Зелени спагети

Супер зелени спагети

Всички знаем колко полезни са зелените храни и колко трудно понякога е да накараш малкото дете у дома да ги хапне. Но кой отказва на една порция спагети? 

Нашият главен герой в тази рецепта е кейлът. 

Кейлът придобива все по-голяма популярност и е известен, като суперхрана. Познат като къдраво зеле, богат на редица полезни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти. Особенополезен е през зимата, когато имаме нужда от силна подкрепа за имунитета ни, така че да се предпазим от върлуващите вируси. 

Кейлът е изключително богат на витамин A, витамин C и редица други полезни вещества, надминавайки по съдържание останалите зеленчуци многократно. Съдържанието му на витамин С е почти 3 пъти повече от лимоните и 4 пъти повече от спанака. 

Има високо съдържание и на фибри, като само с една чаша кейл можем да си набавим 10% от необходимото за деня количество.

Наред с това, кейлът съдържа завидни количества витамин B1, B2, B3 и Е, както и редица ценни минерали, като мед, калий, магнезий и калций. В състава му присъстват и белтъчини, омега-3 мастни киселини и фолиева киселина.

Всичко това го прави изключително полезен хранителен продукт, който непременно трябва да присъства в менюто на всеки от нас.


Предлагаме ви бърза идея за здравословни супер зелени спагети. Рецепта за под 15 минута. 

Необходими продукти (за 2 порции): 

- 150 гр спагети;

-  2 скилидки чесън;

-  200 г кейл;

- 30 г пармезан;

- 30 г рикота;


Начин на приготвяне:

1. Сварете спагетите в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета.

2. Обелете скилидките чесън. Отделете листата на кейла от стъблата. Задушете в тигат под кашпак чесъна и кейла за 5 минути.

3. В блендер сипете половин супена лъжица зехтин и финно настъргания пармезан. Добавете и задушениете листа кейл и скилидки чесън. Пасирайте до гладкост. Овкусете със сол и черен пипер.

4. Прецедете спагетите, като запазите 1 ч.ч. от водата им.

5. Сипете зеления сос в тигана. Добавете спагетите и разбъркайте добре. Ако е небоходимо добавете вода от варенето на пастата.

6. Разделете спагетите в две дълбоки чинии. Поръсете с рикота и тънка струйка зехтин екстра върджин. Консумирайте веднага.

Ако искате още плътност и вкус може да добавите 1 ч.ч. от любимата ви сметана за готвене - от кашу,овес или кокос. Ще станат неустоими. 

Също така може да гарнирате  с чери доматчета и пресен босилек. 


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.