Сезонни храни, които да включим в детското меню
Декември е краят, но ни носи и усещането за нещо ново, по-добро, което предстои. Носи настроение, успокоение и е времето в което можем да се насладим на компанията на най-близките ни.
Завладяни от Коледна еуфория, не пропускайте на трапезата ви винаги да има сезонни храни.
Ето и какви са те през този месец:
1. Кореноплодни зелечуци, като цвекло, моркови, картофи, пащърнак, целина, ряпа, алабаш, лук, чесън
Ряпата съдържа много фибри, минерали, ензими и витамини В1, В2, С, Е и други.
Целината има антисептични свойства, тонизира, укрепва имунитета, подобрява мозъчната дейност. Съдържа още витамин С, А, В1, В2, желязо, магнезий, калий, фолиева киселина и други.
Червеното цвекло съдържа фибри, желязо, фолиева киселина, магнезий и други. Полезно при анемия.
Лук - той съдържа витамин С и сяра. Има антисептични, стимулиращи и диуретични свойства.
Чесън - богат на витамин С. Чесънът помага при вирусни и грипни заболявания, стимулира кръвообръщението, има тонизиращо и антибактериално действие.
Алабаш - Както всички кореноплодни зеленчуци и алабашът съдържа много полезни витамини, аминокиселини, минерали, белтъчини и фибри. Съдържа витамин С, В, А, Е, калций, фолиева киселина, цинк, магнезий, калций и други. Има благоприятен ефект при астма, бронхит, анемия, укрепва имунната система.
Репичките съдържат големи количества витамин С. Хидратират кожата, подобряват храносмилането, пречистват кръвта.
Морковите са богати на витамин А, С и В. Тяхната консумация засилва имунната система, подобрява зрението, подобрява паметта, предпазва от възпалителни и сърдечно-съдови заболявания.
Пащърнак - съдържа големи количества витамини, въглехидрати, белтъчини, фибри и минерали. Пащърнакът има антисептични, диуретични и съдоразширяващи свойства.
2. Семейство зелеви, сурови, сготвени или ферментирали те са изключително полезни
Цветното зеле е много хранително. То съдържа много целулоза, а също така и минерални соли (калий, фосфор, манган, калций и желязо). Също така например, желязото в него е два пъти повече отколкото в зеления грах, пипера, салатата и три пъти повече от количеството в патладжаните и тиквичките. Има много витамини В1, В2, РР, каротин и изобилие от витамин С.
Според американски специалисти в областта на гастроенерологията киселите зелки лекуват язвата два пъти по-бързо.
Броколите - има много полезни свойства, полезни за костите, те са богати на витамин К.
Кейлът, още познат като листно или къдраво зеле, съдържа голямо количество витамин К, С и А. Нивото на витамин С в кейла е 18 пъти по-високо от това в морковите и 4 пъти по-високо от това в спанака.
Празът е един от най-силно витаминозните листни и стволови зеленчуци.
Спанакът е източник на много витамини и минерали, като каротеноиди, които тялото превръща във витамин А, съдържа още витамин C, Витамин К, Фолиева киселина, Желязо, Калций, калий, магнезий и витамини В6 и Е.
3. Животински продукти - свинско месо, телешко, пуешко.
Богати на В12, желязо, цинк и протеини.
Телешкото или говеждо месо е богато също на калий, фосфор, магнезий, цинк, селен и желязо.
Пуешкото съдържа витамин А и Е, микроелементи като фосфор, калций, калий, сяра, селен, желязо, натрий, магнезий, йод, манган. А също и на следните витамини – РР, В6, В12, В2.
4. Риба - традиционно за месесец Декември шаранът за Никулден.
5. Не пропускайте плодовете - царицата тук е тиквата. Тя е с високо съдържание на витамин A, C. В тиквата има много калий, групата В и бета каротин.
Обелени и изпечени, семките на тиквата са също много полезни, а и вкусни. В тях се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Богати са на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. Съдържат високо количество магнезий.
Ябълки - полезни за храносмилането,съдържат витаминЦ, Витамин А (с 50% повече, отколкото в портокалите), калций,калии,фосфор,желязофолиева кисилина,
Круши - доставят на организма диетични фибри, витамин С и витамин К, минерали (като мед и калий) и антиоксиданти.
Дюли - съдържа значително количество пектин, целулоза, витамин C, витамин B3 (ниацин), фосфор, калций, магнезий, натрий, в по-ограничени количества и мед, манган, кобалт витамин A и желязо.
Мушмули - съдържат високи нива витамин А, B, С, както и минералите желязо, калций, калий, натрий, фосфор и други.
Нар - притежава силен антибактериален и противовирусен ефект;
Райска ябълка - богата на бета каротин, йод,магнезий,желязо,калий
6. Пресни подпправки - заложете на копър,магданоз, розмарин и салвия.
7. Не забравяйте и полезните мазнини добавени от консумацията на ядки - орехи, бадеми и лешници. :) (Напомняме, че до 5г възраст не се дават цели ядки на дете.)
Все още няма коментари.