Зеленчуци и плодове

Сезонни храни, които да включим в детското меню

Декември е краят, но ни носи и усещането за нещо ново, по-добро, което предстои. Носи настроение, успокоение и е времето в което можем да се насладим на компанията на най-близките ни. 

Завладяни от Коледна еуфория, не пропускайте на трапезата ви винаги да има сезонни храни. 

Ето и какви са те през този месец: 

1. Кореноплодни зелечуци, като цвекло, моркови, картофи, пащърнак, целина, ряпа, алабаш, лук, чесън 

Ряпата съдържа много фибри, минерали, ензими и витамини В1, В2, С, Е и други.

Целината има антисептични свойства, тонизира, укрепва имунитета, подобрява мозъчната дейност. Съдържа още витамин С, А, В1, В2, желязо, магнезий, калий, фолиева киселина и други.

Червеното цвекло съдържа фибри, желязо, фолиева киселина, магнезий и други. Полезно при анемия.

Лук - той съдържа витамин С и сяра. Има антисептични, стимулиращи и диуретични свойства.

Чесън - богат на витамин С. Чесънът помага при вирусни и грипни заболявания, стимулира кръвообръщението, има тонизиращо и антибактериално действие.

АлабашКакто всички кореноплодни зеленчуци и алабашът съдържа много полезни витамини, аминокиселини, минерали, белтъчини и фибри. Съдържа витамин С, В, А, Е, калций, фолиева киселина, цинк, магнезий, калций и други. Има благоприятен ефект при астма, бронхит, анемия, укрепва имунната система.

Репичките съдържат големи количества витамин С. Хидратират кожата, подобряват храносмилането, пречистват кръвта.

Морковите са богати на витамин А, С и В.  Тяхната консумация засилва имунната система, подобрява зрението, подобрява паметта, предпазва от възпалителни и сърдечно-съдови заболявания.

Пащърнак - съдържа големи количества витамини, въглехидрати, белтъчини, фибри и минерали. Пащърнакът има антисептични, диуретични и съдоразширяващи свойства.

2. Семейство зелеви, сурови, сготвени или ферментирали те са изключително полезни

Цветното зеле е много хранително. То съдържа много целулоза, а също така и минерални соли (калий, фосфор, манган, калций и желязо). Също така например, желязото в него е два пъти повече отколкото в зеления грах, пипера, салатата и три пъти повече от количеството в патладжаните и тиквичките. Има много витамини В1, В2, РР, каротин и изобилие от витамин С.  

Според американски специалисти в областта на гастроенерологията киселите зелки лекуват язвата два пъти по-бързо.

Броколите - има много полезни свойства, полезни за костите, те са богати на витамин К.

Кейлът, още познат като листно или къдраво зеле, съдържа голямо количество витамин К, С и А. Нивото на витамин С в кейла е 18 пъти по-високо от това в морковите и 4 пъти по-високо от това в спанака. 

Празът е един от най-силно витаминозните листни и стволови зеленчуци. 

Спанакът е източник на много витамини и минерали, като каротеноиди, които тялото превръща във витамин А, съдържа още витамин C,  Витамин К, Фолиева киселина, Желязо, Калций, калий, магнезий и витамини В6 и Е.

3. Животински продукти - свинско месо, телешко, пуешко.

Богати на В12, желязо, цинк и протеини.

Телешкото или говеждо месо е богато също на калий, фосфор, магнезий, цинк, селен и желязо.  

Пуешкото съдържа витамин А и Е, микроелементи като фосфор, калций, калий, сяра, селен, желязо, натрий, магнезий, йод, манган. А също и на следните витамини – РР, В6, В12, В2. 

4. Риба - традиционно за месесец Декември шаранът за Никулден. 

5. Не пропускайте плодовете - царицата тук е тиквата. Тя е с високо съдържание на витамин A, C. В тиквата има много калий, групата В и бета каротин.  

Обелени и изпечени, семките на тиквата са също много полезни, а и вкусни. В тях се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Богати са на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. Съдържат високо количество магнезий. 

Ябълки - полезни за храносмилането,съдържат витаминЦ, Витамин А (с 50% повече, отколкото в портокалите), калций,калии,фосфор,желязофолиева кисилина, 

Круши - доставят на организма диетични фибри, витамин С и витамин К, минерали (като мед и калий) и антиоксиданти.

Дюли -  съдържа значително количество пектин,  целулоза, витамин C, витамин B3 (ниацин), фосфор, калций, магнезий, натрий,  в по-ограничени количества и мед, манган, кобалт витамин A и желязо.

Мушмули - съдържат високи нива витамин А, B, С, както и минералите желязо, калций, калий, натрий, фосфор и други.

Нар - притежава силен антибактериален и противовирусен ефект;

Райска ябълка -  богата на бета каротин, йод,магнезий,желязо,калий

6. Пресни подпправки - заложете на копър,магданоз, розмарин и салвия. 

7. Не забравяйте и полезните мазнини добавени от консумацията на ядки - орехи, бадеми и лешници. :) (Напомняме, че до 5г възраст не се дават цели ядки на дете.)


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.