захар,сладкиши

Захарта в детското меню


Повечето хора консумират твърде много захар, без дори да го осъзнават. Препоръката на Световната здравна организация е да се намали количеството „свободни захари“, които се приемат. За съжаление в България все още са широко разпространени редица практики като ранното захранване с плодови сокове, добавянето на захар и сол към бебешките пюрета и т.н. Те са напълно отречени от съвременната медицина и нутриционистика.

Но какво точно са „свободни захари“?

Това са всички захари, които се добавят към храни или напитки или присъстват естествено в неподсладени плодови сокове, плодови пюрета и пасти, както и мед или сиропи. Това не включва естествените захари, открити в плодовете, зеленчуците и млякото.

Не повече от 5% от дневните калории трябва да идват от добавени захари. Въпреки че е постигнат напредък в намаляването на консумацията на захар, най-новото проучване в Обединеното кралство показа, че децата продължават да консумират над два пъти повече от препоръчителното дневно количество калории. 

Какво се случва, когато ядем твърде много захар?

     - Редовната консумация на твърде много захар означава прием на твърде много калории и ако те не се изразходят, тялото ще ги складира като мазнини. Това може да доведе до опасността при децата в юношеството и зрелостта си да имат наднормено тегло или да повиши риска от затлъстяване.

     - Когато децата консумират повече захар, това влияе и върху поведението им. Те стават хиперактивни, а за децата в училищна възраст е възможно да изпитат и затруднения в концентрацията. 

     - Захарта повишава риска от кариеси.


Колко "свободна захар" трябва да приемат децата?

Храните с високо съдържание на захар обикновено съдържат по-малко витамини, минерали и фибри и те могат да започнат да заместват питателните храни, от които децата се нуждаят, за да растат и да се развиват. 

Максималният препоръчителен прием на захар на ден по възрастови групи изглежда така:

От 4 до 6 години – 19 g (5 чаени лъжички);

От 7 до 10 години – 24 g (6 чаени лъжички);

След 11 години – 30 g (7 чаени лъжички).


Обръщаме внимание, че няма ориентировъчно ограничение за деца под четиригодишна възраст. При тях се препоръчва да избягват подсладени напитки и храни с добавена захар.

В случай, че осигурявате храненията на детето си от детска кухня, то имайте предвид, че нормативно установено в България е приемът на захар за деня за деца от 1 до 3 години да не надвишава 15 гр., като това е изискването, с което детските кухни трябва да се съобразят при подготовката на храната.


Храна и напитки, за които да следите: 

        - Бисквитите, някои зърнени закуски, сосове (включително сос за паста);

        - Сладкиши, шоколади;

        -  Газирани напитки;

        -  Смутита и плодови сокове се считат за богати на "свободни захари". 

Какво е високо ниво на захар?

За да идентифицирате продукти с високо съдържание на захар, трябва да сте запознати с етикетите. Цифрите, които виждате на етикета за хранителни стойности, представляват общата захар, така че това включва добавените "свободни захари", както и тези, които се срещат в природата.

Хранителните продукти се считат за високо или ниско съдържание на захар, ако са съответно над или под следните стойности:

Висока: повече от 22,5 g общи захари на 100 g продукт;

Ниско: 5g или по-малко от общите захари на 100 g продукт.

Как да намалим захарта в детското меню? 

  1. Разменете зърнените закуски с високо съдържание на захар с пълнозърнести препечени филийки, домашно приготвен сладкиш, обикновено кисело мляко с плодове или овесена каша с горски плодове. 
  2. Сервирайте бъркани или поширани яйца върху препечен хляб или солени палачинки за вкусна алтернатива.
  3. Вместо торти, сладкиши, бисквити или сладкиши, опитайте хлебни пръчици, плодови и зеленчукови пръчици или овесени сладкиши, покрити с малко количество тахан, нарязан банан, сирене или хумус.
  4. Обикновено кисело мляко, покрито с горски плодове, или плодова салата също са вкусни опции.


Най - вече бъдете модел за подражание – децата са склонни да копират поведението, така че ако видят, че се храните здравословно, те също ще го направят.

Насърчете децата си да правят по-здравословен избор, да ядат повече плодове и зеленчуци и да избират пълнозърнести храни, за да увеличат приема на фибри. 

Активността също е от ключово значение. Практикуването на различни спортове и активности е също толкова важно, колкото и здравословното и балансирано хранене. 





0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.