филийка с домашен течен шоколад

Течен шоколад за деца

Домашно приготвения течен шоколад може да бъде питателна опция за деца, когато е направена със здравословни съставки и се консумира умерено. 

Ето някои причини, поради които може да бъде полезно допълнение към диетата на детето:

- Богати на хранителни вещества съставки:  Обикновено съдържа съставки като лешници, какао на прах, кокосово масло и естествени подсладители като кленов сироп или нектар от агаве. Лешниците са богати на здравословни мазнини, протеини, фибри и различни витамини и минерали, включително витамин Е, манган и фолат. Какаото на прах е добър източник на антиоксиданти и минерали като желязо и магнезий.

- По-здравословна алтернатива: За разлика от закупения от магазина течен шоколад, който често съдържа добавени захари, палмово масло и изкуствени съставки, домашно приготвената алтернатива ви позволява да контролирате качеството и количеството на съставките. Като използвате естествени подсладители и избягвате нездравословни добавки, можете да създадете по-здравословен вариант за цялото семейство. 

- Без млечни или животински продукти: Не съдържа млечни и други животински съставки, което я прави подходяща за деца с алергии към белтъка на кравето мляко или непоносимост към лактоза. 

- Гъвкава и вкусна:  Може да я консумирате по различни начини, като намазване върху препечени филийки, палачинки или плодови филийки, или да се използва като дип за гевреци или крекери. Вкусна и може да бъдете спокойни, че включвате богати на хранителни вещества в диетата на децата си.

- Умереността е ключова: Въпреки че домашно приготвения течен шоколас може да бъде питателна добавка към диетата на детето, важно е да я консумирате умерено. Все пак има относително високо съдържание на калории и мазнини поради ядките и кокосовото масло. Насърчавайте детето си да му се наслаждава като част от балансирана диета, заедно с други храни, богати на хранителни вещества.

Ето една проста рецепта за домашен течен шоколад, който е идеален за деца:

Съставки:

- 1 чаша сурови лешници (може да замените с лешников тахан)

- 1/4 чаша какао на прах (важно е да бъде с високо качество)

- 1/4 чаша кленов сироп или нектар от агаве (при липса на алергии може да замените с мед)

 - 2-3 супени лъжици кокосово масло, разтопено

- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт

- Щипка сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната си до 175°C. Разпределете лешниците върху тава за печене на един слой и ги запечете за около 10-12 минути, докато се ухаят и леко покафенеят. Следете ги, за да не изгорят.

След като се изпекат, прехвърлете лешниците върху чиста кухненска кърпа. Разтрийте лешниците с кърпата, за да отстраните люспите възможно най-много. Няма проблем, ако все пак останат някои. 

Поставете обелените лешници в кухненски робот или високоскоростен блендер. Смесете ги, докато образуват гладка кремообразна консистенция на ядково масло, като изстържете стените на купата, ако е необходимо. Този процес може да отнеме няколко минути в зависимост от мощността на вашия блендер или кухненски робот.

Добавете какаото на прах, кленовия сироп или нектара от агаве, разтопеното кокосово масло, екстракта от ванилия и щипка сол към лешниковото масло в кухненския робот или блендер.

Продължете да бъркате, докато всички съставки се смесят добре и сместа стане гладка и кремообразна. Опитайте и коригирайте сладостта или шоколадовия вкус по желание, като добавите повече кленов сироп или какао на прах.

След като домашно приготвения течен шоколад достигне желаната консистенция и вкус, прехвърлете го в чист, херметически затворен буркан или контейнер.

Съхранявайте го в хладилник до две седмици. Преди употреба го оставете на стайна температура за няколко минути, за да омекне леко.


Насладете се на този домашно приготвен течен шоколад, намазана върху препечени филийки, плодове, палачинки или като дип за гевреци и крекери. Това е вкусна и по-здравословна алтернатива на закупените от магазина шоколади, идеална както за деца, така и за възрастни!


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.