по-добре от водата. Тези разтвори възстановяват важните соли и захари, загубени, когато детето ви повръща или има диария. Децата също са склонни да пият повече ароматизирани напитки, отколкото обикновена вода, защото имат добър вкус.

Детето ви може да изпитва затруднения в задържането на течности в началото, но придържането към малки, чести дози (опитайте чаена лъжичка на всеки няколко минути) може да помогне за възстановяване на баланса на течностите и нивата на солта в тялото, което всъщност може да помогне за спиране на повръщането с течение на времето. Ако детето ви изкара повече от осем часа без да пикае или бебето ви има по-малко от три мокри пелени на ден, трябва да се обадите на вашия педиатър, съветва д-р Ковачич.

3. Върнете се към нормална диета.

Не се тревожете за храната, докато детето ви все още повръща. Но след като стомахът им се успокои, можете да се върнете към (предимно) редовна диета. Докато диетата BRAT (банани, ориз, ябълково пюре и препечени филийки) беше стандартният съвет след стомашен проблем, сега лекарите казват, че няма причина да поддържате храната на детето си мека за повече от един ден, тъй като диетата не съдържа балансирано хранене, посочва д-р Ковачич. И все пак, по-спокойно с храните с високо съдържание на мазнини и захар, които могат да раздразнят все още чувствителния им храносмилателен тракт, и продължете да натискате много течности, докато диарията им изчезне.

4. Лекувайте треската.

Ако температурата, по-висока от нормалната, причинява дискомфорт на детето ви, можете да използвате ацетаминофен или ибупрофен, за да намалите температурата им. Това може да помогне за облекчаване и на други болки.

5. Повече почивка.

Вашето дете вероятно ще спи и подремва повече от обикновено, което е нормално. Но ако вашето бебе или малко дете е спало повече от 4 часа (и е имало диария или повръщане), може да искате да го събудите, за да му предложите течности. „Не забравяйте, че бебетата могат да се дехидратират по-бързо от по-големите деца“, казва д-р Щефен. „Използвайте здрав разум, като например да наблюдавате за признаци на дехидратация.“


Кога да се обадите на лекаря?

- Ако това е първият пристъп на вашето бебе със стомашен грип, незабавно се обадете на лекаря. По този начин те могат да изключат бактериални инфекции, които може да изискват лечение с антибиотици.

- Ако диарията е тежка, продължава повече от четири или пет дни или съдържа кръв, детето ви може да има по-сериозно хранително заболяване, като Campylobacter или E. coli, и трябва да посетите вашия педиатър. Други предупредителни признаци, които налагат обаждане, включват постоянна температура, силна коремна болка, повръщане без диария (стомашен вирус почти винаги има и двете) или чувствителност, когато докоснете корема на детето си (което може да означава апендицит или панкреатит), казва Катя Ковачич, М.Д., педиатричен гастроентеролог в Детската болница на Уисконсин, Милуоки.

Симптоми и лечение на дехидратация:

Повечето лекари искат да видят бебета под 3 месеца с ректална температура от 37,7 градуса или по-висока.

Лекарят вероятно също ще попита дали детето ви има някой от тези признаци на дехидратация:

   -  По-малко от 6 мокри пелени на ден за бебета или 8 часа без пикаене за по-големи деца;

   -  Хлътнало меко място на върха на главата на бебето;

   -  Малко или никакви сълзи по време на плач'

   - Действа необичайно сънливо, мудно или неотзивчиво;

   - Набръчкана кожа;

    - Сухота в устата или напукани устни;

    - Замаяност, главоболие или мускулни болки при по-големи деца;

    - Урина, която е тъмно жълта (вместо светла или бистра);

    - Отслабване;

Ако дете на която и да е възраст изглежда силно дехидратирано, незабавно се обадете на лекаря. Може да се наложи детето да отиде в болницата, за да се рехидратира .


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.