бебе се храни само

Вашето дете играе ли си с храната? А дали трябва да го спрете?

Малките деца правят всякакви щури неща, които не винаги се приемат с ентусиазъм от родителите им. 

Едно от забавните неща е да си играят с храната, която сте приготвили за тях. Но дали това е нормално действие на изучаване от страна на детето? Ако Вашето мъниче си играе с храната, въпросът е - трябва ли да му позволите?

Отговорът е да.

През главата Ви минават мисли колко лошо е това поведение и как го учи на невъзпитание и липса на уважение към храната. Все пак ползите от тази игра на детето с храната са повече.

Докато играта е контролирана от Вас в рамките на разумното, е добре да свикнете с бъркотията и просто да се усмихвате и изживявате всеки миг с детето си. 


Ето няколко причини защо трябва да оставите децата да си играят с храната

1. Помага за упражняване на фини двигателни умения 

Чрез изучаването на храната се стимулира устната моторика и дори се подпомага речта. 

2. Това е сетивно изживяване 

Точно като възрастен, Вашето дете се наслаждава на ароматите, цветовете, текстурите, хрупкавостта и вкуса на храната си. Оставете чудото да го завладее, докато я изследва. Като резултат детето Ви в крайна сметка ще постави храната в устата си. Да се ​​надяваме.

3. Децата се учат чрез докосване и игра, съответно стават и по-независими 

Играта с храната не е изключение от това правило. Когато оставите детето да експериментира с храната си, Вие всъщност го учите да се храни само. Това насърчава неговата независимост и повишава самочувствието му.

Дали ще използва пръстите си, за да вземе грах, или лъжица, за да яде кисело мляко, да гледате как детето ви се опитва да яде само е очарователно изживяване. Бъдете търпеливи, не бързазйте да го почиствате или помогате, давайки му храната в уста. Вместо това се отпуснете и го мотивирайте да продължава да опитва. Кажете му колко се гордеете с него.

4. Насърчава го да опитва нови храни

Когато детето Ви разкъсва, мирише или оглежда храната си, това не е, защото е придирчиво. Всъщност е точно обратното. Детето помирисва любимото си ястие, отделя с вилица това, което желае да опита от него. 

Като си играят с ястията си, малките деца опознават нови текстури и е по-вероятно да ги опитат. Колкото по-разнообразни са Вашите ястия, толкова повече те ще си цапат ръцете, за да ги изследват. Приемете този експеримент като знак, че вършите добра работа като родител. И преди да се усетите, детето Ви ще изяде цяла дъга от пресни храни.

5.  Дава на родителите малко почивка

Омръзна ли Ви първо да нахраните детето си и след това да ядете студена храна? Гладните родители са капризни като бебета, когато са „ядосани“. Всички ставаме еднакви, когато става въпрос за празен корем.

Използвайте тази възможност, за да моделирате добри хранителни навици и да се насладите на семейни ястия. Това е началото на нов етап в живота на Вашето дете. Това също е шанс за Вас да се свържете с него и да го запознаете с нови вкусове. 

Предимството за Вас, ако детето Ви стане по-уверено в самостоятелното хранене, е възможността да се насладите на някоя топла хапка, докато то е заето да се храни само.

6. Спомени за цял живот

Имате възможността да запечатате най-сладките физиономии от момента, когато ароматите експлодират в устата на детето Ви. Погледът в очите му ще бъде безценен.

Някои страхотни "храни за пръсти", на които Вашето малко дете ще се радва:

1. Авокадо

2. Крекери

3. Кашкавалени пръчици

4. Кюфтенца 

5. Варени или бъркани яйца 

6. Плодове на кубчета

7. Варен грах или царевица


За да избегнем твърде много бъркотия, е добре с нещата да не се прекалява. Има тънка граница между това да позволите на детето си да експериментира с храната и да позволите лоши маниери на масата.


Ето няколко начина да бъдете учтиви, подходящи за възрастта и забавни за всички:

1. Не позволявайте времето за хранене да се превърне във време за игра. 

Ако детето Ви започне да хвърля храната си, махнете чинията и го оставете да играе с играчки. Когато отново е гладно, предложете същата храна.

2. Хранете детето си само когато е гладно.

В противен случай то ще играе от скука и няма да яде нищо.

3. Не препълвайте чинията му.

Така ще има по-малко храна за смачкване.

4. Предлагайте храни, които създават по-малко бъркотия.

5. Поставете постелка около столчето за хранене на Вашето дете.

По-голямата част от бъркотията ще кацне там и почистването ще бъде много по-лесно. Или подгответе семейния домашен любимец. :) 

6. Напомняйте на детето си да казва „моля“ и „благодаря“.

По този начин ще насърчите положителното му поведение на масата.


Оставете детето си да си напълни бузите и ръцете с храна. Поемете си дълбоко въздух и го оставете да играе. Това преживяване е по-ценно и забавно, отколкото си мислите. Докато го наблюдавате и се уверявате, че спазва наложените граници, играта с храна е значимо изживяване за малкото дете. Помага му да развие нови умения и любов към здравословните храни.

Детето Ви ще бъде малко само веднъж. Нека си вземе парче от домашната ви торта и да порови с пръсти в нея. Времето за почистване може да е малко по-дълго за Вас, но Вие създавате страхотни спомени за Вашето малко дете, като същевременно му помагате да развие важни умения.




0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.