децата, които играят заедно

Важни социални умения за деца

Добрите социални умения позволяват на децата да се радват на по-пълноценни взаимоотношения с връстници. Създаването на приятели изисква практика и можете да помогнете на детето си, като разигравата социални ситуации и ролеви игри заедно. Използвайте всеки подходящ момент за да дадете нагледен пример и да  помогнете на децата си да се справят по-добре.

Този проес може да бъде сложен, объркващ, но определено ще ви отплати в бъдеще.  А ето и  5-те най-важни социални умения за децата.

1. Споделяне

Споделянето е част от ежедневието. Това не означава, че е лесно! Желанието да споделите лека закуска или да споделите играчка може много да помогне на децата да създадат и запазят приятели.

Когато учите децата на концепцията за споделяне, можете да надргажадате спрямо възрастта,  е важно да вземете предвид развитието на мозъка на детето. 

2. Следване на указанията

Следването на указанията става особено важно, когато детето ви навлезе в училищните години. Това означава да имате способността да слушате, да разбирате очакванията и да изпълнявате навреме. Имайте предвид обаче, че многоетапните указания са предизвикателство за малки деца. За да им помогнете да развият способността да следват указания, давайте им една посока наведнъж.

Може да играете игри със следване на указания. 

3. Осъществяване на зрителен контакт

Добрият зрителен контакт е важна част от комуникацията. Някои деца се борят да погледнат човека, с когото говорят. Може дори да покажете на децата си какво е чувството да разговаряш с някой, който не прави зрителен контакт. Поканете ги да разкажат друга история и установете подходящ зрителен контакт, докато говорят.

4. Търпение

Нормално е малките деца да са нетърпеливи. Търпението обаче наистина е едно от най-възнаграждаващите социални умения за децата. Важно е да запомните, че всяко дете има различен темперамент и те се учат на търпение по различни начини.

Една стратегия може да работи добре за едно малко дете, може да не работи за друго и това е добре. Целта е да намерите какво работи за вашето дете и да използвате тези техники, за да му помогнете да управлява ситуации, които изискват търпение.

Търпението наистина е добродетел! Като го представите сега, можете да настроите детето си да се възползва от многото предимства на това умение през целия си живот.

Например: Практикувайте редуване с настолни игри.

Опитайте се да го тренирате и да го подготвите колкото е възможно повече при всяка възможност, било то хранене на масата или качване в колата. Помага за социалните му умения.

5. Използване на маниери

Добрият етикет и социалните маниери са основни житейски умения, които подобряват личното, социалното и емоционалното развитие на всеки индивид.

Казването на „моля“ и „благодаря“ и използването на добри маниери на масата може да помогне много да помогне на детето ви да привлече вниманието по правилните причини. Учителите, другите родители и другите деца ще уважават добре възпитаното дете.

Колкото повече вашето дете преживява предимствата на социалните умения, толкова по-интуитивни ще станат тези умения за него. Всички деца обаче учат с различна скорост. С практика (и търпение!) знаем, че ще стигнат до там.


В етапа на своето развитие, това са важни умения, които детето трябва да усвои. Бъдете търпеливи, защото може просто да е необходимо малко допълнително укрепване и зрялост, за да наваксате, липсата на социални умения също може да е признак за други проблеми. 


0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.