дете яде зеленчуци

С какво да храним малкото дете

Както за всички у дома, така и за малкото дете е важно да се храни с разнообразна храна. 

За да осигурите богата палитра от вкусове и хранителни вещества предлагайте ежедневно на децата си различни групи храни, но с някои бъдете по-внимателни. 

А именно: 

1. Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, минерали и фибри.  Добре е да въведете най-различни видове от около 6- тия месец на детето.  За предпочитане е да избирате пресни плодове и зеленчуци. 

Сушени плодове е добре да добавете към десерти или каши  (като подсладител), а не като лека закуска между храненията, тъй като съдържащата се в тях захар може да причини кариес.

Различните плодове и зеленчуци осигуряват  на детския организъм богато разноообразие от витамини и минерали. Дори и детето ви да предпочита един или два вида в началото, продължавайте да предлагате малки количества от други плодове и зеленчуци, за да могат да се научат да ги харесват. 

Когато котвите заедно, несъмнено децата ще похапнат сурови зеленчуци. 

2. Хляб, ориз, картофи, тестени изделия и други нишестени храни

Нишестени храни и въглехидрати, като хляб, зърнени закуски, картофи, ориз, кускус, паста осигуряват енергия, хранителни вещества и малко фибри.

Можете да давате на детето си пълнозърнести храни, като пълнозърнест хляб, паста и кафяв ориз, като е добре това да е след 2 годишна възраст.  

3. Мляко, млечни продукти и млечни алтернативи

Кърмата е единствената храна или напитка, от която бебетата се нуждаят през първите 6 месеца от живота си. Най-добре е да продължите да кърмите заедно с въвеждането на  първите твърди храни на вашето бебе.

Като алтернатива на кърменето може да изпозлвате специализираните детски млека. Не лишавайте децата си от тях, при липса на друго млечно хранене. Както и избягвайте да давате пълномаслено краве мляко преди първата годинка на детето. 

Пълномасленото мляко и пълномаслените млечни продукти са добър източник на калций, който помага на вашето дете да изгради кости и да поддържа зъбите здрави. За това те са за предпочитане пред обезмаслените.  Те също така съдържат витамин А, който помага на тялото да устои на инфекции и е необходим за здрава кожа и очи.

Опитайте се да давате на детето си най-малко 350 мл  мляко на ден или 2 порции състоящи се например от кисело мляко, сирене или млечната му формула/кърма. 

Можете да давате на детето си неподсладени, обогатени с калций млечни алтернативи, като соеви, бадемови и овесени напитки, от 1-годишна възраст като част от здравословна, балансирана диета.

Малки деца и малки деца под 5-годишна възраст не трябва да пият оризови напитки поради нивата на арсен, които съдържат.

Ако детето ви има алергия или непоносимост към млякото, говорете с вашия педиатър. Той ще ви посъветва за подходящи алтернативи на млякото.

Сирене

Сиренето може да бъде част от здравословна, балансирана диета за бебета и малки деца и осигурява калций, протеини и витамини като витамин А.

Бебетата могат да ядат пастьоризирано пълномаслено сирене от 8-месечна възраст. Това включва твърди сирена, извара и крема сирене.

Добре е да избирате пълномаслените сирена и млечните продукти, тъй като малките деца се нуждаят от мазнини и енергия, за да растат.


Бебетата и малките деца не трябва да ядат:

- узрели меки сирена, като бри или камамбер;

- узряло с плесен козе мляко; 

- меко сирене със сини жилки като рокфор

- сирене от непастьоризирано мляко, така че винаги проверявайте етикета

Това е така, защото тези сирена носят бактерии, наречени листерия.

4. Фасул, варива, риба, яйца, месо и други протеини

Малките деца се нуждаят от протеини и желязо, за да растат и да се развиват.

Фасул, варива, риба, яйца, храни, направени от варива (като хумус) и месо са отлични източници на протеини и желязо.

Опитайте се да давате на детето си минимум 2 порции протеин от растителни източници (боб, нахут, леща) или 1 порция от животински източници (месо, риба и яйца) всеки ден.

Ядките също съдържат протеини, но цели ядки, включително фъстъци, не трябва да се дават на деца под 5 години, в случай че се задавят. 

Опитайте се да давате на детето си поне 1 порция мазна риба (като скумрия, сьомга) на седмица. Тъй като мазната риба може да съдържа ниски нива на замърсители, не е добре да се прекалява. 

Желязото е от съществено значение за здравето на вашето дете, за това помогнете на детето си да получи достатъчно, като предлагате храни в който се съдържа, като месото и рибата, което се усвоява лесно от тялото. И от растителни храни, което е по-малко усвоимо от тялото. 

Ако детето ви не яде месо или риба, то ще получи достатъчно желязо, ако му дадете много други храни, богати на желязо, като  зелени листни зеленчуци, боб и леща.

Децата, които не ядат месо или риба, са по-склонни да страдат от недостиг на желязо, което може да доведе до желязодефицитна анемия. Това може да повлияе на физическото и умственото развитие на вашето дете.

5. Мазнини

Малките деца, особено тези под 2-годишна възраст, се нуждаят от енергията, осигурена от мазнините. Има и някои витамини, които се съдържат само в мазнините.

Ето защо храни като пълномаслено мляко, пълномаслено кисело мляко, сирене и мазна риба са толкова важни.

След като детето ви навърши 2 години, можете постепенно да въведете нискомаслени млечни продукти и да намалите мазнините в други храни – при условие че детето ви яде добре и расте добре.

Следете количеството наситени мазнини в храната, която вашето семейство яде. Опитайте се да го сведете до минимум.

Следните съвети ще ви помогнат да намалите количеството мазнини в ястията на вашето семейство:

- печете на скара или печете храни, вместо да ги пържите;

- по време на готвене обезмаслете мазнината от месни ястия;

 - купувайте по-постни парчета месо и месни продукти с по-ниско съдържание на мазнини, като колбаси и бургери с по-малко мазнини

- свалете кожата от домашните птици;

- намалете количеството месо, което слагате в яхнии и гювечи. Компенсирайте разликата с леща, нарязан грах или накиснат сух боб

- използвайте възможно най-малко олио за готвене. Изберете такъв с високо съдържание на моно- или полиненаситени киселини, като рапично, соево или зехтин. В 

6. Захар

Важно е количеството добавена захар на вашето дете да бъде сведено до минимум, за да се предотврати кариесът.

- намалете количеството сладки храни и напитки на вашето дете;

- предлагайте само сладки храни и напитки по време на хранене, а не като лека закуска;

- избягвайте да давате сладки храни и напитки на детето си преди лягане

Захарта се намира в много различни видове храни и напитки, включително сладкиши, сладкиши, конфитюр, плодови кисели мляка, газирани напитки и сокове.

Газираните напитки могат да увредят зъбния емайл, така че не трябва да се дават на малки деца. Най-добре е да предложите на детето си да пие вода или фреш от пресни плодове.

Деца под 12 месеца не се нуждаят от плодов сок или смути. Ако решите да ги дадете на детето си, предложете разреден плодов сок (1 част сок към 10 части вода), сервиран с храната. Сервирането му с храна помага за намаляване на риска от кариес.

От 4-годишна възраст е добре да давате на детето си неразреден плодов сок или смути, но се придържайте към не повече от 1 чаша (около 150 ml) на ден, сервирана с храна.

7. Сол

Няма нужда да добавяте сол към храната на вашето дете. Повечето храни вече съдържат достатъчно сол.

Твърде много сол може да предизвика у детето ви вкус към солени храни и да допринесе за високо кръвно налягане в по-късна възраст.

Цялото ви семейство ще има полза, ако постепенно намалите количеството сол при готвене. Опитайте се да ограничите количеството солени храни на вашето дете и винаги проверявайте етикетите на храните.





0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.