Деца, които се хранят с полезна храна.

За детските кухни - държавна или частна кухня

Всяка майка се стреми да осигури най-доброто за развитието на своето дете. Не прави компромис с качеството на плодовете, зеленчуците, месото, варивата и млечните продукти в съставянето на ежедневното меню и прекарва часове, за да подсигури разнообразното хранене на своя наследник. В днешно време тази практика е доста популярна, но в същото време не можем да пренебрегнем факта, че майките се чувстват все по-изтощени, изнервени и изпитващи вина от липсата на достатъчно пълноценно време, в което да обърнат необходимото внимание на своето бебе.

За това представяме двете алтернативи на готвена храна, с които може да подсигурите едно хранене, че понякога и целия ден - държавните и частните детски кухни. 

Нека разгледаме държавната кухня.

На първо място, за да запишем детето си, е необходимо да занесем следните документи във филиала-майка на съответната кухня:

  • собственоръчно заявление от родител;
  • медицинска бележка от лекар за наличие на алергии или други противопоказания;
  • копие от акт за раждане на детето;
  • в някои кухни трябва да се оставят буркани с подходящ винт (малки -190 гр. и големи - 400 гр.) и капачки. 

Закупуват се купони - 21 на брой и се избира филиал, в който да се получава храната. Необходимо е ден предварително да бъде заверен купонът, за да си вземем дневното меню. След това всеки ден се носят три празни бурканчета, срещу които получаваме три пълни с храна съдчета.

Възрастта, до която може да се използва тази услуга е, 3 години.

Менюто в млечните кухни е разнообразно и се изготвя от диетолог. То винаги съдържа три ястия - супа, основно и десерт. Храна се получава само в работни дни.

Държавната кухня предоставя храната срещу купон от 1,30 лв. на ден. Възможно е цената да варира с минимално количество стотинки, в зависимост от района на местоживеене. Месечната такса възлиза на сумата 20-30 лв. Някои общини предоставят намаления на лица в затруднено положение - с ТЕЛК, за деца с един родител и други, изрично определени от всяка община. Когато решим да запишем детето си е добре да позвъним в съответния филиал, за да ни ориентират за специфичните им изисквания.

За частните детски кухни

Записването става по телефона, във филал на кухнята или чрез онлайн поръчка - ден преди желания за получаване на храната.

Тук менюто пристига в кутийки за еднократна употреба и се носи до адрес.

Предимството е за родителите, които нямат време, а желаят да подсигурят пълноценна храната и за по-големи деца - от 3 до 7-годишна възраст.

Менюто в частните кухни, често се изготвя от специалист диетолог; разнообразно и сезонно, а в някои кухни използват и био продукти. То съдържа три ястия - супа, основно и десерт, но повечето частни кухни предлагат и вариант без десерт. Менюто е разделено по възраст - от 10 месеца до 3 години, от 3 до 7 години, над 7 години. Все повече кухни се съобразяват и имат меню за деца с алергии от различен тип. В тези случаи се намалява съдържанието на захар, премахват се млечните продукти, глутен и яйца. Предлагат се различни грамажи, както и менюта за почивните дни.

При частните кухни разнообразието от цени е по-голямо, като често заплащаме допълнително за доставка. 

Какъв ще бъде изборът на всеки родител зависи от ценностите, желанията и финансовите възможности на семейството. ТУК може да откриете частни и детски кухни в страната. 

А за родителите, които желаят храната да бъде приготвена от тях, може да видите идеи ТУК.



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.