зеленчукови и плодови пюрета в бурканчета

Захранване - първи храни

Захранването е един изключително важен период в живота на детето и родителите. Така чакан и вълнуващ, този момент често е придружен със страх от допускане на грешка или пропуск. Мненията относно ползите и вредите за подходящата възраст и групи храни са доста разнородни. Затова ние ще дадем общи насоки и нека всеки родител се води по собствените си усещания, кое е най-доброто за здравето и развитието на детето му. 

Бебето е готово за захранване, когато:

  • На първо място детето трябва да е здраво, защото това е провокация за имунната система;
  • Държи стабилно главата си изправена;
  • Проявява интерес към храната на другите;
  • Огладнява по-бързо от едно кърмене до друго;
  • Забавя темпа на наддаване.

Подходяща посуда:

Има голямо разнообразие от пластмасови, керамични, силиконови или бамбукови прибори за хранене. Тук отново има много фактори, от които зависи личният избор. Изберете най-безвредните продукти, които се поддържат лесно, имат по-дълъг живот на употреба и са удобни за бебето. 

Как приготвяме храната: 

Приготвяме плодовете или зеленчуците чрез варене, печене или на пара. Тук има оргомен избор от уреди. Първоначално смесваме с кърма или адаптирано мляко. 

При започване на захранването:

С въвеждането на твърда храна може да предлагаме вода в количество около 100-120 мл. за деня, като плавно количеството се увеличава с по 10-20 мл. 

След консултация с педиатър може да добавим и пробиотик за по-лесно усвояване на новите хранителни елементи. 

Първи храни: 

Първа група храни, с която е добре да се започне захранването, са зеленчуците

Най-подходящите първи зеленчуци са:

1. Тиква 

90% от съдържанието на тиквата е всъщност вода. Останалите 10% пък включват изобилие от фибри, калий, магнезий, желязо и витамини, както и високо съдържание на витамин С. Тиквата съдържа и бета-каротин, който има положителен ефект върху растежа и правилното развитие на детското тяло. Той е важен за зрението, костите и за имунитета.

2. Морков 

Съдържа витамин А, манган, магнезий, калций, фолиева киселина, фосфор, антиоксиданти и фибри и така характерния за оранжевите плодове и зеленчуци бета-каротин. Има сладникав вкус и се харесва от бебетата. 

Смята се, че поради високото съдържание на каротин може да бъде алерген.

3. Картоф 

Той е доста хранителен, съдържа фибри и витамин C. 

Картофът обаче е смятан за трудно смилаема храна за бебешкия организъм поради високото съдържание на нишесте. Затова и все повече се препоръчва да се добавя към други зеленчуци в последствие вместо захранването да започва с него.

4. Пащърнак 

Този кореноплоден зеленчук е източник на калий, калций, цинк, фосфор, манган и витамини. Има приятен вкус с изразен аромат, подходящ е за добавка или основа към различни зеленчукови пюрета. 

5. Тиквичка 

Хипоалергична и лесносмилаема, тя съдържа калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, С, В1 и В2. Има високо съдържание на вода и се преработва много бързо от стомаха. 

Страхотно се комбинира с картоф, морков и копър (в по-късен етап).

6. Батат 

Съдържа в себе си витамини А, В2, В6, В9 и С, има приятен сладникав вкус и лесно се възприема от децата. 


Избираме си зеленчук, с който да започнем. Първият ден предлагаме на бебето 1-2 лъжички, след което дохранваме с кърма или адаптирано мляко. Вторият ден - 3-4 лъжички и отново дохранваме с мляко. Третият ден - 5-6 лъжички и така до около 5 дни, докато стигнем до 120 гр. твърда храна. 

По същия начин въвеждаме нов зеленчук, като вече можем да го добавяме към зеленчук, с който сме захранили. Желателно е да предлагаме една нова храна поне на 5 дни. 



0 Коментара

Все още няма коментари.

Само регистрирани потребители могат да коментират.