бебе яде риба

Сьомга за бебета – кога да се въведе и рецепти

Мисълта за добавяне на риба в храненето на бебето, след като започне да яде твърда храна, може да не се хареса на родителя, като се има предвид факта, че рибата е една от най-често срещаните алергични храни. Рибата не е сред първите храни, когато става дума за бебешка храна. Все пак някои риби като сьомга и сардини  са богати на омега-3 мазнини и  могат да помогнат за развитието на мозъка на вашето бебе.


Безопасно ли е бебетата да ядат сьомга?

Сьомгата е богат източник на важни хранителни вещества като витамин D, цинк, желязо, протеини и много други и може да бъде включена в храненето на бебето, при условие че то не е алергично към нея и я яде в умерени количества. Важнои е все пак това да бъде обсъдено с педиатърът на детето.

Трябва внимателно да изберете рибата. Поради замърсяването, много реки имат прекомерни количества метали, по-специално живак, за който е известно, че причинява увреждане на мозъка. Така че, докато купувате сьомга, не забравяйте да купувате прясна сьомга.


Кога да въведем сьомгата на бебета

Въпреки, че има хора, които спокойно биха предложили сьомгата, като първа храна на бебето си, ние все пак смятане, че е добре да се добавим към хранитете  на вашето бебе, когато то е малко по-голямо, да речем около 7-8 месеца. Рибата трябва да бъде правилно приготвена и да се дава на бебето в малки количества. Когато го въвеждате за първи път, следете за признаци на алергия. Не въвеждайте друга нова храна с тази риба. Ако забележите нещо обичайно, консултирайте се с педиатър и спрете да давате риба на вашето бебе.


Ползи от сьомгата за бебета

Храненето със сьомга може да бъде полезно за здравето на мозъка на вашето бебе.

Омега-3 мастните киселини в сьомгата могат да помогнат за развитието на мозъка, нервите и зрението на вашето бебе. 

Според някои източници включването на сьомга в диетата на вашето бебе също може да му помогне да спи по-добре.


Кое е по-добро за кърмачета – дивата или отгледаната сьомга?

Това може да бъде ябълка на раздора за много хора по света, които консумират сьомга, но има съществени три параметъра, според които трябва да вземете решение, а именно замърсяване, околна среда и нива на съдържание на омега-3 мастни киселини. Бебешката храна със сьомга определено е полезна за тяхното здраве, но изборът, който ще направите зависи от много фактори. В идеалния случай дивата уловена сьомга в Аляска би била с добро качество и сьомгата е достъпна през цялата година. Отглежданата сьомга се среща навсякъде по света. За съжаление, отглежданата сьомга обикновено съдържа токсини от антибиотиците и пестицидите, които се използват. Храната, която получават, също е бедна на хранителни вещества, което от своя страна се отразява на качеството на месото, което се получава от тях. Така че от здравословна гледна точка, уловената дива сьомга е предпочитаният избор не само за бебета, но и за възрастни.


Може ли сьомгата да причини задушаване при бебета?

Сьомгата е много мека риба с малко или никакви кости. За разлика от черупчестите, които могат да представляват опасност от задавяне както за бебета, така и за възрастни, сьомгата не е често срещана опасност от задавяне. Уверете се, че сте прокарали ръцете си през рибата, за да премахнете всички кости, които може да попаднете, преди да приготвите сьомга за бебета.


Могат ли бебетата да имат алергия към сьомга?

Въпреки че само много малък процент от хората са алергични към нея, сьомгата, подобно на другите риби с перки, е хранителен алерген. Подобно на други храни, не забравяйте да дадете малко на бебето си, за да започнете, за да тествате водите. След като видите, че няма нежелана реакция, можете да започнете да увеличавате количеството сьомга в диетата на вашето бебе. Някои хора може да имат семейни алергии към морски дарове, в който случай се препоръчва да се консултирате с вашия лекар и алерголог, за да сте сигурни, че вашето бебе е в безопасност.


Как да храним със сьомга?


Ето как можете да добавите сьомга към диетата на вашето бебе в различни периоди от ранните му години. 


От 6 до 12 месеца

Това би било идеалното време да въведете сьомга в диетата на вашето бебе. Уверете се, че всички кости са отстранени и че рибата е сготвена добре. Количеството на рибата нека не надвишава 10% от общото количество пюре. 


От 12 до 18 месеца

Може да я добавите към паста, сандвич с авокадо или домат. 


От 18 до 24 месеца

Сладкишите със сьомга са чудесна храна за въвеждане на този етап. Уверете се, че оставяте бебето си да усети структурата и формата на рибата. Това им помага да свикнат с храната, която ядат.


Здравословни рецепти със сьомга за бебета

Пюре от сьомга, броколи и спанак

Съставки:

- 1-2 с.л масло

- 50г лук, нарязан.

- 1 ч.ч. картофи, нарязани на кубчета

 - 100 грама сьомга

- 1 ч.ч  цветчета броколи

- 30 грама бейби спанак

 - 75 мл готварска сметана  (за по-големи дечица)

 - 300 мл вода

- 1/2 ч.л лимонов сок

Начин на приготвяне: 

Разтопете маслото в тиган и запържете лука и спанака.

Добавете парчета сьомга, броколите, картофите, водата и гответе за 10 - 15 минути.

Разбъркайте с готварската сметана (става страхотно с оризова или кососова) и оставете да къкри за около 5 минути. След това изключете котлона и оставете сместа да се охлади.

След това разбъркайте сместа до гладка и пюрирана смес.



 Вкусно ризото със сьомга

Съставки:

- ¼ глава лук

- 1 скилидка чесън

- 150 грама филе от сьомга

- 1 ч.л. растително масло

- 20 грама грах

- 25 грама бял ориз

Начин на приготвяне: 


Загрейте фурната на 180°C.

Лукът и чесънът се нарязват на кубчета.

Увийте сьомгата във фолио и поставете във фурната за около 20 минути или докато месото се изпече напълно.

През това време загрейте олиото в тиган и задушете лука и чесъна.

Добавете ориза и граха.

Добавете вода към сместа и покрийте и оставете да къкри, докато оризът се свари напълно. Това трябва да отнеме около 10-15 минути.

След като оризът се свари, смесете със сьомгата. Гответе още 2-3 минути, след което изключете котлона.


Сьомгата е много питателна и може да бъде включена в диетата на бебето, след като то започне да яде твърди храни. За да го включите в диетата на вашето бебе, консултирайте се с вашият педиатър. След като той даде зелена светлина, опитайте рецептите по-горе и оставете бебето си да се наслади на тази вкусна риба!



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.