Супер зелени спагети
Всички знаем колко полезни са зелените храни и колко трудно понякога е да накараш малкото дете у дома да ги хапне. Но кой отказва на една порция спагети?
Нашият главен герой в тази рецепта е кейлът.
Кейлът придобива все по-голяма популярност и е известен, като суперхрана. Познат като къдраво зеле, богат на редица полезни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти. Особенополезен е през зимата, когато имаме нужда от силна подкрепа за имунитета ни, така че да се предпазим от върлуващите вируси.
Кейлът е изключително богат на витамин A, витамин C и редица други полезни вещества, надминавайки по съдържание останалите зеленчуци многократно. Съдържанието му на витамин С е почти 3 пъти повече от лимоните и 4 пъти повече от спанака.
Има високо съдържание и на фибри, като само с една чаша кейл можем да си набавим 10% от необходимото за деня количество.
Наред с това, кейлът съдържа завидни количества витамин B1, B2, B3 и Е, както и редица ценни минерали, като мед, калий, магнезий и калций. В състава му присъстват и белтъчини, омега-3 мастни киселини и фолиева киселина.
Всичко това го прави изключително полезен хранителен продукт, който непременно трябва да присъства в менюто на всеки от нас.
Предлагаме ви бърза идея за здравословни супер зелени спагети. Рецепта за под 15 минута.
Необходими продукти (за 2 порции):
- 150 гр спагети;
- 2 скилидки чесън;
- 200 г кейл;
- 30 г пармезан;
- 30 г рикота;
Начин на приготвяне:
1. Сварете спагетите в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета.
2. Обелете скилидките чесън. Отделете листата на кейла от стъблата. Задушете в тигат под кашпак чесъна и кейла за 5 минути.
3. В блендер сипете половин супена лъжица зехтин и финно настъргания пармезан. Добавете и задушениете листа кейл и скилидки чесън. Пасирайте до гладкост. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Прецедете спагетите, като запазите 1 ч.ч. от водата им.
5. Сипете зеления сос в тигана. Добавете спагетите и разбъркайте добре. Ако е небоходимо добавете вода от варенето на пастата.
6. Разделете спагетите в две дълбоки чинии. Поръсете с рикота и тънка струйка зехтин екстра върджин. Консумирайте веднага.
Ако искате още плътност и вкус може да добавите 1 ч.ч. от любимата ви сметана за готвене - от кашу,овес или кокос. Ще станат неустоими.
Също така може да гарнирате с чери доматчета и пресен босилек.
Все още няма коментари.