бебе,пюрета,зеленчуци,плодове

Твърди храни - Моментът на бавното и постепенно начало

Изграждането на вкусове у децата започва от най-ранна детска възраст. Затова е изключително важно как ще подходим в представянето на новите вкусове. 

Вашето бебе готово ли е за твърди храни?

Кърмата или адаптираното мляко е единствената храна, от която се нуждае Вашето новородено. Американската академия по педиатрия препоръчва изключително кърмене през първите шест месеца след раждането.

Но на възраст от 4 до 6 месеца повечето бебета са готови да започнат да ядат твърди храни като допълнение към кърменето или храненето с адаптирано мляко. През това време бебетата обикновено спират да използват езика си, за да избутват храната от устата си и започват да развиват координация, за да преместват твърдата храна от предната част на устата към задната част за преглъщане.

Освен възрастта са налице и други признаци, че Вашето бебе е готово за твърди храни:

- държи главата си в стабилна, изправена позиция;

- може да седи с опора;

- бърка в уста с ръцете или играчките си;

- проявява  желание за храна, като се навежда напред и отваря устата си.

Какво да предложите и кога?

В началото на захранването не изключвайте кърменето или млечната формула на бебето. 

Започнете просто.

Предлагайте храни с една съставка, които не съдържат захар или сол. 

Изчакайте три до пет дни между всяка нова храна, за да видите дали бебето Ви има реакция като диария, обрив или повръщане.

След като въведете храни с една съставка, можете да ги предлагате и в комбинация.

Важни хранителни вещества. 

Желязото и цинкът са важни хранителни вещества през втората половина на първата година на Вашето бебе. Тези хранителни вещества се намират в месни пюрета и еднозърнести, обогатени с желязо зърнени култури. 

За това тук е добре да добавите зърнените храни. Може да започнете с безглутенови като ориз, просо, елда, царевица и да добавите овесени ядки, спелта, ръж, ечемик, лимец, пшеница.

Може да си приготвите малко количество брашно от един вид зърно, тъй като имат малка трайност.

Отделете 2 шепи зърно от изпраната култура (например елда), измийте го добре и го разстелете на тънък слой в тава. Сложете го за около 40 минути в предварително загрята на 60 градуса фурна с вентилатор, за да се изсуши, като го разбърквате често. Сушенето е необходимо, за да се консервира зърното. Изсушеното и охладено зърно се смила на брашно с мелничка за кафе. Колкото по-фино е смляно, толкова по-гладка и нежна текстура ще има готовата каша. Съхранявайте в плътно затворен буркан в хладилника. Така брашното може да престои седмица-две. 

Как да приготвите самата каша: смесете 1 супена лъжица от брашното с 4 супени лъжици (60 милилитра) кърма или млечна формула. Нека в началото е по-рядка, предложете 2-3 лъжички, след което постепенно увеличавайте количеството и гъстотата. Може да добавите и плод и/или тахан.

Добавете зеленчуци и плодове.

Постепенно въведете еднокомпонентни пюрирани зеленчуци и плодове, които не съдържат добавена захар или сол. Изчакайте три до пет дни между всяка нова храна. Нашият съвет е да следвата себе си и детето си и сами да определите последователността. 

Страхотни първи зеленчуци са тиква, тиквичка, морков, картоф, пащърнак, сладък картоф, броколи, карфиол, спанак, грах. 

След това предложете ситно нарязани храни. На възраст от 8 до 10 месеца повечето бебета могат да се справят с малки порции фино нарязани храни като меки плодове, зеленчуци, тестени изделия, сирене, добре сварено месо, бебешки крекери и сухи зърнени храни.

Ако бебето ми откаже първото си хранене?

Бебетата често отхвърлят първите си порции пюрирани храни, защото вкусът и текстурата са нови. Ако бебето ви отказва храненето, не го насилвайте. Опитайте отново след седмица. Ако проблемът продължава, говорете с Вашия педиатър, за да отхвърлите евентуален проблем. 

Да предлагаме ли потенциални храни алергени?

Препоръчително е да давате на бебето потенциални храни алергени, когато въвеждате други допълващи храни.

Потенциално алергизиращите храни включват:

- Фъстъци и черупкови плодове;

- Яйце;

- Продукти от краве мляко;

- Пшеница;

Риба и морски продукти;

- Соя.

Няма доказателства, че късното въвеждане на тези храни може да помогне за предотвратяване на хранителни алергии.

Всъщност ранното въвеждане на храни, съдържащи фъстъци, може да намали риска бебето Ви да развие хранителна алергия към фъстъци.

И все пак, особено ако някой от близките роднини има хранителна алергия, дайте на детето си да опита за първи път силно алергенна храна у дома, с наличен перорален антихистамин. Ако няма реакция, храната може да се въведе в постепенно увеличаващи се количества.

Да предлагаме ли сок?

Не давайте сок на Вашето бебе, ако не е навършило 1 година. Сокът не е необходима част от диетата на бебето и не е толкова ценен, колкото целият плод. Твърде много сок може да допринесе за проблеми с теглото и диария. Пиенето на сок през целия ден може да доведе до кариеси.

Ако все пак решите да давате сок на Вашето бебе, уверете се, че е 100% плодов сок и го разредете с вода в съотношение 1 към 3.

Безопасност в детското хранене през първата година.

  1. Не предлагайте домашно непастьоризирано краве мляко или кисело мляко като заместващо хранене на кърма или адаптирано мляко. Кравето мляко не отговаря на хранителните нужди на бебето – то не е добър източник на желязо и може да увеличи риска от недостиг на желязо.
  2. Избягвайте мед - може да съдържа спори, които могат да причинят сериозно заболяване, по-известно като детски ботулизъм.
  3. Не предлагайте храни, които могат да накарат бебето Ви да се задави. Докато бебето Ви напредва в яденето на твърди храни, предлагайте ги нарязани на малки парчета. А колко точно "малки" трябва да бъдат малките парчета във всяка възраст на детето, може да видите в нашия блог-пост по темата https://www.facebook.com/groups/298286909124661/permalink/487514740201876
  4. Жълтъкът трябва да бъде варен точно 13 мин., за да се отстрани рискът от салмонела.
  5. Сиренето трябва да се обезсоли. С бисквитки, солетки и пълнозърнести храни трябва да се съобразява предложеното количество, защото съдържат много фибри и ускоряват пасажа на червата, което пък означава, че хранителните вещества се отделят неусвоени.
  6. Ядки -  хирурзите не препоръчват прием на ядки до 5-годишна възраст. След втората годинка може да се предложат много ситно смлени в състава на някакво ястие (примерно кекс с орехови ядки).
  7. Не се препоръчват пробиотици и имуностимулиращи вещества, ако децата се хранят правилно или няма медицинска причина за въвеждането им.
  8. Избягвайте консумацията на зеленолистни зеленчуци, които не са преминали термична обработка, поради високото съдържание на нитрати в тях и невъзможността на детския организъм да се справи с тях.

Направете храненията управляеми

По време на хранене говорете с бебето си и му помагайте през процеса. За да направите времето за хранене приятно:

Останете седнали. Веднага след като бебето Ви може да седи лесно без опора, използвайте столче за хранене с широка, стабилна основа. Закопчайте предпазните колани.

Насърчавайте изследването. Бебето Ви вероятно ще си играе с храната си. Уверете се, че храните с пръсти са меки, лесни за преглъщане и натрошени на малки парчета.

Въведете прибори. Предложете на бебето лъжица, която да държи, докато го храните с друга лъжица. Когато сръчността на Вашето бебе се подобри, насърчавайте го да използва лъжица.

Предложете чаша. Храненето на вашето бебе с кърма или адаптирано мляко от чаша по време на хранене може да помогне да проправите пътя за отбиване от шише. Около 9-месечна възраст Вашето бебе може да е в състояние да пие от чаша самостоятелно.

Сервирайте ястието в индивидуални порции. Ако храните бебето си директно от буркан или контейнер, слюнката върху лъжицата може бързо да развали остатъците. Вместо това поставете порцията в чиния. Отворените буркани с бебешка храна могат безопасно да се съхраняват в хладилник за два до три дни.

Избягвайте борбите за власт. Ако бебето Ви отказва нова храна, не настоявайте. Просто опитайте отново друг път.

Знайте кога да се откажете. Когато Вашето бебе се нахрани, то може да заплаче или рязко да откаже хранене. Не го насилвайте с допълнителни хапки.

Освен това не се опитвайте да накарате бебето си да яде колкото е възможно повече преди лягане, за да спи през цялата нощ. Няма доказателства, че това работи.

Насладете се на небрежния поднос, лепкавите ръце и лепкавото лице на Вашето бебе. Вие изграждате основата за здравословно хранене за цял живот. 


Източници: 

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.